Παρουσίαση βιβλίου του Αλέξανδρου Μαλλιά :“Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία – Η αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών”

Παρουσίαση βιβλίου του Αλέξανδρου Μαλλιά
Παρουσίαση βιβλίου του Αλέξανδρου Μαλλιά
Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού και οι  Εκδόσεις Ι. Σιδέρης θα παρουσιάσουν το νέο επίκαιρο βιβλίο του πρέσβη επί Τιμή Αλέξανδρου Μαλλιά, με τίτλο:  “Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία – Η αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών”. Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου και ώρα 18:00 στο αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης του Δημαρχείου Παπάγου Χολαργού.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄Αθηνών και ο Κώστας Ζαχαριάδης,  Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο κ. Συμεών Τσομώκος, ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών Delphi Economic Forum

Ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι κατ΄ εξοχήν γνώστης των Βαλκανίων. Με το σύγχρονο Μακεδονικό ζήτημα ασχολείται συστηματικά και συνεχώς από το 1991.Το 1995, ήταν ο πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Σκόπια μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας .Σαν διπλωμάτης υπηρέτησε υπό 11 Κυβερνήσεις και 15 Υπουργούς Εξωτερικών.

Στο Δοκίμιο αυτό επισημαίνει ότι προϋπόθεση αναζήτησης λύσης στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα είναι η συνεννόηση . Κατακρίνει την έλλειψη ειλικρινούς προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή. Τα αποτελέσματά της ειδικά στο Μακεδονικό είναι ορατά. Στην αυτοψία της Συμφωνίας των Πρεσπών αναδεικνύει την θετική σημασία της erga omnes σύνθετης ονομασίας ‘’Βόρειος Μακεδονία” με συνταγματική μάλιστα αναθεώρηση. Ταυτόχρονα όμως εξηγεί γιατί τα κεντρικά ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας/ιθαγένειας/υπηκοότητας αποτελούν την «Αχίλλειο πτέρνα» της . Η Συμφωνία δεν εξασφαλίζει την καθαρότητα και την σαφήνεια τους.

Θεμελιώδες πρόβλημα είναι η διαφορετική ερμηνεία των συστατικών της Μακεδονικής ταυτότητας όρων ( γλώσσα ,ιθαγένεια/ υπηκοότητα / εθνικότητα) μεταξύ της Ελλάδος και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έτσι ενισχύονται τα ερωτηματικά για την βιωσιμότητα της Συμφωνίας και αποδυναμώνει την εμβέλεια της.