Σχολή Οδηγών Ρούσης. Με γνώση και υπευθυνότητα!

Σχολή Οδηγών Ρούσης
Σχολή Οδηγών Ρούσης
Έχουμε  τη χαρά  να φιλοξενούμε , τον αγαπητό  κ. Κώστα Ρούση, ιδιοκτήτη  μιας  σύγχρονης και απόλυτα οργανωμένης σχολής οδηγών  Ο κ. Ρούσης,  ασχολείται πολλά χρόνια στο χώρο της εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών και έχει να μας πει σημαντικά πράγματα.

Από πότε εργάζεστε στο χώρο της εκπαίδευσης οδηγών  ;

Εργάζομαι από το 2010 στο συγκεκριμένο χώρο

Τι σας έκανε να επιλέξετε αυτό το επάγγελμα;

Τα περισσότερα επαγγέλματα που έκανα είχαν σχέση με την οδήγηση οπότε κάποια στιγμή μου γεννήθηκε η ιδέα να προσφέρω στο δύσκολο αυτό χώρο μια και είχα αρκετή εμπειρία και είχα κάνει πάρα πολλά χιλιόμετρα εντός και εκτός πόλης.

Πρώτη  αιτία θανάτου στις ηλικίες 18-44 ετών τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα! Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό.

Είναι θέμα παιδείας.Η συμπεριφορά ενος οδηγού αντικατοπτρίζει τη γενικότερη εικόνα μιας κοινωνίας,το πόσο υπεύθυνους πολίτες βγάζει, ευαίσθητους σε όλα τα θέματα(οικολογικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, οικονομικά, ως γονιός κλπ).Δε γίνεται να είσαι ευαίσθητος σαν πολίτης και σαν άνθρωπος και “κάφρος” σαν οδηγός. Η παιδεία αρχίζει από το σπίτι και συνεχίζεται και σε άλλους τομείς στο σχολείο,  στον στρατό, στην εργασία, την κοινωνική συμπεριφορά, τις παρέες .

Πιστεύετε ότι ένα μέρος ευθύνης των τροχαίων δυστυχημάτων, ίσως είναι και η ελλιπής εκπαίδευση των οδηγών;

Ναι, φυσικά και είναι.Οι υπηρεσίες γενικά παρά τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι χαμηλές γιατί είναι και χαμηλό το οικονομικό κόστος μιας άδειας οδήγησης στην Ελλάδα και υπάρχει μια επιπολαιότητα και προχειρότητα στη εκπαίδευση, αλλά και διαφθορά στο δημόσιο τομέα που η αξιοκρατία και η σωστή αξιολόγηση είναι σε δεύτερη μοίρα. Πολλές φορές συμβαίνει να μην κατακτούν οι νέοι οδηγοί τη γνώση αλλά να την ‘εξαγοράζουν”(δηλαδή ένα χαρτί ποιστοποίησης-το δίπλωμα)

Η γνώση δεν εξαγοράζεται, μπορεί να πληρώνεις ένα ποσό για να σε βοηθήσει κάποιος να φτάσεις σε αυτή επειδή ξέρει ένα δρόμο να σου δείξει ,αλλά είναι προσωπικός αγώνας για να φτάσει ο μαθητής να περπατήσει σε αυτό τον δρόμο μόνος του. Δεν μπορείς να βάλεις ένα χαρτί να οδηγήσει επειδή απλά το εξαγόρασες, είναι τουλάχιστο επικίνδυνο ανεύθυνο και επιπόλαιο για τον οδηγό και όλους τους γύρω.

Τι έχετε  να πείτε σε νέους υποψήφιους εκπαιδευτές ή και σε άλλους συναδέλφους σας;

Όταν δίνεις σε κάποιον ένα επικίνδυνο όπλο είσαι υποχρεωμένος να τον μάθεις να το χρησιμοποιεί σωστά, για καλό σκοπό και με ασφάλεια για τον εαυτό του και τους γύρω τους

Πείτε μας για τα προγράμματα εκπαίδευσης που κάνετε

Τα προγράμματα εκπαίδευσης για ένα αρχάριο ξεκινούν από το θεωρητικό μέρος για να κατανοήσει την σήμανση, τις διασταυρώσεις, τη θέση στο οδόστρωμα κλπ και γίνεται με εποπτικά μέσα, κινούμενες εικόνες, χάρτες, πίνακες.

Στη  συνέχεια ακολουθεί το πρακτικό μέρος, δηλαδή η οδήγηση,όπου αρχικά μαθαίνει τις βασικές τεχνικές λειτουργίες του αυτοκινήτου, στην συνέχεια βγαίνουμε σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, δείχνουμε και εκπαιδευόμαστε στις δοκιμασίες των εξετάσεων (οπισθογωνία, παρκάρισμα, ξεκίνημα στον ανήφορο)κι όταν ο μαθητής έχει αποκτήσει κάποια άνεση γίνεται οδήγηση σε πιο μεγάλους δρόμους, το βράδυ .

Προσωπικά δίνω ιδιαίτερο βάρος στη σωστή συνύπαρξη μεταξύ των χρηστών της δημόσιας οδού, το τεχνικό μέρος κατά τα άλλα πολύ βασικό, είναι κάτι που κατακτιέται με το χρόνο. Σπάνια γίνονται ατυχήματα λόγω του ότι κάποιος δεν “πάει” το όχημα συνήθως είναι λάθη τα οποία ξεκινούν από έλλειψη παιδείας( επιθετική οδήγηση ,μέθη, κινητό τηλέφωνο, υπερβολική ταχύτητα )

Με ποια κριτήρια θα πρέπει κάποιος να επιλέγει δάσκαλο οδήγησης;

Με το δεδομένο ότι ο άνθρωπος που έχει απέναντί  του έχει καλή και αγαθή πρόθεση να του μάθει όχι μόνο βασικές τεχνικές γνώσεις ενός μηχανήματος αλλά κυρίως να του δείξει ότι η σωστή συνύπαρξη με τους υπόλοιπους χρήστες είναι το βασικό για να γίνει ένας σωστός ,προσεκτικός οδηγός.

Με εμπειρία στην εκπαίδευση υποψηφίων  οδηγών  ο κ. Ρούσης γνωρίζει καλά τον τρόπο για την γρήγορη και σωστή εκπαίδευση και είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού μαθητή.

Ρούσης Κώστας

Κατεχάκη 37, Ν. Ψυχικό

τηλ. 213 0433924