Ηλίας Αποστολόπουλος: Χαίρομαι που δεν προδώσαμε την εμπιστοσύνη των δημοτών μας και που μπορούμε να τους κοιτάζουμε στα μάτια με βλέμμα καθαρό.

Ηλίας Αποστολόπουλος
Ηλίας Αποστολόπουλος
Στα πέντε χρόνια της θητείας του ο Ηλίας Αποστολόπουλος,με γνώση, στρατηγικό σχεδιασμό και πολλές ώρες δουλειάς  έχει παράξει σημαντικότατο έργο.
Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα έργα του Δήμου έχει διαφοροποιήσει την εικόνα του τόπου και έχει αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής των δημοτών.
Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε μαζί του  για πολλά και  σημαντικά ζητήματα της πόλης μας
 1. Αν σας ζητούσα να περιγράψετε την πρώτης σας θητεία πώς θα τη χαρακτηρίζατε; Τι έχει αλλάξει στο δήμο;

Την πρώτη μου θητεία ως δήμαρχος θα τη χαρακτήριζα γόνιμη και δημιουργική.

Με πολλές όμορφες στιγμές, πολλές ώρες δουλειάς, με αγωνίες, με εντάσεις, αλλά κυρίως με θετικό πρόσημο στο συνολικό έργο που έχει εκπονηθεί.

Αυτό που θεωρώ ότι άλλαξε στο Δήμο μας είναι ότι καταφέραμε να κάνουμε την πόλη μας πιο ζωντανή, πιο εξωστρεφή και πιο σύγχρονη.

Καταφέραμε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά της και δώσαμε έμφαση στη δημιουργία μιας έξυπνης και πράσινης πόλης και ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης, πιο συμμετοχικού.

Παράλληλα αναπτύξαμε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, αναβαθμίσαμε το πολιτιστικό προϊόν του Δήμου  και δώσαμε έμφαση σε υποδομές και δράσεις που αφορούν στη νέα γενιά.

 1. Οι περισσότεροι δημότες σας αναφέρουν ως «ο δήμαρχος των έργων». Πόσα έργα έχετε κάνει;

Τα έργα που έγιναν στο Δήμο μας από το Σεπτέμβριο του 2014 έως σήμερα, δεν τα έκανα μόνος μου.

Είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας της δημοτικής αρχής, των εργαζομένων, αλλά και των κατοίκων του δήμου μας. Αποτέλεσμα μιας ισχυρής ομάδας που σχεδιάζει, διεκδικεί και υλοποιεί έργα ουσίας.

Υλοποιήσαμε λοιπόν 107 νέα έργα μέσα στο δυσμενέστερο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον που γνώρισε η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Έργα για τα οποία νιώθω πολύ περήφανος.

 1. Δώστε μας μια εικόνα των βασικών έργων που έχουν δρομολογηθεί ή και ολοκληρωθεί στην πόλη.

Είναι δύσκολο να αναφερθώ σε όλα τα έργα, αλλά θα σταθώ στα πιο σημαντικά κατά τη γνώμη μου.

 • Αναβαθμίσαμε το σύνολο σχεδόν των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας
 • Άλλαξε ριζικά η εικόνα του Αθλητικού Κέντρου Παπάγου μετά και την κατασκευή του στίβου (επίστρωση με ταρτάν, εγκατάσταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού, κ.α.)
 • Πιστοποιήσαμε όλες τις παιδικές χαρές.
 • Θεμελιώθηκε και ολοκληρώθηκε το 1οΝηπιαγωγείο Χολαργού, επί της οδού Φειδίου 12.
 • Κατασκευάστηκε ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Παπάγου, στη συμβολή των οδών Βερσή και Αλευρά.
 • Αναβαθμίσαμε τους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους αναψυχής.
 • Ολοκληρώθηκε το έργο ανάπλασης της Πλατείας Φανερωμένης.
 • Κατασκευάστηκε δίκτυο απορροής ομβρίων στην Αναστάσεως και Ανατολής
 • Ασφαλτοστρώθηκαν 25.000 τ.μ.
 • Με σημειακές παρεμβάσεις συντήρησης πεζοδρομίων, περίπου 15.000 τ.μ., διορθώσαμε αρκετά σημεία του οδικού μας δικτύου και συνεχίζουμε.
 • Βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο «Ανάπλαση της πλατείας Εθνικής Αντίστασης Χολαργού.
 • Ενισχύσαμε τον τομέα καθαριότητας  και ανακύκλωσης.
 • Αγοράσαμε τρία νέα απορριμματοφόρα και ένα σάρωθρο.
 • Εφαρμόζουμε 3 προγράμματα χωριστής συλλογής απορριμμάτων (πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού, οικιακή κομποστοποίηση, πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων), ενώ σύντομα θα τοποθετηθούν και 80 καφέ κάδοι σε διάφορα σημεία του Δήμου μας.
 • Εγκαταστήσαμε 15 συστήματα υπόγειων κάδων.

