Της Παιδείας τα Πάθια….

Σ’ αυτόν τον τόπο όπου όλοι είμαστε τόσο τραγικά αυτοδίδακτοι, όπως έλεγε ο Σεφέρης, μια καινούργια σχολική χρονιά ξεκίνησε.
Νέοι στόχοι, καινούργιες ξαναειπωμένες υποσχέσεις, προσθαφαιρέσεις αποτυχιών και επιτυχιών της προηγούμενης χρονιάς μας φέρνουν στο κατώφλι αυτής της νέας σχολικής χρονιάς. Όλους μας, μαθητές, δασκάλους, γονείς, φροντιστές, εκπροσώπους της πόλης μας επιφορτισμένους με το έργο της Παιδείας και του Πολιτισμού έννοιες αλληλένδετες και αδιαίρετες.

Έχοντας χρηματίσει Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και από την τωρινή μου θέση της Προέδρου του ΔΟΚΜΕΠΑ θέλω να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς μου αλλά και κάποιες προτάσεις μου πάνω στο τόσο καίριο ζήτημα της Παιδείας.

Η Παιδεία ξεκινά από την πιο τρυφερή ηλικία, την προσχολική και το φλέγον ζήτημα των βρεφονηπιακών σταθμών που τώρα βρίσκεται στην επικαιρότητα και στο επίκεντρο των πολιτικών αντεγκλήσεων όπως κάθε τέτοια εποχή ,για να ξεχαστεί σε πολύ μικρό διάστημα, πρέπει να αποτελεί βασικό άξονα μέριμνας κάθε Δημοτικής Αρχής με έγκαιρο, σοβαρό, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό σε κτιριακές εγκαταστάσεις, ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Όλα τα προαναφερόμενα ισχύουν και για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για όλα τα σχολεία που βρίσκονται στον Παπάγο και το Χολαργό.

Και τίθεται εδώ το ερώτημα της οικονομικής κρίσης και της ανεπάρκειας οικονομικών πόρων, που αποτελούν ιδίως τα τελευταία χρόνια, την προσφιλή δικαιολογία και το άλλοθι της απραξίας.

Η λύση ή μάλλον οι λύσεις είναι

-Η αναζήτηση πόρων από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια για την αξιοποίηση διαθέσιμων χώρων για τη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων

-Ο έγκαιρος προγραμματισμός ,η αγαστή συνεργασία με τις Διευθύνσεις των Σχολείων Δημόσιων και Ιδιωτικών της πόλης μας, τους Συλλόγων Γονέων ,τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές. Είναι πρωταρχική ανάγκη και απόλυτη προτεραιότητα η Παιδεία, η εξεύρεση λύσεων και ο συνεχής διάλογος με τους καθ΄ύλην αρμόδιους, καθώς και η προσπάθεια εξομάλυνσης τυχόν διαφορών. Γιατί πέρα από το οικονομικό σκέλος υπάρχει, σας διαβεβαιώνω, η δυνατότητα πληθώρας βελτιωτικών παρεμβάσεων στα σχολεία. Και γι’αυτό απαιτείται γνώση, διάθεση για δουλειά και αδιάλειπτη προσπάθεια πάνω και πέρα από μικροπολιτικές και παρεϊστικες νοοτροπίες, που τόσο έχουν βλάψει τον τόπο μας.

-Στην πόλη μας υπάρχουν παιδιά που έχουν διακριθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο σε πολλούς τομείς, παιδιά που έχουμε συστηματικά αναδείξει μέσα από την εφημερίδα και την ιστοσελίδα μας ,όπως και αξιοθαύμαστες πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών και ιδιωτικών φορέων που επίσης έχουμε προβάλλει. Αυτά τα παιδιά,οι δάσκαλοί τους,οι φορείς που μοχθούν χωρίς να υπολογίζουν χρόνο, χωρίς να προσδοκούν τις περισσότερες φορές χρηματικές απολαβές αξίζουν την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μας. Γιατί η απονομή βραβείων αποτελεί το τελευταίο στάδιο της μεγάλης και επίπονης προσπάθειάς τους και την στήριξή μας οφείλουμε να την παρέχουμε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα που δίνουν.

Και επειδή δεν θέλω να θεωρηθεί αυτό το άρθρο μου απλά και μόνο σαν ένα ακόμα ευχολόγιο κενό περιεχομένου, από σήμερα οι συνεργάτες μου κι εγώ ανοίγουμε τον Φάκελο ΠΑΙΔΕΙΑ στην Πόλη μας και καλούμε όσους από εσάς επιθυμείτε να μας καταθέσετε  στο mail kosmonea.arthra@gmail.com τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, τις θέσεις αλλά και τις λύσεις και εμείς θα τα αναδείξουμε πέρα και πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες γιατί η Εκπαίδευση, η Παιδεία είναι πολύ μεγάλη και πολύ σημαντική υπόθεση για να ευτελίζεται στο βωμό προσωπικών φιλοδοξιών.