Συνέντευξη του Δημάρχου Παπάγου – Χολαργού Ηλία Αποστολόπουλου

Ο Δήμαρχος, Ηλίας Αποστολόπουλος συζητά μαζί μας για την πανδημία του Covid-19, τα προβλήματα που αντιμετώπισε και ενημερώνει  για τις ενέργειες και τα μέτρα που πάρθηκαν έως σήμερα.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε αυτή την περίοδο. Πόσο  έτοιμος ήταν ο Δήμος να αντιμετωπίσει την κρίση.

Η αλήθεια είναι ότι ζούμε κάτι πρωτόγνωρο, που άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας ανεξαιρέτως  και κανένας δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση, η οποία έπληξε όλο τον πλανήτη.

Χάρη όμως στην έγκαιρη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, την οποία ακολουθήσαμε και εμείς, λάβαμε πολύ γρήγορα όλα τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών μας.

Πήραμε άμεσα αποφάσεις με σκοπό την αποτροπή τη διασποράς του ιού στην πόλη μας και φυσικά με σκοπό κανένας συμπολίτης μας να μη νιώσει μόνος και αβοήθητος.

Πραγματοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή προληπτικές απολυμάνσεις στα δημοτικά κτίρια, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στα σχολεία μας πριν ακόμα αυτά κλείσουν, κ.α., καθώς επίσης και σε δημόσιους χώρους, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, κ.α.

Αφού αναστείλαμε όλες τις πολιτιστικές, αθλητικές και επιμορφωτικές δράσεις που είχαν προγραμματιστεί, κλείσαμε όλους τους δημόσιους χώρους προς αποφυγή του συγχρωτισμού, όπως τις παιδικές χαρές, τα πάρκα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα όμως, θέσαμε σε εφαρμογή μία σειρά έκτακτων υπηρεσιών για να εξυπηρετούνται όσοι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη και φυσικά οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Για όλα αυτά, οφείλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, αλλά κυρίως το προσωπικό του δήμου μας, που ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, σε πραγματικά πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως επίσης και τους εθελοντές, των οποίων η προσφορά είναι ανεκτίμητη

Οι Δήμοι έχουν χρέος να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας των κοινωνικών ομάδων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πείτε μας  τι έχετε κάνει;

Στην δύσκολη και σκληρή αυτή μάχη που δίνει τον τελευταίο καιρό η πατρίδα μας, η δημοτική αρχή Παπάγου – Χολαργού προσπαθεί να βρίσκεται κάθε στιγμή δίπλα στους πολίτες, αξιολογώντας καθημερινά την κατάσταση.

Μέσω της γραμμής εξυπηρέτησης του πολίτη 15800,  που λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, μπορεί οποιοσδήποτε να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες του δήμου μας και στη συνέχεια ικανοποιούμε τα αιτήματα που δεχόμαστε.

Συγκεκριμένα, κάνουμε διανομή κατ’ οίκον έτοιμων γευμάτων σε άπορους και οικονομικά αδύνατους αλλά και διανομή προϊόντων στους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου και φαρμάκων στους ωφελούμενους του Κοινωνικού Φαρμακείου.

Επίσης σε περιπτώσεις που κάποιος δεν μπορεί ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθεί, αναλαμβάνουμε την τροφοδοσία νοικοκυριών σε είδη πρώτης ανάγκης από υπεραγορές (super market) και φροντίζουμε για την εξυπηρέτηση κατ’ οίκον σε ότι αφορά την παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης.

Έχουμε αναλάβει και τη σίτιση αδέσποτων ζώων του Δήμου μας, την κατ΄οίκον διανομή πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων, όπως και είμαστε στη διάθεση των συμπολιτών μας αν κάποιος θέλει να μετακινηθεί σε περίπτωση ανάγκης (πχ να μεταβεί σε γιατρό).

Ενημερωτικά σας αναφέρω ότι καθημερινά εξυπηρετούμε περισσότερους από 50 συμπολίτες μας.

Ακόμα θα ήθελα να σας ενημερώσω πως δώσαμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όσα παιδιά δεν είχαν και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κατόπιν ενημέρωσης των διευθυντών των σχολείων, τους οποίους με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν, αυτή την περίοδο.

Τέλος, εισηγηθήκαμε στα ΔΣ των Νομικών Προσώπων την απαλλαγή καταβολής οικονομικής συμμετοχής (τροφείων) σε Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς και απαλλαγή καταβολής συνδρομών σε αθλητικά και άλλα προγράμματα, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί, καθώς και επιστροφή ή συμψηφισμό για εισφορές που ήδη έχουν καταβληθεί.

Η συμμετοχή σας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ βοήθησε αυτή την περίοδο; Μπορέσατε  να εξασφαλίσετε κάποια επιπλέον οφέλη για το Δήμο;

Η ΚΕΔΕ οφείλω να ομολογήσω ότι αντέδρασε πολύ γρήγορα στα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία και προσάρμοσε τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες της, με σκοπό να βοηθηθούν όλοι οι δήμοι, που αυτή την περίοδο σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο βάρος.

Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με συνεχή επικοινωνία με τους δημάρχους όλης της χώρας, μέσω τηλεδιασκέψεων,  έλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες και προχώρησε σε εξίσου σημαντικές δράσεις με σκοπό τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για παράδειγμα σας αναφέρω τη συνεργασία με την TOYOTA ΕΛΛΑΣ, μέσα από την οποία δήμοι εξασφάλισαν αυτοκίνητα, προκειμένου να ενισχυθούν οι αυξημένες υποχρεώσεις τους. Εμείς στο δήμο μας πήραμε δυο αυτοκίνητα από την Γ. Φλαμιάτος, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου μας, καθώς και για τη σίτιση αδέσποτων ζώων.

Αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω ως μέλος του ΔΣ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, είναι ότι σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι ίσοι και οι αποφάσεις που παίρνουμε δεν ωφελούν κάποιον περισσότερο και άλλον λιγότερο, αλλά είναι προσανατολισμένες στο να μη μείνει κανένας συμπολίτης μας μόνος του, αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Με την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η τοπική αγορά.  Πώς σκοπεύετε να στηρίξετε την τοπική αγορά; Τι μέτρα έχει πάρει ο Δήμος για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές λόγω κορονοϊού.

Οι επιχειρήσεις είναι σίγουρα ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από όλους και η ζημιά για τους ανθρώπους αυτούς θα είναι πολύ μεγάλη.

Με αυτό το σκεπτικό η εκτελεστική επιτροπή του δήμου μας, πρότεινε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο μια σειρά μέτρων με σκοπό τη στήριξη της κοινωνίας, της οικογένειας και της τοπικής επιχειρηματικότητας, όπως

  1. Απαλλαγή καταβολής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί
  2. Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.
  3. Απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων 0,5% για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.
  4. Απαλλαγή ή μείωση καταβολής μισθωμάτων για μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.

Τα μέτρα αυτά ψηφίστηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο να σημειώσω πως απείχε η αντιπολίτευση, επειδή δεν έγινε με τηλεδιάσκεψη και έγινε δια περιφοράς, το οποίο είναι νόμιμο.

Επίσης προς διευκόλυνση των επιχειρηματιών του Δήμου μας,  ενεργοποιήσαμε μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα καταχωρούν την αίτηση απαλλαγής από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ώστε να μη χρειάζεται να έρχονται στο δημαρχείο.

Μπροστά στην κρίση που αντιμετωπίζουμε  οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την καλύτερη αντιμετώπισή της. Πείτε μας ποια η στάση της αντιπολίτευσης αυτή την περίοδο; Έχετε συμπαράσταση;

Αυτή την περίοδο δίνουμε μια πρωτόγνωρη μάχη. Και σε αυτή τη μάχη καλούμαστε να είμαστε ενωμένοι, απέναντι σε έναν κοινό εχθρό, που δεν είναι άλλος από την πανδημία.

Οφείλω λοιπόν να ομολογήσω πως από την πρώτη στιγμή είχα και συνεχίζω να έχω τακτική επικοινωνία με του επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, μέσω συναντήσεων και τηλεδιασκέψεων, τις δυο τελευταίες φορές. 

Τους ενημερώνω για τις ενέργειες του Δήμου μας, ακούω τις προτάσεις τους και ειλικρινά τους ευχαριστώ για τη συνεργασία τους.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι που μπορεί να μην έχουν τις ίδιες προτεραιότητες με εμάς, τους οποίους καλώ ακόμα και σήμερα εφόσον το επιθυμούν, να συνεργαστούν μαζί μας και γιατί όχι να προσφέρουν  και τη βοήθειά τους.

 Τι θα θέλατε να πείτε στους δημότες;

Θα ήθελα καταρχήν να τους ευχαριστήσω γιατί όλο αυτό το διάστημα, έχουν επιδείξει υπευθυνότητα, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, παραμένοντας στο σπίτι, και προστατεύοντας τους ίδιους, τις οικογένειές τους και κυρίως συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Θα πρέπει όμως να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή, ώστε να βγούμε νικητές από αυτή τη μάχη.

Θα ήθελα λοιπόν να τους πω να παραμείνουν στο σπίτι και για ότι χρειαστούν να επικοινωνήσουν με τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού στο 15800.

Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους Καλή Ανάσταση και να τους πω ότι ενωμένοι θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία και θα βγούμε πιο δυνατοί και πιο ανθρώπινοι. Και φυσικά θα μπορούμε πλέον όλοι να κυκλοφορούμε άφοβα χωρίς να λείπει κανένας από κοντά μας.