Το θειάφισμα της τριανταφυλλιάς

Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος (*)

https://taxiarxi.blogspot.gr/

Οι γκριζό-λευκοι λεκέδες που βλέπουμε πάνω στα φύλλα της τριανταφυλλιάς είναι το σημάδι της προσβολής τους από το ωίδιο. Αυτό είναι ένας μύκητας που προκαλεί σοβαρές ζημιές στις τριανταφυλλιές όπως, μειωμένη ανάπτυξη, φυλλόπτωση, μειωμένη άνθοφορία αλλά και μείωση του αρώματος των ρόδων. Το ωίδιο δεν προσβάλει μόνον την τριανταφυλλιά αλλά και τις ντοματιές, το αμπέλι, την πασχαλιά, την ορτανσία και άλλα φυτά καλλωπιστικά και μη.

IMG_3586

Γκρι λεκέδες στα φύλλα τριανταφυλλιάς. Η φωτ. είναι τραβηγμένη το μήνα Μάιο (φωτ. Τ.Α.)

Το θειάφι σε σκόνη μπορεί να προλάβει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προσβολές του ωίδιου αρκεί να το εφαρμόσουμε προληπτικά στην αρχή της άνοιξης και όχι αφού εμφανιστούν τα σημάδια της προσβολής. Η εφαρμογή του είναι εύκολη: Γεμίζουμε ένα θειαφιστήρι με θειάφι και το κουνάμε πάνω και δίπλα από την τριανταφυλλιά έτσι ώστε να καλυφθούν όλα τα φύλλα από τη σκόνη, χωρίς υπερβολές όμως. Η δουλειά αυτή είναι καλύτερα να γίνει πρωινές ώρες όταν πάνω στα φύλλα υπάρχουν δροσοσταλίδες οι οποίες θα συγκρατήσουν το θειάφι επάνω τους. Επαναλαμβάνουμε μια-δυο φορές ακόμη ανά 7-10 μέρες εκτός αν βρέξει οπότε θα πρέπει να θειαφίσουμε ξανά. Καλού κακού κατά την εφαρμογή φοράμε χάρτινη μάσκα, γυαλιά και γάντια, για να αποφύγουμε το τσούξιμο στα μάτια και δυσκολίες στην αναπνοή λόγω της σκόνης. Το τελευταίο είναι κάτι που σπάνια συμβαίνει αλλά δεν χάνει κανείς τίποτε να είναι προσεκτικός.

IMG_9695

Θειαφιστήρια και θειάφι. Τα λαχανικά στο βάθος έχουν θειαφιστεί. (Φωτ. Τ.Α.)

Υπάρχουν θειαφιστήρια διαφόρων τύπων, δείτε σχετικά εδώ. Όμως κάποιοι αντί να χρησιμοποιήσουν θειαφιστήρι, γεμίζουν μια νάιλον κάλτσα με θειάφι και την τινάζουν πάνω από τα φύλλα της τριανταφυλλιάς. Αυτή η μέθοδος μόνον εκτάκτως μπορεί να εφαρμοσθεί, επειδή μόνον ένα κανονικό θειαφιστήρι μπορεί να στείλει το θειάφι και στο κάτω μέρος των φύλλων.

IMG_0475

Θειάφι δεν βάζουμε αν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 28-30 ,

 υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα. (Φωτ. Δ.Α.)

Ο κ. Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος είναι Γεωπόνος Γ.Π.Α. Συνεργάτης στην ιστοσελίδα www.kosmonea.gr.