Αθλητικός Όμιλος Αντισφαίρισης Παπάγου-φυτώριο πρωταθλητών, καταφύγιο φυσιολατρών!

Εικόνα7

Ένα ζεστό Σάββατο του Οκτώβρη ανηφορίζουμε στο πιο όμορφο σημείο της πόλης μας: Στον Αθλητικό Όμιλο Αντισφαίρισης Παπάγου, ένα χώρο σε μια υπέροχη τοποθεσία με μοναδική  …αεροπορική θέα. Αλλά πάνω από όλα εδώ, στα τερέν του Ομίλου, προπονούνται μικροί και μεγάλοι, άλλοι για αγώνες, άλλοι για αναψυχή.

Εικόνα9

Με πιάτο λοιπόν την Αθήνα ξεκινάμε την κουβέντα μας με τον Πρόεδρο του Αθλητικού Ομίλου αντισφαίρισης Παπάγου, κ. Άγγελο Αστρεινίδη.

Μιλήστε μας  για την ιστορία του Ομίλου

Είναι σαν να σας μιλήσω για μια ταινία πριν την δείτε, κάτι σαν avant –premiere. Το λέω αυτό μιας και στις 9 Νοεμβρίου πρόκειται να παρουσιάσουμε, στο εντευκτήριό μας, το βιβλίο του αγαπημένου μας μέλους κ. Παναγιώτη Καβουρόπουλου, στο οποίο περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η ιστορία του Ομίλου μας.

Με μεγάλη μου χαρά, μπορώ όμως να σας αναφέρω μερικά σημαντικά στοιχεία.

Ο Όμιλος ιδρύθηκε το 1980, μετά από μια προσπάθεια που έγινε από μία ομάδα κατοίκων του Δήμου μας. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί ιδρυτής του Ομίλου ήταν ο θείος μου, Ζαφείριος Αστρεινίδης, ο οποίος ήταν τότε και γενικός διευθυντής του Α.Ο.Ο.Α.

Ο Όμιλος νοικιάζει τον χώρο αυτό από τον Α.Ο.Ο.Α από το 1980. Για να φτάσουμε μέχρι εδώ όμως έχουμε περάσει από πάρα πολλές δυσκολίες και έγινε μεγάλη και συστηματική προσπάθεια.  Αρχικά εδώ υπήρχαν μόνο βράχοι. Ξεκίνησε από την αρχή μια συστηματική δενδροφύτευση, που έγινε από τον πρώτο Πρόεδρο και τα ιδρυτικά μέλη. Κατασκευάσθηκαν την πρώτη περίοδο λειτουργίας του Ομίλου 3 γήπεδα, και σε μεταγενέστερο χρόνο άλλα 3.

Μέχρι το 2007 είχε δημιουργηθεί ένας παράδεισος πρασίνου. Δυστυχώς τον Αύγουστο του 2007 καταστράφηκε ο χώρος του ομίλου, σχεδόν ολοσχερώς, από την μεγάλη φωτιά. Μετά από ιδιαίτερα έντονες και επίμονες προσπάθειες των διοικητικών συμβουλίων, των μελών και των πολλών φίλων του Ομίλου, ο χώρος πήρε τη σημερινή του μορφή. Οι δενδροφυτεύσεις και τα απαραίτητα έργα έγιναν από εμάς, αλλά φυσικά βοήθησε και ο Δήμος μας, όλα αυτά τα χρόνια.

δ

Ο Όμιλος επιδοτείται  από κάποιον φορέα;

Ο Όμιλος είναι ουσιαστικά εντελώς αυτοδιαχειριζόμενος. Οι επιχορηγήσεις είναι μηδαμινές. Ως επίσημο, αναγνωρισμένο, αθλητικό σωματείο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, εισπράττουμε ελάχιστα χρήματα από τον Δήμο και από την ΕΦΟΑ (Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης). Μόνο μετά την πυρκαγιά του 2007, η ΕΦΟΑ μας διέθεσε κάποιο σημαντικό κονδύλιο για να μας βοηθήσει να ανακατασκευάσουμε τα γήπεδα που είχαν καταστραφεί. Δυστυχώς τώρα, λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, η λειτουργία του ομίλου στηρίζεται μόνο από ίδια έσοδα, από τις συνδρομές των μελών και των γονέων των αθλητών της ακαδημίας μας.

