Χρύσα Παρίση: Στο δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές

Χρύσα Παρίση. Στο δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές
Χρύσα Παρίση. Στο δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές
Ζούμε σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα, με ανάλογες επιδράσεις στα κοινωνικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, η βαθιά πολύπλευρη κρίση που διέρχεται η χώρα μας πλήτει όλους τους πολίτες και τις κοινωνικές δομές.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει το δικό της σημαντικό ρόλο, προκειμένου να δώσει λύσεις στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, να βελτιώσει τις συνθήκες της καθημερινής ζωής, να ανταποκριθεί με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο στις μεγάλες προκλήσεις.

Για να γίνει όμως αυτό, είναι ανάγκη να αναλαμβάνουν τα ηνία άτομα και παρατάξεις που θα έχουν άμεση επαφή και επικοινωνία με την τοπική κοινωνία, άμεση αντίληψη των προβλημάτων και να θέλουν -αλλά και να μπορούν- να παίξουν ουσιαστικό ρόλο σε μια ανάπτυξη που κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο.

Πάνω από όλα, μια τοπική αυτοδιοίκηση που να έχει όραμα.

Κλείνοντας τις σύντομες αυτές σκέψεις, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι πολίτες θα πρέπει να αφεθούν να αποφασίσουν με ελεύθερη σκέψη, απαλλαγμένοι από πιέσεις. Διαβολές, αρνητική προπαγάνδα, διασπορά φημών και γενικώς απρεπείς συμπεριφορές που δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία.

Οι υποψήφιοι και οι παρατάξεις τους δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους ψηφοφόρους ως μάζα, αλλά ως άτομα με προσωπικότητα, παιδεία και επίπεδο πολιτισμού.

Εκείνοι που θα ζητήσουν την ψήφο τους θα πρέπει να καταθέσουν επιχειρήματα και θέσεις και να προσπαθήσουν να τους πείσουν για ποιο λόγο ζητούν την ψήφο τους και τι μπορούν να προσφέρουν στο Δήμο.

Αλλά και προς τους πολιτικούς αντιπάλους τους η συμπεριφορά θα πρέπει είναι εκείνη που επιβάλλει η πραγματική έννοια της Δημοκρατίας: ότι, δηλαδή, σε μια κοινωνία έχουν δικαίωμα λόγου ακόμα και εκείνοι που δεν συμφωνούν με τη γνώμη μας.