Πολύ σημαντικά έργα έχουν δρομολογηθεί όπως:

 • Κατασκευή έργων αποχέτευσης ομβρίων λεκάνης απορροής οδού Υγείας στη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου», προϋπολογισμού 4.154.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, για το οποίο ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, εξασφάλισε 100% χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.

Το έργο θα διευθετήσει οριστικά τα όμβρια ύδατα στην περιοχή των οδών Κύπρου και Υγείας και θα δώσει λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα.

Στο ίδιο έργο περιλαμβάνονται και οι οδοί, Στρ. Παπάγου, Κορυτσάς, Βυζαντίου, Λεμεσού, Λευκωσίας, Κυρηνείας, 25ης Μαρτίου, Σμύρνης, Μαγνησίας, Ασπασίας, Αρτέμιδος, και Ελ. Βενιζέλου.

 

 • Το Αθλητικό Κέντρο Χολαργού, μπαίνει σε διαδικασία ριζικής ανακαίνισης. Έχουν ήδη ξεκινήσει τα έργα τα οποία περιλαμβάνουν συνολική αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, διευθέτηση ομβρίων υδάτων και φυσικά επίστρωση του στίβου με ταρτάν.
 • Άλλο ένα πολύ σημαντικό έργο είναι το λυόμενο στέγαστρο (μπαλόνι) στα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ του Αθλητικού Κέντρου Χολαργού, έργο προϋπολογισμού 254.200 ευρώ, για το οποίο εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 140.000 ευρώ από την Περιφέρεις Αττικής.
 • Έργα στις αθλητικές εγκαταστάσεις, προϋπολογισμού 1.525.200,00 ευρώ.
 • Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση 1.900.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για την ανακαίνιση του 1ου Λυκείου Χολαργού που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σχολικά κτίρια του δήμου και που ήδη βρίσκεται σε προχωρημένη φάση, αφού έχει εκδοθεί η άδεια οικοδομικών εργασιών και εκκρεμεί μόνο η δημοπράτηση του έργου.
 • Δημοπρατήσαμε με διεθνή διαγωνισμό το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΠΑΓΟΥ», προϋπολογισμού 4.000.000,00 € και σύντομα θα έχουμε ανάδοχο.
ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ-ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
 1. Ένα από τα θέματα που απασχολεί  εδώ και καιρό τους κατοίκους της κοινότητας Παπάγου  είναι το γήπεδο ποδοσφαίρου της οδού Κύπρου. Το γίνεται με αυτό; Γιατί καθυστερεί τόσο;

Θα ξεκινήσω λέγοντας, πως ενώ στη χώρα μας θα έπρεπε να «τρέχουμε», όλα κυλούν απελπιστικά αργά, με το τέρας της γραφειοκρατίας να μοιάζει ανίκητο.

Το γήπεδο της οδού Κύπρου ήταν ένα από τα έργα που είχαμε βάλει σε προτεραιότητα και ξεκινήσαμε αρκετά νωρίς τις ενέργειές μας. Φυσικά και θα θέλαμε να έχει ολοκληρωθεί ή τουλάχιστον να έχει ξεκινήσει η ανακατασκευή του.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου μας, αποτελούσαν και αποτελούν προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή και πιστεύω πως αυτό είναι ξεκάθαρο, αρκεί να δει κανείς τα έργα τα οποία έχουν γίνει έως τώρα. Πώς θα μπορούσαμε ΛΟΙΠΌΝ να αποκλείσουμε το γήπεδο ποδοσφαίρου της οδού Κύπρου από το σχεδιασμό μας;

Να σας εξηγήσω όμως που οφείλεται η  μεγάλη καθυστέρηση.

Τον Οκτώβριο του 2015 καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής.

