Κορωνοϊός. Νέα μέτρα. Δείτε τι ισχύσει στην πόλη μας

Νέα, δραστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού  ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα μέτρα θα ισχύσουν από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου . Σας παρουσιάζουμε τα μέτρα που ισχύουν στην πόλη μας.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.

Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.

Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.

Υποχρεωτική τηλε-εργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Υποχρεωτική τηλε-εκπαίδευση στα ΑΕΙ.

Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.

Ανοιχτό όλο το λιανεμπόριο, ανοιχτά τα σχολεία, ανοιχτά τα κομμωτήρια.

Αναστέλλεται η λειτουργία των γυμναστηρίων καθώς και κάθε αθλητική δραστηριότητα. Επιτρέπεται η ατομική άσκηση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (χωρίς προπονητή).

Στα καταστήματα τροφίμων (όπως super market, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία) 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα από 20 έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια και καλάθια.  Τα καταστήματα αυτά θα λειτουργούν  και το Σαββατοκύριακο.

Αναστέλλεται η λειτουργία μπαρ, καφέ, κινηματογράφων, όλων των χώρων εστίασης, με εξαίρεση το take away και το delivery.

Για τα κομμωτήρια και τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, προβλέπονται τα εξής:

Μέτρα περιορισμού του αριθμού των ατόμων που βρίσκονται εντός του καταστήματος βάσει εμβαδού, σύμφωνα πάντα με τη μέχρι σήμερα Κοινή Υπουργική Απόφαση.   Κατάργηση της αναμονής και λειτουργία μόνο με ραντεβού.

Όσον αφορά στη λειτουργία των λαϊκών αγορών,

Συμμετοχή του 50% των πωλητών, με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων.

Ισχύει περιορισμός βάσει εμβαδού, 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον των 100 τ.μ.).

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κινούνται με 65% πληρότητα

Στα ταξί επιτρέπεται ένας μόνο επιβάτης.

Επιτρέπονται μέχρι 3 άτομα στα ΙΧ (με εξαίρεση τις οικογένειες).

Για τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα, προβλέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή

Αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων.

Αναστέλλονται  όλες οι δημόσιες συναθροίσεις στο πλαίσιο των Συνταγματικών προβλέψεων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Στα σχολεία προβλέπεται η χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών και στα δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Τέλος, για τους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές και λειτουργίες.

Για πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και για καταγγελίες οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιούν τον αριθμό 2520 Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Η έξαρση της πανδημίας πρέπει να μας βρει όλους συμμάχους, ώστε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο του lockdown. Οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες .