Αμοργός: το διαμάντι των Κυκλάδων!

H Aμοργός βρίσκεται νοτιοανατολικά των Κυκλάδων και γοητεύει τους επισκέπτες με τη φυσική ομορφιά, τους χαλαρούς ρυθμούς, τα γραφικά χωριά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Είναι γεμάτη με υπέροχες παραλίες οι οποίες μάλιστα ενέπνευσαν τον Λικ Μπεσόν να γυρίσει την ταινία του «Απέραντο γαλάζιο» στην παραλία της Αγίας Άννας κάτω από το μοναστήρι της Παναγιάς Χοζοβιώτισσας που μετρά 1000 χρόνια ζωής.

Η Χώρα, πρωτεύουσα του νησιού, συνδυάζει το κλασσικό κυκλαδίτικο στοιχείο με μια πλούσια ιστορική παράδοση. Η περιήγηση στα στενά  λιθόστρωτα δρομάκια με τις κατάλευκες εκκλησίες και τα διώροφα αρχοντικά ή στο λόφο με τους ανεμόμυλους που αγναντεύουν το Αιγαίο, συναρπάζει. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην περίφημη πλακόστρωτη «Λόζα» και στο ιστορικό Κάστρο, που δεσπόζει πάνω στο βράχο στη μέση του οικισμού. Αξιόλογα ιστορικά ευρήματα από όλη την Αμοργό υπάρχουν στην αρχαιολογική συλλογή  στο παλιό αρχοντικό του Γαβρά.

Τα χωριά της Αμοργού είναι ένα βήμα πίσω στο χρόνο. Το κύριο λιμάνι των Καταπόλων είναι γεμάτο με εκκλησίες που χρονολογούνται από την εποχή του πρώιμου Χριστιανισμού. Στην Αμοργό υπάρχει ολόκληρο δίκτυο μονοπατιών που διατηρείται έως και σήμερα. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ακολουθήσουν μικρές διαδρομές ή να περάσουν μέρες ολόκληρες εξερευνώντας και ανακαλύπτοντας εγκαταλειμμένα χωριά, ορυχεία και κρυφές παραλίες!

Το καμάρι της Αμοργού και το πιο διάσημο αξιοθέατο του νησιού είναι το εντυπωσιακό μοναστήρι του 11ου αιώνα της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, που κατασκευάστηκε στην πλαγιά ενός βραχώδους λόφου. Το μοναστήρι ιδρύθηκε ως μια ωδή στην Παναγία η οποία είναι η προστάτρια του νησιού. Η ανάβαση αξίζει τον κόπο!

Από το βόρειο ως το νότιο άκρο του νησιού, βρίσκονται διάσπαρτες παραλίες με αμμουδιές, με βότσαλα η βραχώδεις. Ονειρεμένες  ακτές  περιμένουν τον επισκέπτη ξεκινώντας από την όμορφη αμμουδερή παραλία της Αιγιάλης με τα αρμυρίκια και απέναντι ακριβώς από τις μικρότερες και απόμερες παραλίες του Λεβρωσσού, της Ψιλής Αμμου και του Χόχλακα.