Αμέσως ξεκινήσαμε όλες τις διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

Αφού διαπιστώθηκε ότι τα οικοδομικά τετράγωνα 168 και 169 στα οποία βρίσκεται το γήπεδο, είναι χαρακτηρισμένα ως χώρος κοινόχρηστου πρασίνου,  έπρεπε να εκπονηθεί διαχειριστική μελέτη και να εγκριθεί από το Δασαρχείο.

Η μελέτη εκπονήθηκε τον Απρίλιο του 2016 και κατόπιν υποβλήθηκε στο Δασαρχείο Πεντέλης, το οποίο μας καθυστέρησε περίπου 2 ½ χρόνια.

Μετά την έγκριση του Δασαρχείου όλα πήραν το δρόμο τους και αυτή τη στιγμή που μιλάμε περιμένουμε την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας για να προχωρήσουμε στο διαγωνισμό.

 1. Πολλά έργα έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από την περιφέρεια. Πρόσφατα σε κάποιο μέσο ενημέρωσης της πόλης αναφέρθηκε ότι ο κ. Καραμέρος μερίμνησε για την χρηματοδότηση κάποιου έργου. Είναι αλήθεια; Δηλαδή ο Δήμος δεν έκανε τίποτα;

Υπάρχουν πάντα και οι κακοπροαίρετοι σε αυτή τη ζωή. Κάποιοι προσπαθούν να υποτιμήσουν το έργο μας και να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς ο κόσμος έχει αντίθετη άποψη.

Για να χρηματοδοτηθεί ένα έργο από την Περιφέρεια Αττικής θα πρέπει να κατατεθεί τεκμηριωμένη πρόταση από το Δήμο, θα πρέπει να το κυνηγήσουμε.

Και θεωρείται επιτυχία κάθε δημοτικής αρχής να καταφέρει να εξασφαλίσει  χρηματοδότηση έργων από την Περιφέρεια.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που τα γράφουν αυτά, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι στηρίζουν άλλες υποψηφιότητες και δεν θα περιμέναμε να γράψουν κάτι καλύτερο.

Φυσικά αυτό μας αφήνει αδιάφορους, γιατί για εμάς έχει σημασία οι πολίτες μας να αναγνωρίζουν και να αγκαλιάζουν το έργο μας και αυτό το διαπιστώνουμε καθημερινά.

 1. Κατορθώσατε να «ξεκολίσετε» τις διαδικασίες για το κτίριο ΚΑΠΗ και πολυιατρείων της δημοτικής κοινότητας Παπάγου στη οδό Eθνικής Aμύνης. Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες; Τι έχετε να πείτε για τις αντιρρήσεις που υπάρχουν σχετικά με την αρχιτεκτονική του κτιρίου;

 

Το Κέντρο Προστασίας Ηλικιωμένων ήταν κάτι που έλειπε από τη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου, το κυνηγήσαμε και το πετύχαμε.

Αυτά που κάναμε ήταν να εκδώσουμε άδεια κατεδάφισης του κτίσματος που υπήρχε στο οικόπεδο και να ασφαλίσουμε το χώρο.

Στη συνέχεια εκπονήσαμε οριστική μελέτη, βγάλαμε την άδεια οικοδομής και προχωρήσαμε στη δημοπράτηση του έργου.

Όσο αφορά στην αρχιτεκτονική του κτιρίου, θα σας πως πολύ απλά ότι στην εποχή μας πλέον όλα τα κτίρια, ακόμα και στο Δήμο μας, κατασκευάζονται σύμφωνα με τα πρότυπα της σύγχρονης βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, που θα ενισχύσει  τις κοινωνικές δομές του Δήμου μας, αναβαθμίζοντας τις βασικές υπηρεσίες υγείας προς τους δημότες μας και προσφέροντας στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, χώρους ειδικά διαμορφωμένους, έτσι ώστε να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους, όμορφα και δημιουργικά.

 1. Πρόσφατα κατορθώσατε να έρθετε σε συμφωνία με το ΓΕΣ για τη χρήση του μεγάρου Αλέξανδρος. Πείτε μας τι ακριβώς θα γίνει;

Αυτό είναι κάτι το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα. Όπως γνωρίζετε γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ και είχα την τύχη να προλάβω τις καλές εποχές του ‘Αλέξανδρου’.

Ήταν σημείο συνάντησης και διασκέδασης, κυρίως για τους νέους της πόλης μας και πραγματικά θα ήθελα να το ξαναδώ έτσι.

