Ετοιμάζοντας την βαλίτσα των διακοπών

210615170312_2418

Αρκετές φορές η προετοιμασία της βαλίτσας μπορεί να αποβεί μία αγχωτική διαδικασία. Συνήθως φοβόμαστε μήπως ξεχάσουμε κάτι ή μήπως δεν πακετάρουμε σωστά κάποια πράγματά μας και χαλάσουν στο ταξίδι ή αν θα καταφέρουν να χωρέσουν τελικά όλα όσα χρειαζόμαστε μέσα σε μία βαλίτσα.

Μετά από πολλά χρόνια πήγαινε – έλα με αυτοκίνητα, λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα και λοιπά μεταφορικά μέσα μπορώ να πω ότι οι εμπειρίες μου με έχουν διδάξει αρκετά πράγματα που ήρθε η ώρα να τα μοιραστώ με όλους εσάς. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν….

  • Ποτέ μα ποτέ δεν ετοιμάζουμε τη βαλίτσα μας λίγη ώρα πριν την αναχώρηση…. γιατί υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ξεχάσουμε κάτι. Το πακετάρισμα την προηγούμενη μέρα ή και πιο πριν, αλλά και μία λίστα με όλα τα απαραίτητα, είναι οι πρώτες κατάλληλες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε. Καλό θα ήταν να κάνουμε έναν προγραμματισμό στο μυαλό μας με τα ρούχα που θα θελήσουμε να φορέσουμε την κάθε μέρα του ταξιδιού μας, αυτά που θα χρειαστούμε για τις βραδινές εξόδους μας ή και για κάποια ιδιαίτερη στιγμή που περιλαμβάνεται στο ταξίδι μας. Φυσικά δεν ξεχνάμε τα ρούχα του ύπνου, αλλά και αυτά που θα χρειαστούμε για την παραλία, αν ετοιμαζόμαστε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές.
  • Συγκεντρώνουμε σε ένα μέρος όλα τα πράγματα που έχουμε να πάρουμε μαζί μας, ώστε να έχουμε μία εικόνα για το μέγεθος της βαλίτσας που πρέπει να πάρουμε μαζί μας. Σε αυτή τη φάση καλό θα ήταν να σκεφτούμε αν είμαστε λιγάκι υπερβολικοί με τον όγκο των πραγμάτων μας, γεγονός πολύ σύνηθες κατά την προετοιμασία μίας βαλίτσας, αφού στο τέλος του ταξιδιού μας αποδεικνύεται ότι τελικά πολλά από αυτά που είχαμε πάρει μαζί μας γυρίζουν πίσω αχρησιμοποίητα.
  • Τα ρούχα μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στη βαλίτσα κατηγοριοποιώντας τα είτε ως είδος είτε με βάση τη χρήση τους, ώστε να μας είναι πιο εύκολη η εύρεση αυτού που θέλουμε. Στον πάτο της βαλίτσας τοποθετούμε τα πιο βαριά ρούχα, όπως jeans και παντελόνια ή ζακέτες και όσο αναβαίνουμε φτάνουμε στα πιο ελαφριά. Επίσης τυλίγοντάς τα ώστε να πάρουν κυλινδρική μορφή μπορούμε να αποφύγουμε το τσαλάκωμα, αλλά και να εξοικονομήσουμε επιπλέον χώρο. Αν έχουμε κάποια ρούχα από ευαίσθητα υφάσματα μπορούμε να τα τοποθετήσουμε από την ανάποδη πλευρά τους, ώστε να τα προφυλάξουμε από τραβήγματα ή άλλες «κακοτυχίες».
  • Στην κορυφή της βαλίτσας ή στο κέντρο ανάμεσα στα ρούχα τοποθετούμε τα είδη μπάνιου, τα καλλυντικά, τα αρώματα και τις κρέμες μας, προσέχοντας να είναι μέσα σε αδιάβροχα νεσεσέρ που κλείνουν καλά ή ακόμη καλύτερα σε αυτά τα πολύ χρήσιμα πλαστικά διαφανή σακουλάκια που ασφαλίζουν με zip, ώστε να αποφύγουμε πιθανά ατυχήματα που θα καταστρέψουν τα ρούχα μας.
  • Φυσικά τα παπούτσια μας πρέπει να αποθηκεύονται μέσα σε ειδικές θήκες, το κάθε ζευγάρι χωριστά, τόσο για τη δική τους προστασία όσο και να μη λερωθούν τα ρούχα μας. Μέσα στα παπούτσια μπορούμε να βάλουμε τις κάλτσες μας, όχι μόνο για την εξοικονόμηση χώρου, αλλά και για να διατηρήσουμε τη φόρμα των παπουτσιών.
  • Κοσμήματα, γυαλιά ή άλλη ευαίσθητα αντικείμενα μπορούμε να τα τυλίξουμε μέσα στα ρούχα μας, ώστε να τα προστατεύσουμε από φθορές και γρατσουνίσματα.
  • Τα εσώρουχα καλό θα ήταν να αποθηκεύονται σε ξεχωριστές υφασμάτινες θήκες. Με αυτόν τον τρόπο και προστατεύονται αλλά και μένουν μακριά από τα «αδιάκριτα βλέμματα» των ανθρώπων της ασφάλειας των αεροδρομίων σε έναν πιθανό έλεγχο.
  • Αν πηγαίνουμε κάπου που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ψωνίσουμε (σχεδόν πάντα για εμάς τις γυναίκες) είτε για εμάς είτε δώρα για τους αγαπημένους μας, θα πρέπει να φροντίσουμε να αφήσουμε ελεύθερο χώρο στη βαλίτσα μας για να βάλουμε τα καινούρια μας αποκτήματα. Δε θέλουμε να αναγκαστούμε να τα αφήσουμε πίσω…. θέλουμε; Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καλό θα ήταν να πάρουμε μαζί μας μία extra τσάντα ώστε να τα μεταφέρουμε στην επιστροφή μας μέσα σε αυτήν.
  • Αν το ταξίδι μας είναι μεγάλο, καλό θα ήταν να έχουμε μία μικρή τσάντα χειρός με τα είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να μη χρειάζεται να ψάχνουμε τη βαλίτσα μας ή ακόμη χειρότερα, αν δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτήν, να βρεθούμε σε δύσκολη θέση.

Η «τέχνη» του καλού πακεταρίσματος έρχεται με την εμπειρία των χρόνων και δυστυχώς μέσα από την άσχημη πλευρά της, αλλά σίγουρα αυτές οι συμβουλές κάτι καλό έχουν να προσφέρουν. Υπομονή λοιπόν και καλό ταξίδι!

(savoirville)