Ο κ. Νίκος Καρατζάς Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Παπάγου Χολαργού.

Νίκος Καρατζάς, Δρ Φυσικός Επίτιμος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παπάγου
Νίκος Καρατζάς, Δρ Φυσικός Επίτιμος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παπάγου
Ο Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, με απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια προσέλαβε τον  συνδημότη μας κ. Νίκο Καρατζά ως Ειδικό Συνεργάτη, με σύμβαση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.

Αρμοδιότητα  του κ. Καρατζά σύμφωνα με τη σύμβαση, είναι η  παροχή  συμβουλών και η διατύπωση  εξειδικευμένων απόψεων, γραπτά ή προφορικά, προς το Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή, σε θέματα σχεδιασμού και προγραμματισμού δράσεων για την υιοθέτηση των αρχών του ανθεκτικού αστικού σχεδιασμού και την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στο πλαίσιο της στρατηγικής του Δήμου για την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής πόλης.

Συνοπτικό Βιογραφικό

Νίκος Καρατζάς, Δρ Φυσικός

Επίτιμος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παπάγου

Επαγγελματική ενασχόληση

 1. Μεταπτυχιακός Σπουδαστής-Υπότροφος και Επιστήμων Ερευνητής (1971-1983). Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, (Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος»: Ερευνητής Φυσικής Πλάσματος (διδακτορικό), Ιατρικής Φυσικής και Εφαρμοσμένης Ακουστικής. Δημοσίευσε 9 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα Ελληνικά/Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά. Παρουσίασε 14 εργασίες σε Διεθνή και Εθνικά Συνέδρια.
 2. Επιχειρηματίας (1983-1997). Όμιλος Επιχειρήσεων «Συστήματα Πληροφορικής –CIS». Ιδρυτικό μέλος, μέτοχος και Αντιπρόεδρος του Ομίλου έχοντας την ευθύνη της γενικής επιχειρηματικής ανάπτυξης του Ομίλου.
 • Συντονιστής της ομάδας στελεχών της CIS, η οποία δημιούργησε την πρώτη ελληνική ομάδα χαρακτήρων για τον IBM PC (πρότυπο στην ελληνική αγορά για το περιβάλλον DOS, 1983).
 • Προσκεκλημένος Ομιλητής στο συνέδριο της UNESCO για τους μικροϋπολογιστές με θέμα «Ο Προσωπικός Υπολογιστής IBM και οι Εφαρμογές του», Πανεπιστήμιο Πατρών (1984).
 1. Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Οργανισμών (1997-2010). Συνεργάσθηκε ως Ειδικός Συνεργάτης και Τεχνικός Σύμβουλος με μεγάλες Επιχειρήσεις, φορείς του δημόσιου (Υπουργεία, εκπαιδευτικά Ιδρύματα, φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ.), Ομοσπονδίες και Επαγγελματικές Ενώσεις για την οργάνωση και υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έργων Πληροφορικής και Διοίκησης.
 • Προσκεκλημένος Ομιλητής στο συνέδριο «Άτομα με Αναπηρία και Απασχόληση» της πρωτοβουλίας EQUAL. Τίτλος της ομιλίας «Διά Βίου εκπαίδευση, Τηλε-εκπαίδευση, Τηλε-εργασία», Ηγουμενίτσα, (2007).
 • Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (Διευθυντής Γραφείου Γενικού Γραμματέα, 2004-2006).

Τοπική Αυτοδιοίκηση

 1. Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Παπάγου: Δημοτικός Σύμβουλος από το 1991 έως και το 2006. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (1993-1996), Αντιπρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής (1991-1992), Διευθύνων Σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Παπάγου (ΔΕΑΠ) από την ίδρυσή της το1998 μέχρι το 2004.
 • Μέλος της Ομάδας Εργασίας του Δήμου Παπάγου-Χολαργού για τον Υμηττό (2014-2019).

Εθνικός Εκπρόσωπος (Συντονιστής) στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα WOMAN XXI, που μελέτησε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στα πλαίσια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη (2000-2002). Στο πρόγραμμα συμμετείχαν φορείς (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γυναικείες Επαγγελματικές Ενώσεις) από 5 χώρες της Ε.Ε (Ισπανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιταλία και Σουηδία). Από την Ελλάδα συμμετείχαν 4 δήμοι της Αττικής (Παπάγου, Ζωγράφου, Παλαιού Φαλήρου και Χαϊδαρίου).

 1. Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ):
 • Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (1993-2004).
 • Εκλεγμένο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (2003-2004).

Περίοδος 2010 – 2020

Ασχολήθηκε συστηματικά με τη μελέτη θεμάτων τοπικής αυτοδιοίκησης και σχετιζομένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την προσαρμογή των προτάσεών τους στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού και τον Υμηττό. Η δραστηριότητα αυτή αναπτύχτηκε μέσα από άρθρα που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο, με συμμετοχή σε ημερίδες και συνέδρια και με παρεμβάσεις-παρουσιάσεις τόσο στο ΔΣ του Δήμου όσο και στην ΕΕ του ΣΠΑΥ. Ενδεικτικά:

 • Ημερίδα URBACT IIΙ (Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2014, Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας), συμμετοχή.
 • SUSTAINABLE CITIES (Sustainability Week 2015, 10-12 Μαρτίου 2015, Deree-The American College of Greece, Αγία Παρασκευή), συμμετοχή και παρέμβαση για τον Υμηττό στην παρουσίαση του Δήμου Αθηναίων.
 • Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Παπάγου (κάλλιο αργά παρά ποτέ). Άρθρο και παρέμβαση στο ΔΣ του Δήμου Παπάγου-Χολαργού κατά την παρουσίαση της σχετικής μελέτης (2014).
 • Βιώσιμη κινητικότητα. Άρθρο με θέμα σχέδια και προτάσεις για την ανάπτυξη ενός δικτύου πεζόδρομων–ποδηλατόδρομων στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού και στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, προτάσεις για την ανάπτυξη της ορεινής ποδηλασίας και της αναψυχής στον Υμηττό.
 • Υμηττός, το Μητροπολιτικό Πάρκο της Αττικής. Άρθρο που αναδεικνύει τον κυρίαρχο ρόλο του Υμηττού για την Αττική, αναλύοντας και συνδυάζοντας τα συμπεράσματα 14 διαφορετικών μελετών.
 • Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης στο όρος Υμηττός. Σύνοψη των μελετών που έχουν γίνει και παρουσίασή τους στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΠΑΥ (2016).

Είναι παντρεμένος με την Εύη Καρατζά Στυλιαρά και έχουν μια κόρη τη Διώνη.