ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ . Συνταγή από την Σμύρνη

H βασιλόπιτα είναι το γλύκισμα – σύμβολο της Πρωτοχρονιάς και συνδέεται με την εορτή του Αγίου Βασιλείου, από τον οποίο πήρε το όνομά της. Κόβεται και μοιράζεται τη νύχτα της παραμονής του νέου χρόνου ή ανήμερα την Πρωτοχρονιά.
Σήμερα σας προτείνουμε μια συνταγή από την Σμύρνη εύκολη σαν κέικ και αρωματισμένη με μαστίχα.
ΥΛΙΚΑ:
300 γρ. βούτυρο μαλακό
400 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
750 γρ. (περίπου) ΦΑΡΙΝΑ κοσκινισμένη
1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
1 ποτηράκι κονιάκ
ο χυμός και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
(1 αυγό χτυπημένο – ολόκληρα γαρίφαλα και αμυγδαλόψιχα για στόλισμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτετε τους κρόκους με τη μαστίχα και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα.
Προσθέτετε το χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ.
Χτυπάτε τα ασπράδια αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων εναλλάξ λίγο αλεύρι και μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά.
Ρίχνετε το μίγμα σ” ένα βουτυρωμένο ταψί (και κάνετε στην επιφάνεια διάφορα σχέδια μ” ένα πιρούνι).
Αλείφετε την πίτα με αυγό, τη στολίζετε με τα γαρίφαλα και την αμυγδαλόψιχα και την ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.