Πείτε μας για την Ακαδημία

Πάντα ο όμιλος μας είχε μία από τις καλύτερες ακαδημίες τέννις στην Ελλάδα. Συνεχίζει και στις μέρες μας να είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια αθλητών, και θα έλεγα ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγωνιστικούς Αθλητικούς Ομίλους  Τένις στην Ελλάδα. Είμαστε στους  5 κορυφαίους  Ομίλους  από αριθμό συμμετοχών σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα. Η Ακαδημία αυτή τη στιγμή αριθμεί γύρω στα 150 παιδιά. Ξεκινά από το μίνι τένις για παιδιά 4 ή 5 χρονών.  Τα παιδιά που ξεχωρίζουν και που οι προπονητές πιστεύουν ότι έχουν τις δυνατότητες  να προχωρήσουν, προωθούνται στο προ- αγωνιστικό τμήμα. Εδώ οι ηλικίες είναι από 6-8 ετών. Παράλληλα υπάρχει ο σχολικός αθλητισμός που είναι για τα παιδιά που δεν θέλουν να ακολουθήσουν το πιο βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα, αλλά θέλουν απλώς να αθλούνται.

Εικόνα3

Υπάρχει και αγωνιστική ομάδα;

Φυσικά… Μετά τα 9 και μέχρι τα 17-18, τα παιδιά που έχουν δυνατότητες, συμμετέχουν στην αγωνιστική ομάδα. Έχουν επίσημο δελτίο αθλητή της ΕΦΟΑ και ακολουθούν ένα πολύ βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα. Όλα αυτά τα χρόνια, ο όμιλος μας έχει αναδείξει σημαντικούς αθλητές με μεγάλες επιτυχίες. Έχουμε παίχτες που έχουν παίξει στην Εθνική Ομάδα, που έχουνε φέρει πρωτιές σε Πανελλήνιο επίπεδο και που έχουν παίξει και σε τουρνουά στο εξωτερικό. Η προπονητική μας ομάδα είναι από τις καλλίτερες στην Ελλάδα. Αυτή τη περίοδο έχουμε 7 εξειδικευμένους προπονητές,  εξαιρετικούς σε ήθος αλλά και παλιούς αθλητές με ιδιαίτερες διακρίσεις.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των παιδιών που συμμετέχουν στην αγωνιστική ομάδας μας, είναι και το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο απόδοσης που έχουν και στο σχολείο τους. Το ότι καταφέρνουν να συνδυάζουν την σκληρή προπόνηση με υψηλές επιδόσεις στο σχολείο, πιστεύω ότι είναι αξιοθαύμαστο και αξιέπαινο. Για να καταλάβετε η αγωνιστική ομάδα προπονείται περίπου 10 ώρες την εβδομάδα. Επίσης λόγω των αγωνιστικών υποχρεώσεων τους, απουσιάζουν αρκετές μέρες το χρόνο σε τουρνουά εκτός Αθηνών. Αυτό τους στερεί χρόνο από τη σχολική μελέτη αλλά παρ’ όλα αυτά ο μέσος όρος επίδοσης των παιδιών στο σχολείο είναι πάνω από το 19! Είναι εντυπωσιακή η ευσυνειδησία που δείχνουν τόσο στο σχολείο, όσο και στην ομάδα. Προφανώς, επειδή το τέννις είναι άθλημα που απαιτεί μυαλό και ψυχολογία, θα πρέπει το παιδί να έχει αυτοσυγκέντρωση και πειθαρχία, και αυτό επηρεάζει και διαμορφώνει την προσωπικότητα και το χαρακτήρα τους, βοηθώντας τους και στους αγώνες και στο σχολείο.

