Αποκλειστική συνέντευξη της Χρύσας Παρίση στην Μαργαρίτα Ξανθάκη

Αποκλειστική συνέντευξη της Χρύσας Παρίση στην αρχισυντάκτη της  εφημερίδας Παπάγου Πολιτεία Μαργαρίτα Ξανθάκη φιλοξενεί το τεύχος της εφημερίδας «Παπάγου Πολιτεία».
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη

ΧΡΥΣΑ ΠΑΡΙΣΗ –  ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ, ΔΥΝΑΜΙΚΗ & ΥΠΕΥΘΥΝΗ

Κάθε τόπος έχει ανθρώπους που ξεχωρίζουν. Για την αγάπη που του δείχνουν, την συνεχή προσφορά τους και την πετυχημένη τους πορεία.

Ένας τέτοιος άνθρωπος, είναι για του Παπάγου, η Χρύσα Παρίση. Γέννημα θρέμμα της πόλης μας, εγγονή, κόρη και σύζυγος αξιωματικών, περπάτησε στα πάρκα του τόπου μας, μορφώθηκε στα σχολεία του και μετά από μια μικρή περίοδο που πέρασε στο εξωτερικό και την επαρχία, γύρισε για να μεγαλώσει τα παιδιά της στον τόπο που πάντα είχε ξέχωρη θέση στην καρδιά της.

Το Μάρτιο του 2007 ίδρυσε την Έκφραση Πολιτισμού η οποία εκδίδει την τοπική εφημερίδα «Ο κόσμος γύρω μας». Το 2011 ανέλαβε ως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου. Το 2013 της ανατέθηκε η ευθύνη της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας. Το 2014 ως επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ & ΕΥΘΥΝΗ» ανακοίνωσε την κάθοδό της στις εκλογές διεκδικώντας την Δημαρχία. Λίγο αργότερα αποφάσισε την σύμπραξη με την παράταξη «Μαζί για την Πόλη μας» του Ηλία Αποστολόπουλου και εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος όταν ο συνδυασμός πήρε την πρώτη θέση στις Δημοτικές Εκλογές.

Βρήκαμε την Χρύσα Παρίση και της ζητήσαμε να μας μιλήσει για την πορεία της, το έργο της και τα σχέδια της.

Κυρία Παρίση, ποια είναι η πορεία σας μετά την εκλογή σας με τον συνδυασμό «Μαζί για την Πόλη μας»;     

Στους πρώτους  15 μήνες της θητείας της νέας δημοτικής αρχής, διαχειρίστηκα τους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού, δύο τομείς τους οποίους, όπως και αν τους προσεγγίσουμε, είναι στενά δεμένοι μεταξύ τους. Ο ένας προϋποθέτει τον άλλο, καθένας οδηγεί και προσδιορίζει τον άλλο.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2014 διαπιστώθηκε ότι είναι δυνατή η επιχορήγηση του ενοικίου των σχολικών μονάδων από ειδικά κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ). Στο Δήμο μας υπάρχει  μία σχολική μονάδα – το 3ο Νηπιαγωγείο Παπάγου – για το κτίριο της οποίας ο Δήμος κατέβαλε  μηνιαίο μίσθωμα 1.120 ευρώ. Μετά από ενέργειες που έκανα σε απ’ ευθείας συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΣ, στο διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2014, επιτεύχθηκε όχι μόνο να επιχορηγείται εις το εξής το εν λόγω ενοίκιο στο σύνολό του από τα κονδύλια του ΥΠΕΣ, αλλά επίσης να χορηγηθεί αναδρομικά στο Δήμο ποσό πλέον των 38.000 ευρώ που αντιστοιχεί στα ενοίκια τα οποία είχαν καταβληθεί από ιδρύσεως του νηπιαγωγείου.

Από τον μήνα Σεπτέμβριο 2014 άρχισαν οι ενέργειες για την ίδρυση και οργάνωση Κοινωνικού Φροντιστηρίου, στον Δήμο, κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις ανάγκες των μαθητών των Λυκείων. Λειτούργησαν  18 τμήματα διαφόρων μαθημάτων Λυκείου, διδάξαν 17 εθελοντές καθηγητές και εξυπηρετήθηκαν 50 μαθητές.

