Αφιερωμα στον Υμηττό της καρδιάς μας !
Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκόσμιου πληθυσμού.
Αυτό το μικρό αφιέρωμα είναι για το πολύτιμο βουνό μας τον Υμηττό και ποιοι είναι οι πιο κατάλληλοι να μιλήσουν γι΄αυτό από τους άγρυπνους φύλακές του τους εθελοντές της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ που το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα και έχουν ταχθεί να το προστατεύουν ;
Να λοιπόν τι μας είπαν και πιστέψτε μας αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας για να τα διαβάσετε.

Η ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ με κάθε τρόπο προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να μεταδώσει την γνώση.
Την γνώση για το τι είναι το δάσος.Το δάσος δεν είναι το πράσινο. Το λιγότερο είναι το πράσινο. Δεν είναι το οξυγόνο, το λιγότερο είναι το οξυγόνο. Έτσι κι αλλιώς το οξυγόνο παράγεται στους ωκεανούς, το 90% του οξυγόνου της ατμόσφαιρας είναι από τα φύκια στους ωκεανούς δεν είναι από τα δάση αλλά είναι όλες οι άλλες λειτουργίες του.
Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα καταλάβει ο κόσμος και να τα συνειδητοποιήσει, να τα μάθει για το δικό μας δάσος επειδή ο Υμηττός δεν είναι μόνο αυτό που είναι όλα τα άλλα δάση είναι και πολιτισμός και αυτό ορίζει και προσδιορίζει και το νόημα δίνουμε στην λέξη πατρίδα, γιατί είναι πολλά περισσότερα από τις γραμμές στο χάρτη και μία περιούσια φυλή.
Πατρίδα είναι η ιστορία, είναι ο πολιτισμός ,είναι οι μνήμες μας και εδώ η περιοχή μας είναι πραγματικά μαγική γιατί έχουμε παρουσία των ανθρώπων εδώ και αιώνες κι αυτά είναι σημαντικό να τα μαθαίνει η νέα γενιά .Οι άνθρωποι ζουν και αλληλεπιδρούν με το οικοσύστημα συνέχεια δίνοντας τη μορφή στο δάσος και στον Υμηττό μας από την νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα.
Άγια Ελεούσα ,Πηγές Ιλισού ,το Πεισιστράτιο Υδραγωγείο , το Φραγκομονάστηρο 300 μέτρα νότια από την μονή της Καισαριανής. Λίγα μόνο από τα πιο αξιοθαύμαστα μνημεία του Υμηττού.
Εκεί βρίσκεται και το μοναδικό βεβαιωμένο κρυφό σχολειό .Το Φραγκομονάστηρο είναι ο ναός του Υμηττιου Δία.
Όταν το 529 μ.Χ.ο Ιουστινιανός έκλεισε τις φιλοσοφικές σχολές της Αθήνας οι δάσκαλοι και οι μαθητές της πλατωνικής Ακαδημίας , της Ακαδημίας που ίδρυσε ο Πλάτωνας ανεβαίνουν στον Υμηττό .
Μετά γκρεμίζουν τον ναό και με τα δομικά υλικά του κτίζουν μια τρίκλιτη βασιλική φοράνε ράσο παριστάνουν τους καλόγερους και έτσι under cover συνεχίζουν την λειτουργία της Ακαδημίας της οποίας η ιστορία τελειώνει το 1750.
Ο Υμηττός πρέπει να ανακηρυχτεί μνημείο της παγκόσμιας και όχι μόνο της ελληνικής ιστορίας, της φύσης και του ανθρώπινου πολιτισμού γιατί εδώ βλέπεις και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους.

Μηνάς-το αγριογούρουνο !
Ρωτήσαμε με την ευκαιρία αυτή να μας πουν τι πραγματικά συνέβη με το αγριογούρουνο που βρέθηκε στην περιοχή μας και αν πράγματι ζουν αγριογούρουνα στον Υμηττό
Μας εξήγησαν λοιπόν πως ένα αρσενικό αγριογούρουνο όταν σκοτώθηκε η οικογένεια του από κυνηγούς στην ορεινή Ναυπακτία και ήταν πολύ μικρό έμεινε δίπλα στο πτώμα της μάνας του ,το έπιασε τότε κάποιος που ήταν από το Κορωπί το πήγε στο σπίτι του και το χρησιμοποιούσε για να εκπαιδεύει σκυλιά για αγριογούρουνα τα οποία και εμπορευόταν.