Εικόνα2

Πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί να κάνει πρωταθλητισμό;

Φίλιππος-Αστρεινίδης

Πολύ δύσκολο… Χρειάζεται συνδυασμός πραγμάτων…. Αθλητικών και εξω-αγωνιστικών. Χρειάζεται να έχει καλή φυσική κατάσταση, συνεχόμενη υποστήριξη από τους γονείς και να ακολουθεί ειδική διατροφή. Πρέπει το παιδί να αγαπάει πολύ το άθλημα και να είναι αποφασισμένο να δουλέψει σκληρά και να ενηλικιωθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία, διότι δεν αρκεί μόνον να προπονείται σκληρά, πάρα πολλές ώρες, πρέπει ουσιαστικά να γίνει ένας μικρός στρατιώτης με πειθαρχία.  Ταυτόχρονα πρέπει να είναι ένας καλός μαθητής, να ακολουθεί πολύ συγκεκριμένο χρονικό πρόγραμμα για να τα προφταίνει όλα, καθώς και αυστηρό πρόγραμμα ύπνου. Κοινωνικά ενδεχομένως  στερείται κάποια πράγματα. Όταν, φέρ’ ειπείν, οι φίλοι και οι συμμαθητές του πάνε σε πάρτι και εκείνος πρέπει να φύγει να πάει στην επαρχία να παίξει ένα τουρνουά. Επίσης τα περισσότερα παιδιά που διακρίνονται,  όπως και αθλητές σε άλλα ατομικά αθλήματα, χρειάζονται πολλές φορές και συνεδρίες με αθλητικό ψυχολόγο. Το τένις είναι ατομικό άθλημα  και τα παιδιά εκτίθενται από πολύ μικρά μέσα σε ένα γήπεδο, νιώθουν μεγάλη πίεση, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό άθλημα, και αντιμετωπίζουν συμπεριφορές που αλλιώς θα αντιμετώπιζαν μεγαλύτερα. Στο τέννις το παιδί αξιολογείται κάθε δευτερόλεπτο, αξιολογείται σε κάθε χτύπημα της μπάλας και σε κάθε άμυνα. Ένας αγώνας μπορεί να κρατήσει πάνω από 2 ώρες και μπορεί να παίξει και 2 και 3 αγώνες  την ίδια μέρα. Είναι τρομακτική η πίεση για το  παιδί και πραγματικά βλέπουμε σε αγωνιστικό επίπεδο πολλές εκρήξεις. Αν θέλει να πας σε αγωνιστικό επίπεδο είναι δεδομένο ότι χρειάζεται αθλητικό ψυχολόγο, ειδικευμένο στο συγκεκριμένο άθλημα.

10363828_793535284040551_6502954802519161270_n

Μία τεράστια δυσκολία επίσης, για να κάνει ένα παιδί πρωταθλητισμό στο τένις, είναι ότι ένα τουρνουά διαρκεί πολλές μέρες. Τα τουρνουά γίνονται σε όλη τη χώρα, οπότε ο χρόνος που απαιτείται και τα αντίστοιχα έξοδα είναι αρκετά. Θα πρέπει όλη η οικογένεια να είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία.

Capture8888

Πείτε μας για  τη βαθμολογία και τους αγώνες .

Το κάθε ηλικιακό γκρουπ έχει και διαφορετική βαθμολογία. Υπάρχει η κάτω των 12 ετών, η κάτω των 14 ετών, η κάτω των 16 και η κάτω των 18. Ανάλογα με την κατάταξη που θα πάρει σε κάθε τουρνουά και ανάλογα με τη σοβαρότητα του τουρνουά, το παιδί θα πάρει και την αντίστοιχή βαθμολογία. Διοργανώνονται από την ΕΦΟΑ περίπου 15 τουρνουά όλο το χρόνο. Συνήθως οι αγώνες είναι νοκ-αουτ. Χάνεις, φεύγεις… κερδίζεις, προχωράς στον επόμενο γύρο. Οπότε συναγωνίζονται – ανταγωνίζονται διαρκώς μέσα στο χρόνο, για να μαζέψουν την καλλίτερη δυνατή βαθμολογία. Υπάρχει πάντα μία βαθμολογική κατάταξη 52 εβδομάδων, όπως γίνεται και στους επαγγελματίες. Στο τέλος του χρόνου οι 8 καλλίτεροι πανελληνίως συμμετέχουν σε ένα σημαντικό τουρνουά, το Masters όπως λέγεται.

Επίσης, σημαντικός στόχος είναι η μοριοδότιση για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Αν ένα παιδί, από 1η – 3η Λυκείου καταταγεί σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, τότε του παρέχεται από το νόμο ένα ποσοστό προσαύξησης στη βαθμολογία των Πανελληνίων εξετάσεων.