Στο παρελθόν είχαν θεσπιστεί τα «μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας» για την υποβοήθηση των μαθητών των Λυκείων του Δήμου.

Ασχολήθηκα επίσης και με το εγκαταλειμμένο σχολικό κτίριο  στην οδό Κλειούς 8 στον Χολαργό, ιδιοκτησίας των ΚτΥπ Α.Ε, το οποίο παρουσίαζε εικόνα ερειπίου. Η πρόταση, η οποία τελικά έγινε δεκτή, ήταν η ανέγερση μιας νέας σχολικής μονάδας στο εν λόγω οικόπεδο. Στις στις 11/5/2015 σε μια επίσκεψη μου στο  τμήμα κατασκευών, μου παρουσιάστηκαν τα σχέδια του νέου σχολείου και στις 12/6/2015 έγινε συνάντηση  κλιμακίου μηχανικών της ΚτΥπ Α.Ε στο γραφείο του Δημάρχου, για την ενημέρωση του αλλά και για να του παρουσιαστούν  τα σχέδια της νέας σχολικής μονάδας. Παρουσιάστηκαν βέβαια κάποια ιδιοκτησιακά θέματα τα οποία πρέπει να λυθούν…

Παρακολούθησα και άλλα θέματα που ήταν στην αρμοδιότητα της τεχνικής υπηρεσίας  αφορούσαν όμως τα σχολεία όπως :

Την επέκταση των εγκαταστάσεων των 2ου-3ου Δημοτικών Σχολείων Παπάγου. Την κατασκευή κτιρίου στην οδό Φειδίου για το 1ο Νηπιαγωγείο Χολαργού.

Επίσης είχα στην αρμοδιότητα μου την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, στο πλαίσιο της οποίας  συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα των σχολικών μονάδων του δήμου μας και εγκρίθηκε η παραχώρηση χρήσης σχολικών χώρων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συλλόγους γονέων και αθλητικούς φορείς του Δήμου.

Παράλληλα, πραγματοποιούσα καθημερινά  επισκέψεις στα σχολεία, για ενημέρωση και καταγραφή των προβλημάτων που υπήρχαν. Επίσης είχα  τακτικές επαφές με όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, διευθύνσεις σχολείων, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων πολλές φορές έμενα μέχρι αργά στο δημαρχείο.

Συνέχισα τις Ημέρες Έκφρασης και Δημιουργίας των Μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας που με πολλή επιτυχία είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση. Σήμερα λέγονται Ημέρες νεολαίας.

Στον τομέα του Πολιτισμού

Διοργάνωσα το πρώτο μετά από χρόνια άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στον χώρο έξω από το δημαρχείο και βέβαια και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις. Έδωσα μεγάλη βαρύτητα στις παιδικές εκδηλώσεις . Φρόντιζα να υπάρχει κάθε μήνα μια ποιοτική δωρεάν παιδική παράσταση για τους μικρούς μας δημότες .

Διοργάνωσα παρελάσεις, επετειακές εκδηλώσεις , την Ημέρα της γυναίκας  με την βράβευση γυναικών  που είχαν διακριθεί για την προσφορά τους στις επιστήμες, στις τέχνες στην πολιτική κλπ

Ένιωσα ιδιαίτερη τιμή που διοργάνωσα τον εορτασμό 60 χρόνων από τον θάνατο του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου. Η διοργάνωση μεταξύ των άλλων, συμπεριλάμβανε έκθεση με αντικείμενα του στρατάρχη που εξασφάλισα από  το πολεμικό μουσείο αλλά και από την οικογένεια του.

Μετά την θητεία μου ο δήμαρχος με όρισε ως εντεταλμένη σύμβουλο για το νέο θεσμό «Ημέρες Περικλέους».

