Καμερούν και Σιέρρα Λεόνε: Τι σχέση μπορεί να έχει ο Χολαργός;

Σίγουρα δεν είναι γνωστό στους περισσότερους ότι κάποιοι άνθρωποι από το Χολαργό έχουν αναπτύξει μια δραστηριότητα με την οποία προσφέρουν υγεία και μόρφωση.

Η ενορία του Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει σημαντικό ιεραποστολικό έργο υιοθετώντας ένα ιατρείο στο Καμερούν και κτίζοντας ένα σχολείο στην Σιέρρα Λεόνε . Μια προσπάθεια που πρέπει να υποστηριχτεί με κάθε τρόπο. Σήμερα θα παρουσιάσουμε το Δημοτικό σχολείο στη Σιέρρα Λεόνε και αύριο το ιατρείο στο Καμερούν. Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ενορίες τη πόλης μας.

 Το Δημοτικό Σχολείο «Ὁ Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» που βρίσκεται σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Το σχολείο βρίσκεται  στην παραγκούπολη ΚρουΜπέι στην πρωτεύουσα της Σιέρρα Λεόνε στη Δυτική Αφρική.

Δείτε την ενημέρωση από τον Ι.Ν. Φανερωμένης Χολαργού n οποία μας απέστειλε ο συντονιστής της προσπάθειας κ. Ἰ. Μ. Περράκης.

Όλα ξεκίνησαν στις 10 Ιανουαρίου 2018. Ήμασταν στη Σιέρρα Λεόνε, πάμφτωχη χώρα της Δυτικής Αφρικής, προσκεκλημένοι του ακάματου ιεραποστόλου πατρός Θεμιστοκλή Αδαμόπουλου, που δραστηριοποιείται εκεί εδώ και δώδεκα χρόνια. Επισκεφθήκαμε μαζί του μια ἀπό τίς πάμπολες παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας Φρήταουν, τον συνοικισμό Κρού Μπέι μέσα στο κέντρο της πόλεως.

Φτάνοντας βαριά μυρωδιά στην ατμόσφαιρα σε έκανε να δυσφορείς. Ὁ συνοικισμός έμοιαζε με επίγεια κόλαση. Πλήθος ἀπό παράγκες κατασκευασμένες ἀπό σκουριασμένες λαμαρίνες πάνω σε τόνους απορριμμάτων. Ενας κατάμαυρος ἀπό λύματα χείμαρρος, ὁ Τζωρτζ Μπρούκ, ανάμεσά τους δημιουργούσε αποπνικτική ατμόσφαιρα, ενώ χοίροι και άνθρωποι περιφέρονταν μέσα στα σκουπίδια και τα λύματα. Πλήθος παιδιών έπαιζαν με απορρίμματα για παιχνίδια.

Δίπλα στη γέφυρα του ποταμού ένα καταθλιπτικό σαν κρατητήριο κτήριο ήταν το Δημοτικό σχολείο, κτισμένο πριν χρόνια ἀπό φιλανθρωπική οργάνωση. Το εξωτερικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την άθλια κατάσταση του εσωτερικού μας είχε αφήσει άφωνους. Σκεφτόμασταν τί μάθημα να έκαναν σ’ αὐτό οι δύστυχοι μαθητές.

Ὁ πατήρ Θεμιστοκλής κοιτώντας θλιμμένος γύρω του μονολογούσε: «Να είχα χρήματα να αναλάβει η Ιεραποστολή Αυτό το σχολείο, να δώσουμε σ’ αυτά τα τόσο αδικημένα παιδιά ελπίδα. Να νιώσουν ότι κάποιος τα σκέφτεται…!». Με βαθύ πόνο στην καρδιά του μας λέει: «Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτά τα παιδιά;» Αυθόρμητα απαντήσαμε: «Θα προσπαθήσουμε, πάτερ».

Το θαύμα έγινε. Μέσα σε πέντε μήνες συγκεντρώθηκε όλο σχεδόν το χρηματικό ποσό που απαιτούνταν για να ξεκινήσει το έργο. Εκατοντάδες οι αφανείς δωρητές μεταξύ των οποίων και πάμπολλα παιδιά. Τί συγκινητικό να βλέπεις μαθητές κάθε ηλικίας να προσφέρουν από το υστέρημά τους για τα παιδιά της Αφρικής!

Τό  Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, έντεκα μήνες ακριβώς από τότε, μας αξίωσε ὁ Θεός μέσα σε απερίγραπτα πανηγυρική ατμόσφαιρα να παραστούμε στη θεμελίωση του νέου Δημοτικού Σχολείου «Ὁ Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» από τον μακαριότατο πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β΄.

Το ετοιμόρροπο παλιό σχολείο αποτελεί παρελθόν. Κατεδαφίστηκε. Στη θέση του ανεγείρεται νέο σύγχρονο κτήριο. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό το σχολείο θα ήταν μονώροφο με 6 αίθουσες για 200 μαθητές. Οι πάμφτωχοι κάτοικοι του συνοικισμού, ωστόσο, θερμοπαρακαλούσαν να κατασκευαστεί και δεύτερος όροφος για να μπορούν να φοιτούν περισσότερα παιδιά. Ἡ πέραν κάθε προσδοκίας ανταπόκριση πολλών συνδρομητών επέτρεψε την ικανοποίηση αυτής της επιθυμίας. Ήδη ὁ δεύτερος όροφος έχει ανεγερθεί και τοποθετείται ἡ στέγη.