 Πόσο  διαρκεί ένα τουρνουά;

Εξαρτάται από τον αριθμό των αθλητών που συμμετέχουν, από τον αριθμό των γηπέδων που διαθέτει ο όμιλος που οργανώνει το τουρνουά και φυσικά από τον καιρό. Επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κλειστά γήπεδα, καταλαβαίνετε ότι αν βρέχει, οι αγώνες σταματάνε. Τα Ευρωπαϊκά τουρνουά Τζούνιορς συνήθως διαρκούν μια εβδομάδα. Επειδή εδώ στην Ελλάδα, είμαστε και πολύ ευαίσθητοι και με τις απουσίες από τα σχολεία, η Ομοσπονδία προσπαθεί να συμπτύσσει τον χρόνο της διάρκειας ενός τουρνουά. Ξεκινάνε συνήθως από τη Πέμπτη ή Παρασκευή και διαρκούν μέχρι το πολύ την Δευτέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να παίζουν τα παιδιά δύο ή πιθανόν και τρεις αγώνες την ίδια μέρα, εφόσον προκρίνονται κάθε φορά στον επόμενο γύρο.

camp_2013

Τα τελευταία χρόνια οργανώνετε και ένα πολύ επιτυχημένο Camp

campsmall

Ναι, το Tennis Summer Camp είναι πλέον θεσμός. Έχει συνήθως διάρκεια τριών εβδομάδων και συμμετέχουν περισσότερα από 125 παιδιά, 5-14 ετών. Ξεκινάει αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων το καλοκαίρι.  Τα παιδιά  είναι χωρισμένα σε δύο μεγάλα groups ανάλογα με την ηλικία τους και το επίπεδό τους. Το αθλητικό πρόγραμμα αρχίζει κάθε μέρα στις 9.00 και λήγει περίπου στις 13.30. Το κάθε group απασχολείται από τους προπονητές μας περίπου δύο ώρες με το τένις. Τον υπόλοιπο χρόνο συνεχίζουν, παρέα με παιδαγωγούς και γυμναστές με μεγάλη εμπειρία σε οργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, με δημιουργική δραστηριότητα και άλλα παιχνίδια.

Εικόνα1

Ας πάμε και στα έξω αγωνιστικά. Πόσα μέλη έχει ο Όμιλος;

Τα μέλη μας είναι η καρδιά του Ομίλου. Χωρίς αυτούς δεν θα είχε δημιουργηθεί αυτός ο παράδεισος. Φέτος έχουμε περίπου 350 μέλη που αθλούνται στις εγκαταστάσεις μας. Τα μέλη μας είναι ηλικίας από 18 έως 85 χρονών!!! Το τέννις είναι ίσως από το μοναδικό άθλημα, μαζί με το γκολφ, με το οποίο μπορούν να ασχολούνται όλα τα ηλικιακά γκρουπ. Φυσικά έχουμε και αρκετά μεγάλο γυναικείο πληθυσμό. Τα μέλη αθλούνται ερασιτεχνικά αν και συμμετέχουν με μεγάλη χαρά και στα εσωτερικά πρωταθλήματα που οργανώνουμε, αλλά και στα τουρνουά βετεράνων που οργανώνονται σε όλη τη χώρα από όλους τους ομίλους.

Τα μέλη είναι όλα από την περιοχή μας;

Εκτός από τα μέλη –συνδημότες μας, έχουμε μέλη και από άλλες περιοχές  ακόμα και από τη Βούλα μέχρι την Κηφισιά. Ο χώρος, όπως βλέπετε, είναι μοναδικός και η ατμόσφαιρα πολύ ωραία και χαλαρή, με αποτέλεσμα, όποιος μας επισκέπτεται, θέλει να μείνει…

Τα τελευταία δύο – τρία χρόνια λόγω της δυναμικής παρουσίας μας στα ηλεκτρονικά μέσα, έχει μαθευτεί πολύ ο όμιλος και έχει αυξηθεί η είσοδος και εισροή καινούργιων μελών. Η κίνηση του στο site μας και της σελίδας μας στο facebook είναι αρκετά μεγάλη.

Στόχος μας είναι να έρχεται καινούργιος κόσμος, να μας γνωρίζει και να κατατίθενται καινούργιες ιδέες για το πώς μπορούμε να γίνουμε καλλίτεροι.

