Συνέντευξη με τον Μπάμπη Δρανδάκη, Πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπορικού Κέντρου Χολαργού

Με την ευκαιρία της επιστολής που απέστειλε στα συναρμόδια υπουργεία η Ένωση  Επαγγελματιών Εμπορικού Κέντρου Χολαργού, είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον  Πρόεδρο της κ. Μπάμπη  Δρανδάκη
  1. Μετά από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η τοπική αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης τα προηγούμενα χρόνια και την πρόσφατη απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων λόγω της πανδημίας ,τι θα λέγατε για την κατάσταση των επιχειρήσεων της πόλης μας  και την οικονομική τους δραστηριότητα;

Η κατάσταση που βιώνουμε δεν έχει τοπικό χαρακτήρα. Δυστυχώς τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Η οικονομική κρίση που ζήσαμε τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πανδημία του Covid-19.

Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών και μακάρι να διαψευσθώ, αλλά στην περιοχή μας θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις-καταστήματα, όπως και σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Η  οικονομική ύφεση θα είναι μεγαλύτερη του 10% και επειδή η επαγγελματική μου δραστηριότητα σχετίζεται σχεδόν με όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, αυτό που βλέπω, αυτό που εισπράττω είναι ότι τα πράγματα δεν είναι απλώς άσχημα.

  1. Πιστεύετε ότι με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση έδωσε μια ανάσα στην τοπική αγορά;  Θα μπορούσε να γίνει κάτι παραπάνω;

Η κυβέρνηση λειτούργησε και κινήθηκε με βάση την αντοχή του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν ήθελε σε καμία περίπτωση την κατάρρευση του γιατί αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα 100δες νεκρούς.  Αυτό το επέτυχε στον μέγιστο βαθμό. Τα μέτρα που έλαβε για τις επιχειρήσεις ήταν στην σωστή κατεύθυνση αλλά ελάχιστα για να διασωθεί η επιχειρηματικότητα. Η όλη κατάσταση όμως όπως έχει διαμορφωθεί και όπως διαμορφώνεται δείχνει την κατάρρευση και την καταστροφή της Ελληνικής Οικονομίας. Μπήκε ψηλά ο πήχης της προστασίας των πολιτών σήμερα, αγνοώντας την δυστυχία και τις επιπτώσεις της διαφαινόμενης οικονομικής κατάρρευσης στο μέλλον. Στο τέλος θα δούμε ποιος τελικά είχε δίκιο και ποια χώρα αντιμετώπισε αποτελεσματικότερα την πανδημία. Τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα είναι απλά προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά ανεπαρκή.

  1. Είδαμε ότι πολλοί καταστηματάρχες μπήκαν στη διαδικασία του ηλεκτρονικού εμπορίου.  Θεωρείτε ότι η επόμενη μέρα της πανδημίας σηματοδοτεί και μια αλλαγή στο εμπόριο; Μια στροφή στην ψηφιακή αγορά; Κι αν ναι πόσο έτοιμοι είναι οι καταστηματάρχες να συμμετέχουν σ’ αυτή την αλλαγή;

Η στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι σε κάποιους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας επιβεβλημένη. Θεωρώ ότι αν εξαιρέσουμε το κόστος, αρκετοί συνάδελφοι είναι έτοιμοι για αυτό το βήμα. Σίγουρα τα πράγματα και οι καταστάσεις που θα βιώσουμε δεν θα έχουν καμία σχέση με το πριν. Σίγουρα το φυσικό κατάστημα έχασε και θα συνεχίζει να χάνει έδαφος. Πρέπει όλοι μας να κάνουμε το επόμενο βήμα για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε, αυτό είναι το μέλλον και όσοι δεν το βλέπουν σταδιακά θα μείνουν εκτός αγοράς.

  1. Πρόσφατα στείλατε μια επιστολή στα αρμόδια υπουργεία με την οποία ζητάτε  την άμεση επανέναρξη λειτουργίας του Εμπορικού Κέντρου Χολαργού . Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε  πετύχετε αυτό που ζητάτε; Είχατε κάποια απάντηση; Η δημοτική αρχή θα μπορούσε να βοηθήσει;

Στείλαμε την επιστολή σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και την κοινοποιήσαμε στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών καθώς και στον Δήμο μας. Σκοπός της επιστολής δεν ήταν η ικεσία να μας επιτραπεί να επαναλειτουργήσουμε τα καταστήματα και τα γραφεία του Holagos Center, αλλά να τονίσουμε και να αναδείξουμε ότι δεν μπορούμε να μπαίνουμε στην ίδια μοίρα με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα όπως είναι πχ το Athens MallH επιστολή δεν ήταν μόνο για τα δικά μας καταστήματα, για το δικό μας μικρό εμπορικό  κέντρο. Ήταν για τις εκατοντάδες τέτοιου και μικρότερου μεγέθους κέντρα συνοικιακού χαρακτήρα, που υπάρχουν σε όλη την χώρα.

Πιστεύω ότι θα μας επιτραπεί να λειτουργήσουμε μαζί με τα άλλα «μικρά καταστήματα», γιατί σε αυτήν την κατηγορία ανήκουμε.

Μέχρι αυτή την στιγμή γραπτή απάντηση στο αίτημα μας δεν έχουμε.

Όλα τα συναρμόδια υπουργεία μας απέστειλαν αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων καθώς και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, όπως είχαμε ζητήσει στην ηλεκτρονική αλληλογραφία. Ο ΕΣΑ κίνησε δε το θέμα άμεσα με παρεμβάσεις στις γραμματείες των Υπουργείων. Η δημοτική αρχή δεν μας έστειλε ούτε καν αριθμό πρωτοκόλλου. Νομίζω ότι δεν μπορεί να βοηθήσει. Κυρία Παρίση δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω επί του θέματος και κλείνω λέγοντας ότι κάθε μέρα όλοι μας δίνουμε εξετάσεις.

  1. Στις μικρές κοινωνίες , όπως η δική μας, η σχέση του πελάτη με τον καταστηματάρχη είναι πιο προσωποποιημένη. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους κατοίκους της πόλης.

Οι περισσότεροι από τους συνδημότες μας στηρίζουν και θα στηρίζουν την τοπική αγορά. Τους ευχαριστούμε και θα είμαστε δίπλα τους μόλις ανοίξουμε, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης που έχει ορίσει το Υπουργείο Υγείας για την προστασία όλων μας. Στα μικρά καταστήματα δεν υπάρχει συνωστισμός και υπέρμετρη συγκέντρωση κόσμου. Τους καλώ να μείνουν στην τοπική αγορά και με τις αγορές τους να ενισχύσουν και να τονώσουν όχι μόνο τα καταστήματα του Holargos Center αλλά όλα ανεξαιρέτως  τα καταστήματα της περιοχής μας. Επαναλαμβάνω ότι όλοι δίνουμε καθημερινά εξετάσεις, στοίχημα μας είναι η εξυπηρέτηση των πελατών μας και η τίμια στάση μας απέναντι τους.

 

Σας ευχαριστώ για το βήμα.