Το σχολείο έχει 13 αίθουσες σε δύο ορόφους (7 στο ισόγειο και 6 στον όροφο) για 350 μαθητές. Θα διαθέτει τάξη νηπιαγωγείου και γραφείο διδασκόντων. Στα νότια εκτείνεται ευρύ προαύλιο, που θα διαμορφωθεί σε δεύτερη φάση, και στα δυτικά θα ανεγερθεί ἡ εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην οποία οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ελεύθερα την ορθόδοξη λειτουργική παράδοση.

Στον χώρο επίσης θα κατασκευαστούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες υγιεινής 5 σύγχρονες τουαλέτες . Αν αναλογιστούμε ότι πουθενά στον συνοικισμό δεν υπάρχει ασφαλής τουαλέτα κι ότι ἡ συνήθης έως τώρα πρακτική είναι ἡ αφόδευση των κατοίκων στο ύπαιθρο, αντιλαμβανόμαστε την τεράστια σημασία τους για την υγεία των μαθητών. Αναλημματικός τοίχος, τέλος, ύψους 1,5 μ. κατά μήκος του ποταμού προστατεύει το σχολικό συγκρότημα από τις καταστροφικές υπερχειλίσεις του ποταμού κάθε εποχή των βροχών (Μάιο έως Οκτώβριο).

Οι εργασίες βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και το σχολείο αναμένεται συν Θεω να είναι έτοιμο κατά το ερχόμενο σχολικό έτος να υποδεχθεί τους μαθητές.

Ἡ  νέα πρόκληση που ανοίγεται τώρα μπροστά μας είναι ἡ λειτουργία και ἡ συντήρηση του σχολείου. Ἡ ορθόδοξη Ιεραποστολή, στην οποία ανήκει, θα αναλάβει τη διοίκηση και το κόστος. Στόχος είναι να προσφέρει εντελώς δωρεάν ποιοτική μόρφωση σε ένα υγιεινό και αξιοπρεπές περιβάλλον, εκπαιδευτικό υλικό, καθώς κι ένα πιάτο ζεστό φαγητό σε όλους τους μαθητές.

Το κόστος είναι υψηλό και ἡ εξασφάλιση σε σταθερή βάση των αναγκαίων για αυτό  το σκοπό χρημάτων φαντάζει ἀρκετά δύσκολος στόχος.

Τρόπος οικονομικής συμμετοχής…

Μπορούμε να καταθέτουμε τον οβολό μας, όσο ταπεινός κι αν φαίνεται ότι είναι, σε έναν από  τους τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Άγιος Κοσμάς ὁ Αιτωλός»:

  1. Εθνική Τράπεζα 235/296004-49 IBAN: GR94 0110 2350 0000 2352 9600 449

SWIFT (BIC): ETHNGRAA

  1. ALPHA BANK 479-002101-029168 IBAN: GR34 0140 4790 4790 0210 1029 168
  2. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 5231-013724-415

ἢ  σε έναν από  τους δύο τραπεζικούς λογαριασμούς τοῦ Πανελληνίου Χριστιανικού Ομίλου Ορθοδόξου Ιεραποστολής:

  1. Εθνική Τράπεζα 143/540.033-38

IBAN: GR21 0110 1430 0000 1435 4003 338

SWIFT (BIC): ETHNGRAA

  1. ALPHA BANK 471.00.2002.005848 IBAN: GR89 0140 4710 0200 2005 848

Ἡ  κατάθεση μπορεί να γίνεται ατομικά ἢ και συγκεντρωτικά, χωρίς περιορισμό ελάχιστου ποσού. Άμεσα εκδίδεται και ταχυδρομείται στον κάθε δωρητή επίσημη απόδειξη, ἡ οποία μπαίνει και στη φορολογική δήλωση.

Σημειώνουμε, οτι μετά την κατάθεση είναι απαραίτητη ἡ επικοινωνία με τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο «Άγιος Κοσμάς ὁ Αιτωλός» (τηλ. 2310 606920, iersyn@iersyn.gr) ἢ τον Πανελλήνιο Χριστιανικό Όμιλο Ορθοδόξου Ιεραποστολής (τηλ. 210 8626225, 690 916 0060, mail.ierap-ostoli@gmail.com), ανάλογα που έγινε ἡ κατάθεση, τηλεφωνικώς ἢ με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, για να ενημερώσετε ότι ἡ κατάθεση αφορά στο σχολείο της περιοχής Κρουμπέι στη Σιέρρα Λεόνε. Είναι εντελώς απαραίτητη ἡ ενημέρωση του αντίστοιχου με την κατάθεση συλλόγου, επειδή αλλιώς δεν θα γνωρίζουν τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται ἡ κατάθεση που έγινε. Χρήσιμη για οργανωτικούς λόγους εννιά και ἡ ενημέρωση του συντονιστή της προσπάθειας Ιωάννη Περράκη στην ηλεκτρονική διεύθυνση iperrakis@theol.uoa.gr. ἢ στα τηλέφωνα 2106548457, 6974824551.