Διεθνής Ημέρα των Γυναικών 2019: #Balancefor better

Από τις περισσότερες δημοσιεύσεις στο facebook διαπιστώνει κανείς ότι, γενικά, η Διεθνής Ημέρα των Γυναικών αντιμετωπίζεται ως μια άλλη «Ημέρα Βαλεντίνου». Όμως η Ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ για άλλους σκοπούς.

Κάθε χρόνο ο ΟΗΕ ορίζει και ένα γενικό θέμα. Για το 2019 το θέμα είναι  #Balancefor better ,με στόχο την  ενδυνάμωση των γυναικών και την  πλήρη συμμετοχή τους, επί ίσοις όροις,   σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη  πρόσβαση στην εξουσία,που  είναι θεμελιώδεις για την επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης.

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στρέφει την προσοχή του στις γυναίκες στην πολιτική. Το Κοινοβούλιο θέλει να επισημάνει την τεράστια συνεισφορά των γυναικών στην πολιτική σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, και να ενισχύσει την παρουσία τους σε ανώτερες διοικητικές θέσεις. Ενθαρρύνει ιδιαίτερα τις γυναίκες να ψηφίσουν και να θέσουν υποψηφιότητα στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Σε πολλές γωνιές του πλανήτη, τη στιγμή που κάποιες γυναίκες, απολαμβάνουν τον σεβασμό και την εκτίμηση, όπως αξίζει σε κάθε άνθρωπο, κάποιες άλλες βιώνουν από μικρά κοριτσάκια τη βία, την κακομεταχείριση, τον εξευτελισμό, τις αναγκαστικές εκτρώσεις, τη φτώχεια και γενικότερα μια ζωή γεμάτη πόνο και δυστυχία. Αυτές οι γυναίκες, δεν ξέρουν τι σημαίνει «Ημέρα της Γυναίκας», και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα το μάθουν ποτέ…

Απ’ την άλλη, σε πάρα πολλές χώρες, όπως και στη χώρα μας, η μέρα αυτή αποτελεί κυρίως μια ευκαιρία για τους άνδρες, να δείξουν την αγάπη και το σεβασμό τους στις γυναίκες. Αυτό σίγουρα τις δίνει μεγάλη χαρά! Η ουσία όμως είναι να μην είναι πρόσκαιρο ή υποκειμενικό, αλλά να αποτελεί αληθινό σεβασμό προς όλες τις γυναίκες! Μέσα από την αποδοχή τους ως ισότιμων οντοτήτων στο κοινωνικό, πολιτικό, εκπαιδευτικό, επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ας ευχηθούμε, του χρόνου η κατάσταση να είναι καλύτερη για τη θέση των γυναικών παγκοσμίως γιατί η πρόοδος των γυναικών αποτελεί πρόοδο για όλους!