Ήταν για μένα εξαιρετική τιμή να αναλάβω την οργάνωση των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του νέου θεσμού. Συνάμα αποτέλεσε πρόκληση αφού πρόκειται για κάτι νέο για το οποίο έπρεπε να τεθούν σωστές βάσεις για το μέλλον.

Ο θεσμός « Ημέρες Περικλέους» ξεκίνησε ως μια ιδέα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όταν φτιάχναμε το πρόγραμμα του συνδυασμού, έγινε πραγματικότητα και εύχομαι  να αναδειχθεί περισσότερο στο μέλλον.

Από τον Μάρτιο του 2017, το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Δημάρχου, μου ανέθεσε την Προεδρία του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Μέριμνας και Προσχολικής Αγωγής.

Σήμερα, ως Πρόεδρος του Δ.Ο.Κ.ΜΕ.Π.Α., ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει σε ότι αφορά στις ανάγκες του οργανισμού;

Η διαφάνεια στα οικονομικά κυρίως θέματα και η εσωτερική οργάνωση για την καλλίτερη εξυπηρέτηση όλων των μελών.

Αισθάνομαι μεγάλη την ευθύνη αλλά και την πρόκληση να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα, που αποτελεί το πιο ευαίσθητο και ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου

Τα Κ.Α.Π.Η είναι ένας μοχλός στήριξης για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Τα δύο Πολυϊατρεία του Δήμου παρέχουν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη στους δημότες Παπάγου-Χολαργού.

Έδωσα μεγαλύτερο βάρος στους παιδικούς σταθμούς οι οποίοι με εντυπωσίασαν με το έργο που προσφέρουν στην πιο τρυφερή και ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού της πόλης μας. Καθιερώθηκε ο θεσμός της Παραμυθούπολης που ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2017 επίσης και η Γιορτή της Σοκολάτας που πραγματοποιήθηκε τα Χριστούγεννα .

Ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με τα κοινά προσφέροντας στον τόπο, που δημόσια έχετε δηλώσει ότι έχετε στην καρδιά σας, στου Παπάγου. Στη συνέχεια, μετά την συνένωση των δυο κοινοτήτων, η προσφορά σας απλώθηκε και στον Χολαργό. Ποια νομίζετε ότι είναι τα κοινά σημεία και ποιες οι διαφορές ανάμεσα στις δυο Κοινότητες.

Μην ξεχνάμε ότι ο Παπάγος ξεκίνησε σαν οικισμός του Χολαργού. Η πορεία τους υπήρξε κοινή.

Η κάθε κοινότητα βέβαια έχει το δικό της χρώμα , την δική της ιδιοσυγκρασία θα έλεγα. Για μένα ο Παπάγος είναι το σπίτι μου, η πόλη που αγαπώ και που μεγάλωσα. Όμως πάντα στον Χολαργό πηγαίναμε για να ψωνίσουμε, για να συναντηθούμε με φίλους, φροντιστήριο… Και το σχολείο που πρωτοπήγα , η σχολή Καλογεροπούλου, ήταν στον Χολαργό. Δεν νομίζω ότι μπορώ να τα χωρίσω, πάντα ήταν μια πόλη στο μυαλό μου.

Και σαν αντιδήμαρχος  δεν μπορούσα να χωρίσω τα σχολεία της μιας κοινότητας από την άλλη. Έβλεπα μόνο τα προβλήματα και πήγαινα εκεί που υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη….. Και τώρα το ίδιο κάνω

Τέσσερα χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές, έχουμε ήδη μπει σε μια περίοδο άτυπης προεκλογικής εκστρατείας. Πως αξιολογείται το έργο της δημοτικής αρχής; Τι έχετε αποκομίσει από την συνεργασία σας με τον Δήμαρχο και τους συναδέλφους σας; Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Νομίζω πως δεν θα ήταν σωστό να κάνω κριτική για το έργο μιας δημοτικής αρχής στην οποία συμμετέχω κι εγώ. Όσο για τα σχέδια μου αφορούν άμεσα την πόλη μου. Θα κάνω αυτό που θα θεωρήσω καλύτερο για την πόλη…