Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης. Επιτυχημένος, σεμνός, ταλαντούχος, φωτεινός….

Συνέντευξη στη Χρύσα Παρίση

Ηθοποιός σημαίνει φως  έγραψε το 1962 ο Μάνος Χατζιδάκις και ερμήνευσε ο Δημήτρης Χορν. Ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης το αποδεικνύει με κάθε ερμηνεία του!

Επιτυχημένος, σεμνός,  ταλαντούχος, φωτεινός….έχει ήδη καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να συνθέσει ένα  βιογραφικό με εξαιρετικές επιλογές και μια ανοδική πορεία στον χώρο του θεάτρου. Υποψήφιος το 2019 για  το βραβείο Χορν που απονέμεται για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία νέου ηθοποιού. Γέννημα θρέμμα της όμορφης πόλης μας!

Τον παρακολουθήσαμε φέτος στο θέατρο Βέμπο να ενσαρκώνει μοναδικά τον ρόλο του Στρατή Βρανά στην «Δασκάλα με τα Χρυσά μάτια» και μας εντυπωσίασε….

Δείγματα της δουλειάς του είναι οι παραστάσεις Ορφέας & Ευριδίκη (2017), Στέλλα Βιολάντη (Έρως Εσταυρωμένος) (2016), Ορφέας & Ευριδίκη (2018), Άνιμαλς (2015), Τα Ταξίδια των Γκιουλ_Ιβερ (2016), Στέλλα Βιολάντη (Έρως Εσταυρωμένος) (2017).

Στην « Δασκάλα με τα Χρυσά μάτια» ερμηνεύεις το ρόλο του του Στρατή Βρανά. Πες μας λίγα λόγια για το ρόλο σου. Τι είναι αυτό που σε κεντρίζει;

O Βρανάς είναι ένας άνθρωπος που δείχνει αρκετά σίγουρος και αυταρχικός απέναντι στην ζωή τόσο πολύ που τελικά κατανοούμε ότι η πληγή του είναι αρκετά βαθιά .Είναι δάσκαλος , φανατικός πατριώτης, αυτάρκης , αυστηρός  και  τον επηρεάζει σημαντικά η σχέση του με την γυναίκα του Σαπφώ. Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η αρχή του ρόλου στο έργο βρίσκεται στο τέλος της ζωής του. Τον πετυχαίνουμε σε μια στιγμή κρίσης και μετάνοιας, καθώς έχει προσβληθεί από γάγγραινα και έχει ήδη χάσει το ένα του πόδι.  Μετέπειτα μέσα στο έργο μαθαίνουμε ότι έδερνε και βίαζε την γυναίκα του. Ο Μυριβήλης ουσιαστικά σκιαγραφεί τον ρόλο του Βρανά μέσα από τα  λεγόμενα της Σαπφούς.

Ποια η προετοιμασία σου πριν από την παράσταση, πως ξεπερνάς το άγχος, ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν βγεις στη σκηνή;

Η προετοιμασία μου ξεκινάει την στιγμή που θα ξεκινήσει η ημέρα μου. Φροντίζω το σώμα μου να είναι σε εγρήγορση κάνοντας γυμναστική και ερέθιζω το πνεύμα διαβάζοντας. Αυτή άλλωστε θεωρώ πως είναι η καθημερινότητα του ηθοποιού. Είναι μια χρονοβόρα προετοιμασία που σε οδηγεί το βράδυ, την ώρα της παράστασης, ποιο κοντά στην ουσία του ρόλου. Το τελευταίο πράγμα που κάνω πριν βγω στην σκηνή είναι η συγκέντρωση στην αναπνοή μου που με βοηθάει και με το άγχος.

Τι σε χαλαρώνει από την ένταση της δουλειάς;

Μια βόλτα το βράδυ, ένα ποτό,  η συζήτηση με φίλους!!Ευτυχώς έχω αρκετούς φίλους που ζουν την νύχτα οπότε έχω παρέα. Αλλά πολλές φορές κάνω βόλτες και μόνος μου στην Αθήνα, με βοηθάει πολύ.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να θέλεις να γίνεις ηθοποιός; Πότε κατάλαβες τι ακριβώς ήθελες να κάνεις;

Κάποια στιγμή στα δεκαεννέα μου χρόνια δούλευα σε ένα σουβλατζίδικο δίπλα στο θέατρο Άλφα στην Πατησίων. Τότε έπαιζε μια παράσταση με τον Θύμιο Καρακατσάνη. Ένα βράδυ βγήκε ένας ηθοποιός της παράστασης, ο Θανάσης ο Βισκαδουράκης και αγόρασε σουβλάκι. Πιάσαμε την κουβέντα για κάμποση ώρα και μου είπε ότι έχω φυσιογνωμία και ενέργεια ηθοποιού. Εγώ του απάντησα για κάποιον ανεξήγητο λόγο και ίσως λίγο στην πλάκα ότι θα ήθελα να δοκιμάσω το σανίδι. Ύστερα βγήκε από το θέατρο Άλφα ο Καρακατσάνης. Ο Βισκαδουράκης γύρισε και του είπε -δάσκαλε το παιδί λέει να γίνει ηθοποιός- και εκείνος με κοίταξε και είπε -να μην το λέει να το κάνει- Εκεί είπα θέλω να προσπαθήσω να γίνω ηθοποιός. Μετά από καιρό έδωσα στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πέρασα και ξεκίνησε το ταξίδι. Επίσης όσο και αν φαίνεται περίεργο, ο πατέρας μου και η μητέρα μου έδωσαν ώθηση να ασχοληθώ με την μουσική και το θέατρο. Τους είμαι ευγνώμων. Είμαι πολύ χαρούμενος που μεγάλωσα έχοντας αυτούς τους γονείς.

Η υποψηφιότητα σου για το βραβείο Δημήτρης Χορν θεωρείς ότι βοήθησε την καριέρα σου;

Ήταν μεγάλη μου τιμή η υποψηφιότητα για το βραβείο Χορν. Ναι θεωρώ βοήθησε την δουλειά μου αρκετά. Είναι η επιβεβαίωση ότι βρίσκομαι στον σωστό δρόμο και πως ο κόπος μου έχει ανταπόκριση.

Οι ρόλοι που έχεις κατά καιρούς ερμηνεύσει πόσο σε έχουν επηρεάσει; Υπήρξε κάποιος ρόλος που σε επηρέασε τόσο ώστε να αλλάξεις κάποια στοιχεία της προσωπικότητάς σου;

Νομίζω πως όλοι οι ρόλοι που παίζω με  επηρεάζουν. Εκτελείς έναν ρόλο σκάβοντας την ψυχή σου για να βρεις τα στοιχεία και τις πληγές που σε συνδέουν μαζί του. Όλοι οι ρολόι υπάρχουν μέσα μας. Η υποκριτική είναι ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία.

Τηλεόραση, σινεμά, θέατρο. Έχεις κάποια προτίμηση;

Το θέατρο και το σινεμά αγαπώ. Αυτά με ερεθίζουν και θέλω να υπηρετήσω. Αλλά μου αρέσουν και κάποιες δουλειές πλέον που βλέπω στην τηλεόραση. Η δουλειά μου φυσικά είναι παντού. Προσπαθώ να δουλεύω επιλεκτικά και είμαι ευτυχής που έχω αυτήν την πολυτέλεια.