Ραδιοφωνικός Σταθμός του Γυμνασίου Παπάγου! Όταν τα παιδιά γίνονται ραδιοφωνικοί παραγωγοί ……

Ο Ραδιοφωνικός σταθμός του Γυμνασίου Παπάγου ξεκίνησε την λειτουργία του το σχολικό έτος 2019 -2020 συμμετέχοντας στο  πρόγραμμα του ERASMUS με τίτλο «School Web Radio”.

Το πρόγραμμα αυτό  δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να γίνουν παραγωγοί ραδιοφωνικών-διαδικτυακών εκπομπών Ακόμα περισσότερο όμως τους δίνει τη ευκαιρία να ανακαλύψουν στην πράξη τις δυνατότητές των ΜΜΕ και να αναπτύξουν  πολύμορφες επικοινωνιακές δεξιότητες και εκφραστικές ικανότητες.

Είχαμε την χαρά να συνομιλήσουμε με την διευθύντρια του γυμνασίου Παπάγου, την κ. Κοσμάτου καθώς και με τους μαθητές Δημήτρης  Μάχος  και Βασίλης Κοσμέτος.

Για να ακούσετε τις εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού κάθε πρώτη Κυριακή κάθε μήνα 12.00 με 1400 πατήστε εδώ 

Δείτε τι μας είπαν……

κ. Κοσμάτου, μιλήστε μας για τον ραδιοφωνικό σταθμό

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του σχολείου μας, 1ου Γυμνασίου Παπάγου, δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε, χάρις το  Πρόγραμμα Erasmus με τίτλο «School Web Radio» που επιτύχαμε, με εταίρους το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού Κύπρου και το Πειραματικό Γυμνάσιο Πατρών.

Η ιδέα γεννήθηκε από την επαφή μας με το Λανίτειο Γυμνάσιο  με το οποίο αδελφοποιηθήκαμε  την προηγούμενη χρονιά.

Κίνητρο για τη δημιουργία του ραδιοφωνικού σταθμού ήταν η παραγωγή διαδικτυακών εκπομπών,  οι οποίες θα παρουσίαζαν όλα τα επίκαιρα θέματα, με έμφαση σε θέματα βίας, σχολικού εκφοβισμού και ρατσισμού.

Οφέλη που ελπίζουμε να αποκομίσουμε από τη λειτουργία του σταθμού μας:

  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας, τόσο μεταξύ των μαθητών του σχολείου μας, για τον προγραμματισμό των εκπομπών, όσο και μεταξύ μαθητών μας και μαθητών των γειτονικών σχολείων, για την επιλογή θεμάτων, μουσικής, ειδήσεων που ενδιαφέρουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Και άλλο σχολείο του Δήμου μας εκπέμπει σε μικρή εμβέλεια.
  • Δημιουργία ενεργών πολιτών. Επαφή με την τοπική κοινότητα και εμπλοκή με τα κοινά (κοινωνικοποίηση-πολιτικοποίηση) των μαθητών μας. Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται παγκόσμια έντονη αδιαφορία των πολιτών για τα κοινά.
  • Δημιουργία πολιτών με συνείδηση παγκόσμιας ανοικτής και ανεκτικής κοινωνίας, μέσω της συνεργασίας των συμμετεχόντων  σχολείων. Η συνεργασία η ανταλλαγή ιδεών, ο κοινός σχεδιασμός και το παρόμοιο πρόγραμμα των σχεδιαζόμενων εκπομπών, αναπτύσσει ικανότητες επικοινωνίας μεταξύ παιδιών διαφορετικής κουλτούρας και εξοικείωση με τη διαφορετικότητα. Θα αποκτήσουν ανεκτικότητα στο «άλλο» με το οποίο θα μπορούν να  συνδιαλλαγούν.

Οι μαθητές :

  • Θα αναπτύξουν την κριτικής τους ικανότητας, μέσω της επιλογής των σημαντικότερων ή/και ποιοτικότερων θεμάτων για τις εκπομπές τους.
  • Θα καταπολεμήσουν την ξενοφοβία, θα αποκτήσουν ευκολία προσέγγισης, ευαισθητοποίηση και φιλικά αισθήματα με τους συνανθρώπους τους. Θα γνωρίσουν διαφορετικούς ανθρώπους αλλά και τόπους  κατά τις μετακινήσεις τους.
  • Θα διαμορφώσουν πανανθρώπινες αξίες και υπεύθυνες συνειδήσεις απέναντι στην κοινή γνώμη η και τους συμμαθητές  τους.
  • Θα γίνουν ενήλικες με υγιή συμπεριφορά, υπερασπιστές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, αγγελιοφόροι της ισότητας του είδους των ανθρώπων.
  • Θ α κινηθούν μελλοντικά με περισσότερη άνεση σε εργασιακούς χώρους εκτός της πατρίδας τους.

