Το στερνό αντίο της Κικής Κούτρα στην αγαπημένη της Πίτσα Λιάπη

Η κ. Κική Κούτρα πρώην αντιδήμαρχος μας απέστειλε τον επικήδειο λόγο , τον οποίο εκφώνησε στην εξόδιο ακολουθία. Το δημοσιεύουμε αυτούσιο.

Αγαπημένη μου Πίτσα,

Για πολλά χρόνια, ως δημότισσα Παπάγου, άκουγα συζητήσεις γνωστών μου, που επαινούσαν την ακούραστη και αποτελεσματική αντιδήμαρχο Πίτσα Λιάπη, η οποία ήταν το δεξί χέρι του εξαίρετου Δημάρχου Βασίλη Μπλαδένη. Είχα πάντοτε την περιέργεια να σε γνωρίσω, αλλά οι οικογενειακές μου υποχρεώσεις, μου απορροφούσαν, όλο το χρόνο και η επιθυμία μου έμενε ανικανοποίητη.   Τελικά,  σε  γνώρισα  για

πρώτη φορά, όταν εκλέχτηκα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τ.Ο./Ν.Δ. Παπάγου της οποίας υπήρξες ιθύνον στέλεχος. Τότε όχι μόνο επιβεβαίωσα τα επαινετικά λόγια, που είχα ακούσει, αλλά άρχισα να σε θαυμάζω για το σπάνιο χαρακτήρα σου, που κοσμούσε η έκδηλη καλοσύνη και ευαισθησία σου.

Τις αρετές σου κατ’ επανάληψη τις επιβεβαίωσα, από πολύ κοντά, όταν εκλέχτηκες το 1990 Δήμαρχος Παπάγου κι εγώ δημοτική σύμβουλος στο συνδυασμό σου. Η συνεργασία μας ήταν άψογη και εποικοδομητική και εξελίχθηκε σε μια σπάνια φιλία. Με την ίδια ευαισθησία, ικανότητα και υπευθυνότητα αντιμετώπισες τα θέματα της αρμοδιότητάς σου, όταν αργότερα εκλέχτηκες Αντινομάρχης Αττικής.

Εκεί όμως που φάνηκες ανυπέρβλητη και ξεδίπλωσες όλον τον ωραίο εσωτερικό σου κόσμο, ήταν όταν συνεργαστήκαμε στον Ερυθρό Σταυρό, εσύ σαν Πρόεδρος του Παραρτήματος Παπάγου κι εγώ ως μέλος επί των Δημοσίων Σχέσεων.

Οι δραστηριότητες του Παραρτήματος, υπό την καθοδήγησή σου, ήταν εντυπωσιακές, γιατί με τρόπο μοναδικό υλοποιούσες και πρόβαλλες τις ηθικές αξίες, και τα ιδεώδη που ενσαρκώνει ο Ερυθρός Σταυρός, υποχρεώνοντας πολλές φορές την Κεντρική Διοίκηση να επαινεί και να προβάλλει το Παράρτημά μας ως υπόδειγμα. Μερικά μόνο από τα πολλά ιδρύματα, Συλλόγους, Στέγες και Κοινωνικές ομάδες που κατ’ επανάληψη χάρη σ’ εσένα έλαβαν όχι μόνο υλική βοήθεια αλλά επιπλέον κοινωνική και ηθική στήριξη μπορώ να απαριθμήσω:

Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, Ίδρυμα Κοκόρη, Γηροκομείο Ιερέων, Εστία Παιδιών Άγιος Νικόλαος Γαλαξιδίου, Λύρειον Ίδρυμα, Βρεφοκομείο Αθηνών, Πληγέντες στο Μαντούδι Ευβοίας, Ψυχιατρείο Αθηνών, Κιβωτό, Γηροκομείο Μπαλουκλή Κων/πολη και πολλά, πολλά άλλα. Κι όταν εγώ αισθανόμουνα κουρασμένη σου έλεγα Πίτσα μου, κουράστηκα, εσύ μου απαντούσες «Κική σ’ αυτά δεν υπάρχει κούραση, να παρακαλάς να είσαι καλά και να βοηθάς !!

Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Ανεγέρσεως Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Παπάγου, οφείλω να σου αποδώσω φόρο τιμής, να εγκωμιάσω και εξάρω την πολυσχιδή προσφορά σου στην πόλη μας, αφού το 1973 υπήρξες το όγδοο (8) μέλος από τα είκοσι οκτώ (28) συνολικά ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Ανεγέρσεως που είχαν την έμπνευση, την πρωτοβουλία και την διάθεση να ιδρύσουν το Σύλλογο Ανεγέρσεως «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ» που δι’ αυτού, κατασκευάστηκε ο Ιερός Ναός, που σήμερα αποτελεί κόσμημα για την πόλη μας. Είχες ακόμη την τύχη, ως μοναδική επιζώσα προσωπικότητα των ιδρυτικών μελών, να δεις τον Ιερό Ναό να λειτουργεί και να είσαι παρούσα στα θυρανοίξιά του τον Νοέμβριο του 2011.

Στο σημείο αυτό θέλω να εξάρω την συμβολή της αγαπημένης σου Καίτης, η οποία ως Αρχιτέκτων πραγματοποίησε δωρεάν την μελέτη και την επίβλεψη κατασκευής της πλατείας, που κοσμεί τον περικαλλή Ιερό Ναό. Επίσης οφείλω να εξάρω την πηγαία κοινωνική προσφορά της αγαπημένης σου Χαρούλας, η οποία παρέχει τις ιατρικές της γνώσεις και συμβουλές με προθυμία και καλοσύνη και σε πολλές περιπτώσεις αφιλοκερδώς, όπως στα ΑΜΕΑ του Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ» και αλλαχού.

Πίτσα υπήρξες υπόδειγμα συζύγου, μητέρας και γιαγιάς. Υπήρξες όμως μοναδική στα δρώμενα του Παπάγου. Οι Παπαγιώτες και οι Παπαγιώτισσες, όσοι και όσες σε εγνώρισαν θα θυμούνται με νοσταλγία την κυρία του Παπάγου που ήταν ΚΥΡΙΑ με όλα τα γράμματα κεφαλαία!

Είμαι βέβαιη, ότι ο μισθανταποδότης Θεός, θα έχει κρατήσει μία ιδιαίτερη θέση για εσένα.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένη μου Πίτσα.

 

Σημ. Εκφωνήθηκε                                                                                                            Η φίλη σου

στην εξόδιο ακολουθία 23/2/2019                                                                             Κική Κούτρα