Φροντίδες για τη γαρδένια

Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
taxiarxi.blogspot
Η γαρδένια είναι ένα απ’ τα πιο δημοφιλή φυτά στην Ελλάδα. Όμως δεν έχει καμία «σχέση» με τις συνθήκες περιβάλλοντος της χώρας μας. Το περιβάλλον στις τροπικές περιοχές απ’ όπου κατάγεται η γαρδένια έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: είναι σκιερό, με σταθερή θερμοκρασία και υγρή ατμόσφαιρα. Οι ρίζες της βρίσκονται μέσα σε χώμα ελαφρύ, με πολύ καλή στράγγιση, γόνιμο, πολύ πλούσιο σε οργανική ουσία και φτωχό σε ασβέστη. Όσο καλύτερα μπορέσουμε να μιμηθούμε αυτές τις συνθήκες τόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχουμε με τη γαρδένια.
Ας ξεκινήσουμε απ’ το χώμα. Θα γεμίσουμε τη γλάστρα της με χώμα για οξύφιλα φυτά, αφού βάλουμε στον πυθμένα της, ελαφρόπετρα, χαλίκι ή κομματάκια από σπασμένα κεραμικά. Στην συνέχεια την βάζουμε επάνω σε κάποια βάση, έτσι ώστε η γλάστρα να είναι λίγο ψηλότερα από το δάπεδο. Διαλέγουμε για τη γλάστρα μία θέση υπήνεμη, προστατευμένη από τον καυτό ήλιο το καλοκαίρι και το κρύο το χειμώνα.
Ποτίζουμε όποτε διαπιστώσουμε με την αφή ότι το χώμα πάει να στεγνώσει. Αρα θα ποτίζουμε πιο συχνά το καλοκαίρι και πιο αραιά το χειμώνα.
Δίνουμε λίπασμα κάθε 3 εβδομάδες περίπου, όλο το χρόνο εκτός από το καλοκαίρι και το χειμώνα. Χρησιμοποιούμε λίπασμα οργανικό ή ανόργανο υγρό ή σε μορφή σκόνης. Αποφεύγουμε τα ανόργανα κοκκώδη λιπάσματα για τη γαρδένια επειδή ευνοούν τη συσσώρευση αλάτων στο χώμα. Πάντα δίνουμε λίπασμα σε φυτά που είναι ποτισμένα. Σίδηρο θα βάλουμε όποτε δούμε ότι αυτός λείπει απ’ το φυτό. Δείτε σχετικά και εδώ. Αν το θερμόμετρο πέσει κάτω από τους 10 ℃, μεταφέρουμε τη γαρδένια σε εσωτερικό χώρο, φωτεινό, μακρυά από πηγές θερμότητας.
Δείτε κι άλλες πληροφορίες για τη γαρδένια, εδώ.

