Κίνδυνος για την Προεδρία οι επιχειρήσεις του Τραμπ στο εξωτερικό

"Turkey's

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Τουρκία είναι μια χώρα σε κρίση που τη σημαδεύουν τα μέτρα καταστολής μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού και η πιθανή πορεία σύγκρουσης με τη Δύση. Είναι επίσης το σπίτι για μια πολύτιμη ροή εσόδων της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του νεοεκλεγέντος Προέδρου: Των Πύργων Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη, γράφει η «Washington Post».

H εταιρεία του Ντόναλντ Τραμπ έχει εισπράξει έως και $10 εκατομμύρια από τον κατασκευαστή των πύργων από το 2014 για την τοποθέτηση του ονόματος Τραμπ στην κορυφή του πολυτελούς συγκροτήματος, του οποίου ο ιδιοκτήτης Dogan, δισεκατομμυριούχος και μεγιστάνας στο πετρέλαιο και τα ΜΜΕ, διατηρεί μεγάλη επιρροή και έχει συνεισφέρει τα μάλα στο αυξανόμενα καταπιεστικό καθεστώς του Ερντογάν.

H «Post» δημοσιεύει μία ανάλυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ντόναλντ Τραμπ και αναφέρει πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος διατηρεί 111 εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε 18 χώρες της Νότιας Αμερικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, εξετάζοντας αν η προεδρία του θα μπορούσε να σημαίνει σύγκρουση συμφερόντων.

Σύμφωνα με ειδικούς επί των ζητημάτων δεοντολογίας, η ύπαρξη των δύο πύργων (είναι χτισμένοι στη μορφή του ενός) δημιουργεί μια διπλή επιπλοκή για τον κ. Τραμπ: Από τη μία αποτελούν ένα κανάλι μέσα από το οποίο οι κατασκευαστές του ίσως επιδιώξουν την πολιτική εύνοια του Λευκού Οίκου και από την άλλη είναι πιθανό να γίνουν στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων. «Μια μικρή σύγκρουση συμφερόντων», όπως την χαρακτήρισε ο ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον

Ηδη, ο κ. Τραμπ έχει δεχτεί τις επικρίσεις για την επιλογή του 57χρονου στρατηγού εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν στη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Ο κ. Φλιν, όπως έχει γράψει και ο «Ε.Κ.», θεωρείται λομπίστας των τουρκικών συμφερόντων στην Ουάσιγκτον.

Ο Μάικλ Φλιν πρόσφατα προσλήφθηκε για να ασκήσει λόμπι υπέρ μιας «σκοτεινής» ολλανδικής εταιρείας (της «Inovo BV») που συνδέεται με τον τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ενας πελάτης της «Intel Group», που ανήκει στον κ. Φλιν, ο Καμίλ Εκίμ Αλπτεκίν, Τούρκος επιχειρηματίας στον τομέα των ακινήτων, ανέφερε ότι μία από τις εταιρείες του, η «Inovo BV», πλήρωσε στην εταιρεία του κ. Φλιν «δεκάδες χιλιάδες δολάρια» για ανάλυση των παγκόσμιων υποθέσεων. Ο κ. Αλπτεκίν είχε αναμειχθεί στην οργάνωση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσιγκτον, νωρίτερα μέσα στη χρονιά που διανύουμε.

Η ξένη παρουσία είναι αδιαχώριστη από το όνομα Τραμπ και την εμπορική του εκμετάλλευση. Μετά την εκλογική νίκη του κ. Τραμπ, ο Οργανισμός Τραμπ συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο και αμέσως μετά δημοσίευσε ένα βίντεο «εξαιρετικά αποκλειστικό» από τον Trump Tower Punta del Este στις ακτές της Ουρουγουάης, ο οποίος διαθέτει στην οροφή και ελικοδρόμιο.

Το βιογραφικό του Ντόναλντ Τραμπ, που ήταν δημοσιευμένο σε μια κυβερνητική ιστοσελίδα, την greatagain.gov, συμπεριλάμβανε τους «πανηγυρισμούς» του νεοεκλεγέντα προέδρου για τα ξένα «περιουσιακά στοιχεία ανά τον Κόσμο». Εκτοτε, η αναφορά έχει αποσυρθεί, ενώ οι εκπρόσωποι του κ. Τραμπ δεν έχουν εξηγήσει τον λόγο.

 

Στην Ινδία ο κ. Τραμπ έχει δώσει το όνομά του στον Πύργο Τραμπ του Μουμπάι, ένα πολυτελές οικοδόμημα που κατασκευάστηκε από τον Lodha Group, τιτάνα στον τομέα τον ακινήτων, του οποίου ο ιδρυτής είναι ένας πλούσιος πολιτικός στο κυβερνών κόμμα της χώρας, γράφει η «Post».

O νεοεκλεγείς πρόεδρος και τα παιδιά του συναντήθηκαν την Τρίτη με κάποιους Ινδούς επιχειρηματικούς συνεργάτες του κ. Τραμπ και συζήτησαν τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ινδία, σύμφωνα με την Ινδική εφημερίδα «Economic Times».

O όμιλος Lodha ανέφερε σε μία διαφήμισή του: «Συγχαρητήρια κ. νεοκλεγμένε Πρόεδρε. Το όνομα Τραμπ βρίσκεται ψηλά στο Μουμπάι επίσης». Ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να δώσει τον πλήρη έλεγχο των εταιρειών του στα παιδιά του και ο οργανισμός του ανέφερε πως ο τελικός διακανονισμός «θα συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς και τους νόμους». Ο Αλαν Γκάρτεν (Alan Garten), εκτελεστικός αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος του Trump Organization είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο: «Μοναδικός του σκοπός είναι να βελτιώσει την χώρα».

Ωστόσο, ανακριτές του Κογκρέσου και σύμβουλοι επί της δεοντολογίας αναφέρουν πως το να παραχωρηθεί η διαχείριση των επιχειρήσεων του Τραμπ στα παιδιά του δεν σημαίνει στην πραγματικότητα τον διαχωρισμό των δημόσιων από των ιδιωτικών υποθέσεων.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί διπλωματικοί και πολιτικοί κίνδυνοι ή ακόμα και ρίσκα για την εθνική μας ασφάλεια με το να είναι πρόεδρος ένας άνθρωπος που έχει τόσα πολλά περιουσιακά στοιχεία ανά τον Κόσμο», δήλωσε στην «Post» ο Ρίτσαρντ Πέιντερ (Richard Painter), επικεφαλής δικηγόρος για ζητήματα δεοντολογίας υπό τον πρόεδρο Τζορτ Μπους τον νεότερο.

«Εάν χρειαστεί να νουθετήσουμε μία ξένη κυβέρνηση για τη συμπεριφορά της, ή να διαπραγματευτούμε μία συμφωνία ή να μας ζητήσει κάποια χώρα να στείλουμε στρατεύματα για να υπερασπιστούμε κάποιον άλλον, πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Και εδώ έρχεται το ερώτημα: Θα πάμε κόντρα στα εθνικά μας συμφέροντα επειδή υπάρχει κάποιο καζίνο του κ. Τραμπ εκεί έξω;», πρόσθεσε ο κ. Πέιντερ.

(ekirikas)