Συνέντευξη με τον Μπάμπη Δρανδάκη. Πρόεδρο της Ένωσης Καταστηματαρχών του Εμπορικού Κέντρου Χολαργού

Έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε  αποκλειστική συνέντευξη του  κ.Μπαμπη Δρανδάκη, προέδρου της Ένωσης καταστηματαρχών του Εμπορικού Κέντρου Χολαργού. Πρόκειται για ένα νέο δυναμικό επιχειρηματία με όραμα και  όρεξη για δουλειά. Το μεγάλο του στοίχημα είναι το ξαναζωντάνεμα του Εμπορικού Κέντρου Χολαργού!

 Εδώ και μερικούς μήνες το Δ.Σ. της ένωσης καταστηματαρχών του εμπορικού κέντρου Χολαργού έχει αλλάξει και είστε ο νέος πρόεδρος. Πείτε μου γιατί αποφασίσατε να αναλάβετε αυτή την θέση σε μια τόσο δύσκολη περίοδο;

Ουσιαστικά επανιδρύσαμε την Ένωση, μιας και στον προηγούμενο σύλλογο υπήρχαν πολλά θέματα, τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά.

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί ανέλαβα την πρωτοβουλία και κατ επέκταση την ευθύνη, είναι γιατί πιστεύω πραγματικά στην δυναμική του εμπορικού κέντρου. Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν καλές η κακές εποχές. Υπάρχουν  καλές η κακές επιλογές. Για εμένα ήταν και παραμένει  πρόκληση, δοκιμασία, στοίχημα το ζωντάνεμα του κέντρου μας. Κάποιος έπρεπε να βγει μπροστά.

Ποια είναι τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου;

Είναι ο Ανδρέας Καλιακμάνης, η Μαίρη Σεβαστάκη, η Χάρις Τρίκκα και ο Παναγιώτης Αληφραγκής. Έχουμε κάνει μια καλή ομάδα, μαθαίνουμε από τα λάθη μας και προχωράμε.

Πόσα μέλη έχει η Ένωση; Συμμετέχουν όλα τα καταστήματα;

Αυτή την στιγμή 26 ενεργά μέλη. Δυστυχώς άλλα τόσα καταστήματα δεν είναι μέλη αλλά θα πειστούν και θα μας ακολουθήσουν.

Μιλήστε μου για τους στόχους σας.

Στόχος μας είναι το ζωντάνεμα του εμπορικού κέντρου. Υπάρχουν 112 καταστήματα  και από αυτά τα μισά είναι κλειστά.

Στόχος μας είναι η αλλαγή την εικόνας του κέντρου. Θα το αλλάξουμε και ο κόσμος του Χολαργού και του Παπάγου θα επιστρέψει ξανά. Πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά επισκευαστικά έργα εξωτερικά, επεμβάσεις εσωτερικά και φυσικά πρέπει το κέντρο να το κάνουμε πιο ζεστό.

Προτεραιότητα είναι η  αύξηση της επισκεψιμότητας και αυτό θα το πετύχουμε με διάφορες δράσεις.

Πώς εξελίχθηκε τα Χριστούγεννα  η κίνηση στην αγορά; Είδαμε μια ζωντάνια στο εμπορικό κέντρο, να γίνονται κάποιες εκδηλώσεις ….

Ήταν καλή αν και θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Με τα λίγα έσοδα που έχουμε σαν ένωση κάναμε εκδηλώσεις που μάζεψαν αρκετό κόσμο.

Η ζωντάνια που είδατε οφείλεται κυρίως στον στολισμό του Εμπορικού Κέντρου. Αναλάβαμε την ευθύνη να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τον χριστουγεννιάτικο στολισμό που κατά κοινή ομολογία ήταν ο καλύτερος στολισμός των τελευταίων 15 τουλάχιστον ετών.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τόσο τον Δήμο για την φιλοξενία της εκδήλωσης «Παιχνίδι με φουσκωτά» όσο και το ΔΟΚΜΕΠΑ για την εκδήλωση της 1ης Γιορτής Σοκολάτας. Εκδηλώσεις με απόλυτη επιτυχία.