Και ως προς την τεχνολογία

  • Θα αποκτήσουν τεχνολογικές δεξιότητες απαραίτητες για τη ζωή τους
  • Ευκολία χειρισμού ηλεκτρονικού υλικού που πιθανά να διευκολύνει την επαγγελματική τους καριέρα, με δεξιότητες προσαρμογής  στη συνεχώς μεταλλασσόμενη αγορά εργασίας.

Οι ΜΑΘΗΤΕΣ που συμμετείχαν στη δημιουργία των εκπομπών είναι:

ΚΟΣΜΕΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Βελεγράκη Ειρήνη

Ερβεχε  Χριστίνα

Μάχος  Δημήτρης

Χατζημηνά  Αργυρώ

Ιατρίδης Νίκος

Κασομούλη Χαρά

Μαργώση   Νάσια

Κοντακιώτη Αγγελική

Τόμα  Βασίλης

Τόμα Σοφία

Ιατρίδου Μαριάννα Εμμ.

Κατσιέρη Ραφαέλα

Κολέτση Ιωάννα

Καμπαλούρη  Αγγελική

 

Από τους εκπ/κούς του σχολείου, υπεύθυνοι του προγράμματος  είναι οι : Κοσμάτου Αγγελική Δ/ντρια, Κατσής Δημήτριος και  Νικολακοπούλου Καλλιόπη Υποδιευθυντές, Τροχαλάκη Μαρία. Παπαγιαννούλης Κωνσταντίνος και Λιλής Γεώργιος, εκπ/κοί.

 

Οι μαθητές  Δημήτρης Μάχος και Βασίλης Κοσμέτος μας κατέθεσαν την εμπειρία τους.

Δημήτρης  Μάχος

Αρχικά αποφάσισα να λάβω μέρος στο πρόγραμμα ERASMUS όπου θα συμμετείχαν μαθητές από την Πάτρα και από την Κύπρο . Το θέμα του ERASMUS ήταν η δημιουργία WEB RADIO με θέση τον εκφοβισμό, ένα θέμα που αγγίζει όλα τα παιδιά. Όταν ξεκίνησαν οι πρώτες συναντήσεις μας, δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να βρεθώ πίσω από το μικρόφωνο γιατί θεωρούσα πως δεν θα τα κατάφερνα. Με την παρότρυνση των καθηγητών μου , μπήκα στη διαδικασία να κάνω κάποια δοκιμαστικά και μου ζήτησαν να συμμετέχω και εγώ στις εκπομπές.  Κανένας μας δεν είχε φανταστεί την κατάσταση που θα ζούσαμε λόγω του cov-19.’Έτσι άρχισαν οι δια αποστάσεως ηχογραφήσεις που έγιναν από τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τη στήριξη των καθηγητών μας. Μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη για όλους μας. Παρόλο που το θέμα των εκπομπών  διαμορφώθηκε λόγω της επικαιρότητας και οι περισσότερες εκπομπές είχαν θέμα το ΠΑΣΧΑ, το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια όλων μας. Ήταν φοβερό το συναίσθημα να ακούς τη φωνή σου στο INTERNET , να γίνεσαι παρουσιαστής. Θα ήθελα πολύ να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και του χρόνου με διαφορετική θεματολογία ώστε να προσελκύσουμε και άλλους ακροατές. Το μόνο που μου έλειψε κατά τη διάρκεια των εξ αποστάσεως ηχογραφήσεων ήταν η επαφή με τους συμμαθητές μου κατά τη διάρκεια των  ηχογραφήσεων και οι ιδέες  και τα σχόλια τους πριν την ολοκλήρωση των εκπομπών.Μακάρι να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το project του ERASMUS WEB RADIO με θέμα τον εκφοβισμό.

Βασίλης Κοσμέτος

Η δημιουργία του ραδιοφωνικού σταθμού του σχολείου μας ήταν κάτι που εντυπωσίασε τους μαθητές και που μας έκανε να θέλουμε να δηλώσουμε αμέσως συμμετοχή! Ξεκινήσαμε αρχικά με κάποιες δοκιμές και έπειτα αρχίσαμε να ετοιμάζουμε τις πρώτες μας εκπομπές οι οποίες θα δημοσιεύονταν κατά την περίοδο του Πάσχα. Κατά την διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου της πανδημίας είμαστε πολύ απογοητευμένοι επειδή οι εκπομπές δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέχρι που λάβαμε ενημέρωση ότι οι εκπομπές θα γινόντουσαν από απόσταση και αυτό ήταν κάτι που μας χαροποίησε λίγο. Νιώθω πολύ περήφανος που αν και από απόσταση καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτές τις υπέροχες εκπομπές και ανυπομονώ για να βρεθούμε όλοι μαζί και πάλι στο στούντιο του σχολείου μας για να δημιουργήσουμε και άλλες όμορφες εκπομπές.