Πώς θα γίνουν μπλε οι ορτανσίες;

Οι ορτανσίες έχουν άνθη λευκά, ροζ, πορφυρά ενώ υπάρχουν και δίχρωμες, ανάλογα με την ποικιλία. Όμως στα φυτώρια βλέπουμε και μπλε ορτανσίες. Τι γίνεται με αυτές;

08370036

 «κανονικές» ορτανσίες (φωτ. Τ.Α.)

Το χρώμα αυτό είναι επίκτητο και εμφανίζεται στα λουλούδια όταν το χώμα έχει βαθμό οξύτητας (pH) 6 ή χαμηλότερο. Mπορούμε και εμείς να το πετύχουμε στις ορτανσίες που ήδη έχουμε στον κήπο ή στη βεράντα.

IMG_4890

Το μπλε χρώμα στις ορτανσίες είναι επίκτητο και προσωρινό. (φωτ. Δ.Α.)

Το «κόλπο» είναι να κάνουμε όξινο το χώμα όπου βρίσκεται το φυτό μας. Εύκολη δουλειά,  αφού υπάρχουν λιπάσματα ειδικά για αυτό το σκοπό. Τώρα που η άνοιξη είναι στην αρχή της προμηθευόμαστε από κάποιο κέντρο κήπου «λίπασμα που κάνει τις ορτανσίες μπλε» και το προσθέτουμε στο έδαφος τηρώντας πιστά τις οδηγίες εφαρμογής του. Κυκλοφορούν κάμποσα τέτοια σκευάσματα με διάφορες ονομασίες και δεν έχει νόημα να τις αναφέρουμε όλες εδώ. Το Μάιο, όταν οι ορτανσίες μας ανθίσουν, θα έχουν μπλε άνθη.

Αν θέλουμε το ίδιο χρώμα και την επόμενη χρονιά θα πρέπει να βάλουμε ξανά λίπασμα επειδή στο μεταξύ το χώμα θα έχει γίνει λιγότερο όξινο, το pH του θα έχει αυξηθεί δηλαδή.

 

Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος

Γεωπόνος Γ.Π.Α.

https://taxiarxi.blogspot.gr/