Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού. Δείτε τη διαδικασία

Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού κατά του covid-19 για τους πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις  20 Ιανουαρίου οπότε και ολοκληρώνεται η πρώτη  φάση του σχεδίου «Ελευθερία» με τον εμβολιασμό των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και των φιλοξενουμένων και εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης.

 Η διαδικασία

Πάνω από 60.000 υπερήλικες, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν αύριο μήνυμα στο κινητό τους για εμβολιασμό.

Άλλοι 40.000 περίπου πολίτες άνω των 85 που δεν έχουν ακόμα γραφτεί μπορούν να πάνε σε ένα φαρμακείο ή ΚΕΠ χωρίς τηλεφωνικό ραντεβού για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Εναλλακτικά το ραντεβού προγραμματίζεται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr που θα είναι ενεργή από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Αν η ημερομηνία ή το εμβολιαστικό κέντρο που προτείνεται δεν εξυπηρετεί τον ηλικιωμένο, τότε έχει δικαίωμα αλλαγής για μία φορά. Η αλλαγή θα γίνεται σε ΚΕΠ ή φαρμακείο.

«Θα δίνονται και τα 2 ραντεβού συγχρόνως, οι δυο δόσεις θέλουν απόσταση 21 ημέρες. Όποιος θέλει να αλλάξει ημερομηνία πρέπει να το κάνει πριν την 1η δόση», σημείωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Γεωργαντάς.

Τα κριτήρια

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

– Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

– Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).