Εικόνα5

Είστε τρία χρόνια Πρόεδρος του Ομίλου. Ποια είναι η εμπειρία σας στη διάρκεια αυτής της θητείας και  πόσο από τον χρόνο σας αφιερώνετε;

Ανέλαβα την προεδρία του ομίλου το 2014, με την τιμητική για μένα εκλογή μου από το Γενική Συνέλευση του Ομίλου και του Διοικητικού Συμβουλίου. Κάνω ότι είναι δυνατόν, πάντα με τη βοήθεια των συναδέλφων μου στο Δ.Σ., να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκίνησαν εδώ και τρεις δεκαετίες άλλα ιστορικά και αγαπημένα μας μέλη και Διοικητικά Συμβούλια, που χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα.

Η δουλειά του Προέδρου, θα έλεγα ότι είναι σχεδόν full-time job. Η λειτουργία του ομίλου βασίζεται στο καταστατικό του και στο κανονισμό λειτουργίας τους. Διοικείται από ένα εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Πρόεδρο. Τα θέματα είναι πολλά και καθημερινά και ο όμιλος ουσιαστικά θα πρέπει να λειτουργεί ως μία εταιρία. Φυσικά έχουμε και το προσωπικό του ομίλου που βοηθάει σε όλα τα θέματα, μιας και το συμβούλιο απαρτίζεται από μέλη που έχουν τις δουλειές τους και δεν έχουν απεριόριστο χρόνο για να αφοσιωθούν στα θέματα του ομίλου. Μην ξεχνάμε ότι όλοι προσφέρουμε στον όμιλο εθελοντικά.

Όπως καταλαβαίνετε, 350 μέλη θα έλεγα ότι είναι ένα μία μικρή κοινότητα, με πολλές απόψεις και ιδέες. Η μεγαλύτερη δυσκολία πιστεύω είναι να συγκεράσεις αυτές τις απόψεις για το καλό του Ομίλου.

Είναι ένα άθλημα για λίγους; Είναι ένα ακριβό άθλημα;

Η ερασιτεχνική ενασχόληση με το τέννις είναι σε λογικά οικονομικά πλαίσια.

Ο ΑΟΑΠ είναι  από τους πιο οικονομικούς Ομίλους.  Μπορεί κανείς να αθλείται  με μόνο 20 ευρώ τον μήνα. Για επιπλέον άτομα μίας οικογένειας το κόστος πέφτει ακόμα παραπάνω. Επίσης υπάρχουν ειδικές τιμές για φοιτητές. Ένα μέλος μας μπορεί να αθληθεί κάθε μέρα από μία ώρα.

Μία ρακέτα του τέννις στοιχίζει από 80-200 ευρώ. Φυσικά χρειάζεται κανείς και τα κατάλληλα παπούτσια. Υπάρχουν πλέον πολλά καταστήματα σχετικά με το άθλημα σε όλη τη χώρα.

cafe

Αλλά και το Εντευκτήριο είναι πάρα πολύ ωραίο

Τα τελευταία τρία χρόνια το εντευκτήριο ανακαινίστηκε. Το Food Court έχει γίνει ένας ευχάριστος χώρος και θα θέλαμε οι δημότες να έρθουν με τους φίλους τους να γνωρίσουν και τον χώρο, να απολαύσουν ένα ρόφημα ή ένα γεύμα  …και βέβαια να γραφτούν μέλη μας και να τους μάθουμε και τένις!

Είναι αλήθεια πολύ δύσκολο σε μερικές σελίδες να χωρέσουν όλα όσα προσφέρει το Τένις του Παπάγου. Ψυχαγωγία, άθληση, υπέροχη θέα, γεύσεις, ιδανικό περιβάλλον και ιδανικός χώρος συνάντησης με φίλους, με πρόθυμους και χαμογελαστούς ανθρώπους, που είναι πάντα έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουν και να φροντίσουν να περάσετε αξέχαστα !

Είναι τόσο όμορφος ο χώρος, που μπορείς να έρθεις να παίξεις ή να πιείς τον καφέ σου ή να τσιμπήσεις έχοντας στα πόδια σου την πιο ωραία θέα της Αθήνας !

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΠΑΓΟΥ

Διεύθυνση : Προέκταση οδού Αναστάσεως, Παπάγου

Τηλ. : +30 2106516403

Fax: +30 2106528709

Web: www.aoap.gr

Email : info@aoap.gr

Εικόνα44

Εικόνα4

Εικόνα6