Τα λουλούδια του χειμώνα….

Τι πιο όμορφο από το να διακοσμείς το σπίτι σου με πολύχρωμα λουλούδια; Δίνουν χρώμα, ζωντάνια, φινέτσα και συμπληρώνουν ακόμη και τον πιο άδειο χώρο! Τα λουλούδια είναι ένα στοιχείο που οποιαδήποτε εποχή του χρόνου μπορούν να σου προσφέρουν μια άμεση, ανέξοδη αλλαγή σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σου, όσο μουντό κι αν είναι.

Κάθε εποχή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χρώματα και αρώματα. Σήμερα σας παρουσιάζουμε ορισμένα λουλούδια εσωτερικού χώρου προτιμούν να ανθίζουν στα κρύα και τα άνθη τους μπορούν να φωτίσουν τις αγαπημένες γωνιές του σπιτιού.

Αφρικανική βιολέτα ή σαιντπώλια. Διακρίνεται για τα βελούδινα χνουδωτά φύλλα και τα μικρά άνθη σε πολλές αποχρώσεις όπως μοβ, γαλάζιο, ροζ, άσπρο. Ποτίζουμε το φυτό γεμίζοντας το πιατάκι της γλάστρας με χλιαρό νερό, για να απορροφήσει όσο χρειάζεται και έπειτα, αδειάζουμε.

Αμαρυλλίς. Ανθίζει σε ψηλά και ίσια στελέχη για βδομάδες μετά τον Δεκέμβριο, σε πολλά χρώματα όπως λευκό, ροζ, βαθυκόκκινο, πορτοκαλί. Φυτεύουμε τον βολβό στο χώμα με τέτοιο τρόπο, ώστε το ένα τρίτο του να βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια. Νιώθει πιο όμορφα αν βρίσκεται σε μικρή γλάστρα.

Βιγώνιες ή μπιγκόνιες. Υπάρχουν τουλάχιστον χίλια είδη και διακρίνονται στις φυλλώδεις και στις ανθοφόρες. Χρειάζεται να αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα. Το ιδανικό είναι να ρίχνουμε νερό στη γλάστρα, όταν το χώμα δείχνει στεγνό. Απεχθάνονται τον καπνό και τα ρεύματα.

Κάκτος των Χριστουγέννων ή υπομονή ή επίφυλλο. Τα μπουμπούκια αρχίζουν να εμφανίζονται στις αρχές του φθινοπώρου και συνήθως μέχρι τα Χριστούγεννα το φυτό ανθοφορεί. Καλό θα ήταν να μην γυρίζουμε τη γλάστρα του όταν μπουμπουκιάζει, γιατί συνηθίζει το φως που έχει.

Ιμπάτιενς ή έρωτας. Χαρακτηριστικό του είναι τα όμορφα και πολλά λουλούδια που δημιουργεί σε πολλά χρώματα. Οταν δούμε μαραμένα άνθη και φύλλα, τα απομακρύνουμε. Το καλύτερο για τον έρωτα είναι ένας πρωινός ήλιος και μετά να βρίσκεται σε σκιερό αλλά φωτεινό σημείο.

Ορχιδέα. Ιδιότροπες αλλά οι υπέροχες αποχρώσεις τους τις κάνουν ακαταμάχητες. Πάντως, όποιος αγοράσει ορχιδέα Φαλαίνοψις, θα πρέπει να γνωρίζει ότι χαλάει από το υπερβολικό πότισμα. Για αυτό, μία φορά την εβδομάδα βυθίζουμε τη γλάστρα της σε λεκάνη γεμάτη με νερό. Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, προκειμένου να απορροφήσει όσο χρειάζεται.