Παιδιά και κηπουρική! Δημιουργία και γνώση

Born-to-garden-e1350353566807

Ο κήπος δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να συνδεθούν με τη φύση, το περιβάλλον τους και το πιο σημαντικό να γνωρίσουν τη πηγή της τροφής τους.

Ο κήπος είναι ο χώρος όπου το παιδί αναπτύσσει δεξιότητες, μαθαίνει να φροντίζει τα φυτά, την υγεία του και να σέβεται το περιβάλλον. Τα παιδιά μαθαίνουν με την κηπουρική να έχουν υπομονή και να περιμένουν μέχρι να δουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους. Ένα πολύ χρήσιμο μάθημα στην εποχή της γρήγορης και άκοπης ανταμοιβής.

Η τάξη της κηπουρικής λοιπόν είναι ο χώρος που τα παιδιά

  • Μαθαίνουν, παρατηρούν, κάθονται ήσυχα
  • Βρίσκουν μια δημουργική διέξοδο
  • Σκάβουν και λερώνονται [λατρεύουν και τα δυο]
  • Παρατηρούν τη φύση παίζοντας
  • Αναπτύσσουν το χιούμορ τους και βρίσκουν τρόπους να χρησιμοποιούν φρέσκα προϊόντα
  • Χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις ,γεύονται νοστιμιές,αγγίζουν διαφορετικές υφές,μυρίζουν υπέροχα αρώματα, ακούνε τη συμφωνία της φύσης και απολαμβάνουν την τεράστια ποικιλία χρωμάτων ,σχημάτων των λουλουδιών και των φυτών
  • Γνωρίζουν την πηγή του φαγητού τους.

Η παιδική παχυσαρκία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής στην πόλη είναι δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

Γι’ αυτό πιστεύουμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μοιραστούμε την αγάπη μας για το περιβάλλον με τα παιδιά μας.

Ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος είναι να τους παραχωρήσουμε το δικό τους χώρο στον κήπο μας ή μια δική τους ή δικές τους γλαστρούλες στο μπαλκόνι. Μια ασχολία που θα κάνει το παιδί υπεύθυνο και θα το βοηθήσει να αναπτύξει πρωτοβουλία ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει να περιμένει μέχρι να δει το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του.

Αντί να προσπαθείτε να εξηγήσετε στο παιδί τα θαύματα της φύσης και του κόσμου μας απλά βοηθήστε το να φυτέψει ένα λουλούδι !

Απλά και φυσικά και θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα !