Ολιστική Ενσυνείδητη Διατροφή HolMind :7 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Ολιστική Ενσυνείδητη Διατροφή HolMind
Ολιστική Ενσυνείδητη Διατροφή HolMind
Νοιώθετε άγχος για τις διακοπές των Χριστουγέννων; Έχετε τόσα να ετοιμάσετε, δώρα, διακοσμήσεις, τραπέζια, ταξίδι; Σκέφτεστε με άγχος τα γιορτινά τραπέζια, πως θα αντέξετε να μην πάρετε κιλά, αλλά θέλετε να απολαύσετε τα λαχταριστά και δελεαστικά καλούδια και εδέσματα;
Οι συμβουλές Ενσυνείδητης Διατροφής, θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε τα γιορτινά τραπέζια, με σεβασμό στον σώμα σας και στις ανάγκες του. Ακούγεται εύκολο, αλλά στην πράξη είναι πιο δύσκολο, γιατί χρειάζεται εκπαίδευση και επανάληψη. Παρόλα αυτά, εάν το θέλετε και τις δοκιμάσετε, θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε και να επιλέξετε πιο συνειδητά τις τροφές που σας αρέσουν, με λιγότερες ενοχές και απογοήτευση.

Βρίσκετε μπροστά σε ένα μπουφέ. Περάστε όλο τον μπουφέ και δείτε τα φαγητά. Δείτε τα χρώματα, την ποικιλία των τροφών, μυρίστε τα φαγητά, και επιλέξτε αυτά που πραγματικά σας αρέσουν. Γεμίστε το πιάτο σας, λέγοντας στο εαυτό σας, ότι αν δεν χορτάστε, θα ξαναγυρίσετε να βάλετε τα υπόλοιπα που σας αρέσουν. Μόλις φάτε αργά και απολαυστικά το πρώτο πιάτο, ρωτήστε τον εαυτό σας «πεινάω ακόμα» « πόσο πεινάω ακόμα» και φέρτε την προσοχή σας στο στομάχι σας. Μετά αποφασίζετε αν θα πάτε για δεύτερο πιάτο.Αν το φαγητό που επιλέγετε ή σας σερβίρουν, δεν έχει τη γεύση που περιμένατε, σταματήστε να το τρώτε και επιλέξτε κάτι άλλο, αν μπορείτε. Σκεφτείτε πόσο λιγότερο θα τρώγαμε, αν τρώγαμε μόνο τα φαγητά, που είχαν καταπληκτική γεύση.

Αγνοήστε κάποιες παλιές συμβουλές «φάτε προτού πάτε σε ένα τραπέζι ή μην φάτε καθόλου την ίδια μέρα», γιατί αυτό θα σας κάνει να φάτε πιο πολύ και να νιώσετε ενοχές και απογοήτευση μετά. Αλώστε πάτε για να απολαύσετε και να διασκεδάσετε

3.Ετοιμάστε ένα ενσυνείδητο πιάτο. Γεμίστε το πιάτο κατά 50% με αυτό που νομίζετε ότι θα σας δώσει θρεπτικές ουσίες, 25% με αυτό που σας αρέσει περισσότερο και 25% με αυτό που θα νοιώθατε ενοχές μετά το γεύμα. Έτσι θα φροντίσετε τον εαυτό σας και δεν θα νοιώσετε στέρηση.

Πριν αρχίστε να τρώτε, πάρτε 2-3 αναπνοές. Αφήστε 2-3 λεπτά να «ακούσετε το στομάχι σας». Βάλτε διακριτικά το χέρι σας στο στομάχι και νοιώστε το. «Γουργουρίζει;» «το νοιώθετε γεμάτο, μισογεμάτο;». Μετά αποφασίστε τι θα κάνετε. Αν αποφασίσετε να φάτε, φάτε με όλη σας την προσοχή, μόνο στο φαγητό.

Αν το φαγητό είναι πολύ ιδιαίτερο, τότε δώστε όλη την προσοχή στο φαγητό, παρά να τρώτε στον «αυτόματο πιλότο» ενώ μιλάτε με τους παρευρισκόμενους.

Αν θέλετε ένα φάτε γλυκό και δεν μπορείτε να αντισταθείτε, πάρτε ένα κομμάτι αλλά παρατηρείστε το, μυρίστε το άρωμα του, δείτε το χρώμα του, το σχήμα του και απολαύστε το, με το να τρώτε κάθε μπουκιά αργά και να αφήνετε το πιρούνι/ κουτάλι κάτω, κάθε φορά.

Η  Ολιστική Ενσυνείδητη Διατροφή HolMind ®είναι ένα δυνατό Ολιστικό εργαλείο για να αναλάβετε την ευθύνη της διατροφής σας και να μεταμορφώσετε την σχέση σας με το φαγητό.

Για την HolMinD®- Holistic Wellbeing

Κατερίνα Ραλλού Καρέλλα

Χημικός,

Σύμβουλος Holistic Mindfulness

& Ηχοπαιδαγωγικής Klik®

Τεπελενίου 4, Παπάγου 15669

Τηλ. 6940558773, 210-6526268

www.holmind.me, email:holmindgr@gmail.com