Μετά από τα Χριστούγεννα, στην διάρκεια των εκπτώσεων πώς πάει η αγοραστική κίνηση;

Είναι αρκετά πεσμένη στην περίοδο των εκπτώσεων, σημάδια δυστυχώς των καιρών μας. ο κόσμος, όλοι μας έχουμε εξαντληθεί οικονομικά από την ληστρική υπερφορολόγιση. Που να μείνουν  χρήματα για να τα διαθέσει ο κόσμος στην αγορά??????

Βλέπουμε στο Εμπορικό κέντρο πολλά μαγαζιά κλειστά. Φταίει η κρίση, φταίνε τα ενοίκια που είναι υψηλά τι φταίει;

Για τα κλειστά καταστήματα δεν φταίει μόνο η κρίση. Φυσικά έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο στην εικόνα που βλέπετε. Φταίνε και οι κακές επιχειρηματικές κινήσεις και επιλογές. Φταίει το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν καταλάβει ή δεν τους ενδιαφέρει να καταλάβουν ότι το αντίτιμο του ενοικίου που ζητιάνε είναι ασύμβατο με την εποχή που βιώνουμε. Αρκετοί όμως, ευτυχώς έχουν κατεβάσει  τις τιμές των ενοικίων.

Γιατί να προτιμήσει κάποιος το Εμπορικό Κέντρο Χολαργού για να ανοίξει την επιχείρηση του;

Ο δήμος μας δεν έχει αγορά. Το holargos center είναι ένα αρκετά μεγάλο εμπορικό κέντρο και με τις επεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι ένας πάρα πολύ όμορφος εμπορικός χώρος. Οπως σας είπα αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν κάνει γενναίες μειώσεις στις τιμές των ενοικίων.

Ζούμε σε μια πόλη – προάστιο ης Αθήνας. Είναι πολύ εύκολο για κάποιον να ψωνίσει είτε από το κέντρο της Αθήνας είτε από κάποιο από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Τι είναι αυτό που θα τον κάνει να προτιμήσει την τοπική αγορά;

Όλοι μας έπρεπε να προτιμούσαμε και να στηρίζαμε την τοπική αγορά, γιατί αυτό είναι ανταποδοτικό. Όταν υπάρχουν οι επιλογές δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος συνδημότης μας να μετακινηθεί για τις αγοραστικές του ανάγκες.

Εσείς τι πιστεύετε για την  κρίση εξακολουθεί και τσακίζει την αγορά ή υπάρχει ανάκαμψη;

Η κρίση ζει και βασιλεύει. Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να πατήσει και να εξαφανίσει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Όταν στην κυβέρνηση βρίσκονται κρατιστές και ιδεολογικά αντίθετοι σε κάθε μορφής επιχειρηματικότητα, είναι αυτονόητο ότι όχι μόνο θα αργήσουμε πάρα πολύ να ανακάμψουμε, αλλά κάθε μέρα, δεκάδες νέοι άνεργοι θα δημιουργούνται και δεκάδες επιχειρήσεις θα κλείνουν.

Ανάκαμψη δεν πρόκειται να υπάρξει με υπερφορολόγιση, με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ανάπτυξη θα υπάρξει μόνο με ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ανάπτυξη θα υπάρξει μόνο όταν η κεντρική εξουσία καταλάβει το αυτονόητο. Ότι δηλαδή όταν χρειαζόμαστε έσοδα δεν ζητάμε από αυτούς που πια δεν έχουν να δώσουν, αλλά αναπτύσσουμε τομείς παραγωγής εσόδων.

Πως και γιατί κάποιος να φέρει τα ωραία του τα χρήματα για να επενδύσει στην χώρα μας; Σε πιο εργασιακό και φορολογικό πλαίσιο να στηριχτεί; Μετά από πόσο χρονικό διάστημα θα αρχίσει την δραστηριότητα του;

Το εμπόριο έχει μέλλον; Τι πιστεύετε…

Πιστεύω πάρα πολύ στην αντοχή του Έλληνα. Ναι πιστεύω ότι έχει μέλλον αλλά υπό προϋποθέσεις. Έχουμε ανάγκη από μια σοβαρή κυβερνητική πολιτική. Δεν θέλουμε να μας χαρίσει κανένας τίποτα. Θέλουμε να μας αφήσει να κάνουμε την δουλειά μας. Και η δουλειά μας δεν είναι να κλέβουμε ούτε τον κόσμο αλλά ούτε φυσικά το κράτος.