Αυτό από την αγωνία του τόσκασε και σε ηλικία ενάμιση έτους πέρασε την κορυφογραμμή του Υμηττού κατέβηκε ψάχνοντας να βρει νερό γιατί ο Υμηττός δεν έχει νερό και έτσι βρέθηκε εδώ.
Εν τω μεταξύ όμως είχε χάσει όλη του την άγρια φύση και κατάντησε να ζητιανεύει νερό από τα μπουκάλια των περαστικών.
Στις 17 Απριλίου το είδαμε όταν πήγαμε στο Φραγκομονάστηρο με το 1ο Δημοτικό σχολείο Παπάγου. Αργότερα μπήκε μέσα στο κοιμητήριο του Παπάγου ψάχνοντας να βρει νερό και επισκέφθηκε και δύο κηδείες …
Εμείς τότε το αναλάβαμε. Κάναμε τις απαιτούμενες ενέργειες , ειδοποιήσαμε το δασαρχείο αλλά όπως ξέρετε οι διαδικασίες αυτές αργούν. Το ζώο έμεινε κοντά μας τρεις μέρες και μάλιστα το ονομάσαμε Μηνά. Μεταφέρθηκε τελικά σε ένα μεγάλο αγρόκτημα που φιλοξενεί άγρια ζώα στην Καλαμπάκα και ζει τώρα εκεί ευτυχισμένο με άλλα ζώα !
Όσον αφορά την χλωρίδα του Υμηττού;
Κατ αρχήν στον Υμηττό έχουμε πολλά είδη φυτών τα οποία είναι ενδημικά. Και εδώ είναι ένας τομέας που δεν έχει μελετηθεί και θα πρέπει να γίνει σοβαρή μελέτη.
Στον Υμηττό βρίσκουμε σήμερα όλους τους άγριους προγόνους των αγροτικών φυτών ένα από τα πράγματα που κάνουν εξαιρετικά σημαντικά τα δάση σαν το δάσος το δικό μας είναι ότι είναι οι τελευταίες περιοχές όπου επιβιώνουν οι άγριοι προγόνοι των αγροτικών φυτών.
Οι περισσότεροι μπορεί να αναγνωρίζουμε μόνο την αγριαχλαδιά ή την πικραγγουριά αλλά υπάρχουν και πολλές ποικιλίες άγριου σταριού, άγριο καρότο και πολλά άλλα.
Και για την πανίδα του βουνού τί έχετε να μας πείτε;
Έχει αλεπούδες, ο Υμηττός και πλούσια ερπετοπανίδα δηλαδή σαύρες, φίδια όπως οχιά, δεντρογαλιά ή κάποιες χελώνες είδη που είναι είναι όλα υπό εξαφάνιση αλλά και σημαντική ορνιθοπανίδα. Υπάρχουν 135 είδη πουλιών αποδημητικά που έρχονται στον Υμηττό για να ωοτοκήσουν, να μείνουν ή για να ξεκουραστούν.
Ένας τομέας επίσης τεράστιας οικολογικής αξίας που έχει ο Υμηττός είναι η σπηλαιοπανίδα του.
Ο Υμηττός έχει 150 σπήλαια που έχουν καταγραφεί μετά από μελέτη του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών .Εδώ ενδημεί πληθυσμός από 15 είδη χειρόπτερα δηλαδή νυχτερίδες , από τα οποία ένα ή δύο κινδυνεύουν και όλα τα υπόλοιπα είναι υπό εξαφάνιση.
Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά την ΔΑΠΑΧΟ για την εθελοντική της δράση και τη συνεχή της επαγρύπνηση για την προστασία και τη διατήρηση των μοναδικών θησαυρών του Υμηττού του βουνού της καρδιάς μας
Όσοι επιθυμείτε να συνδράμετε το έργο της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ μπορείτε να απευθυνθείτε
Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Δήμου Παπάγου-Χολαργού
Πυροφυλάκιο Παπάγου-Χολαργού
τηλ.210 6540708 / 210 6561546
email: dapaxo@gmail.com