Όπως γνωρίζετε είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον ΕΛΟΑΣ (ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ) , στον οποίο ανήκει το κτίριο.

Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, καταθέσαμε την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου για μακροχρόνια μίσθωση του κτιρίου και πιστεύω πολύ σύντομα θα έχουμε ευχάριστα νέα.

Έχουμε κάποια σχέδια για την αξιοποίησή του, αλλά επιτρέψτε μου να μην πω τίποτα ακόμα, έως ότου έχουμε μια επίσημη απάντηση για τη μίσθωση του κτιρίου από το Δήμο.

Αυτό που σίγουρα θα επιδιώξουμε είναι να αποτελέσει ένα κέντρο πολιτισμού και πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους μας, όσο και για άλλους εκτός της πόλης μας.

 1. Πως χαρακτηρίζετε τους άλλους υποψήφιους δημάρχους τους θεωρείτε αντιπάλους;

 Δεν θα τους χαρακτηρίσω και δεν θα κρίνω κανέναν. Αυτοί που θα κρίνουν, θα αξιολογήσουν και θα μας «βαθμολογήσουν» όλους μας είναι οι πολίτες.

Εγώ θα μιλήσω για τη δική μας παράταξη και για τους δικούς μας ανθρώπους.

Όλο αυτό το διάστημα δώσαμε μαζί με τους συνεργάτες μας τον καλύτερό μας εαυτό, για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε πριν από 4,5 χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της θητείας κάναμε πράξη το σύνολο σχεδόν των δεσμεύσεων που αναλάβαμε προεκλογικά και τα αποτελέσματα είναι ορατά στους πολίτες.

Αυτό που επίσης θα πω είναι ότι είμαστε μια πολύ δυνατή και σοβαρή ομάδα ανθρώπων, στην οποία προσχώρησαν πολλά νέα και αξιόλογα στελέχη και θα συνεχίσουμε πάνω στις ίδιες αρχές ενός τίμιου αγώνα, με γνώμονα την αγάπη για την πόλη μας.

 1. Ποιο είναι το προσωπικό σας στίγμα, το όραμά σας για το δήμο; Τι θέλετε να αφήσετε πίσω σας;

Έκανα την συνειδητή επιλογή να μπω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από το 2006, έχοντας ως κίνητρο την αγάπη για την πόλη μας.

Αυτό που εξ αρχής με ώθησε να ασχοληθώ με την Αυτοδιοίκηση και εξακολουθεί να με εμπνέει, είναι η εγγύτητα του θεσμού προς τον πολίτη. Η δυνατότητα που μας παρέχει να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και να συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση μιας καλύτερης προοπτικής για τον τόπο μας.

Στην πράξη, σαφώς αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά, αντοχή και γερά νεύρα, απέναντι στα εμπόδια και τις δυσκολίες που προκύπτουν καθημερινά. Ωστόσο, η κούραση αξίζει τον κόπο, όταν η προσπάθεια έχει αποτέλεσμα.

Κοιτώντας λοιπόν πίσω αυτά τα χρόνια με το χέρι στην καρδιά σας λέω ότι νιώθω πολύ περήφανος για όσα καταφέραμε να κάνουμε.

Χαίρομαι που η προσπάθειά μας έχει πιάσει τόπο και δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα στην πολιτική και χαίρομαι που συναντώ νέα παιδιά και μου μιλούν με ενδιαφέρον για τα θέματα της πόλης και μου λένε ιδέες και προτάσεις.

Χαίρομαι που δεν προδώσαμε την εμπιστοσύνη των δημοτών μας και που μπορούμε να τους κοιτάζουμε στα μάτια με βλέμμα καθαρό.

Όσον αφορά στο προσωπικό μου όραμα θα σας απαντήσω  ότι η πόλη δεν υπάρχει μόνο για τα ζην αλλά για το ευ ζην, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη.
Πρέπει δηλαδή να είναι δομημένη και προσανατολισμένη ώστε να εξυπηρετεί τη συλλογική ζωή, να παρέχει ποιότητα ζωής και να προσφέρει τις δυνατότητες για την ανάπτυξη κάθε ηθικής και πνευματικής δραστηριότητας των πολιτών.

Αυτό είναι το όραμά μου και θα συνεχίσουμε εγώ και οι συνεργάτες μου να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο.