Το λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντου ανθεί στη Σιβηρία !

λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντου
λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντου

Της Ειρήνης Γαβαλά-Χαρδαλιά (*)

Στην πιο απομονωμένη περιοχή της Ρωσίας, τη Σιβηρία ένα παράνομο εμπόριο γνωρίζει μια πρωτοφανή άνθηση
Ο δημοσιογράφος του Radio Free Europe Amos Chapple μέσα από το οδοιπορικό του στην περιοχή αποτύπωσε με το φακό του τον σκοτεινό κόσμο των Ρώσων λαθρεμπόρων που αναζητούν χαυλιόδοντες και άλλα  τμήματα από τα απολιθωμένα σώματα προϊστορικών μαμμούθ που στη συνέχεια μοσχοπουλούν στη μαύρη αγορά.

Τα μαμμούθ είναι οι προϊστορικοί πρόγονοι των σημερινών ελεφάντων, που έζησαν στη Σιβηρία πριν από 400.000 χρόνια και διατηρήθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση λόγω του διαρκούς ψύχους της περιοχής .Γι’ αυτό οι λαθρέμποροι φέρνουν νερό από τα παρακείμενα ποτάμια για να λιώσουν το καλοκαίρι τα στρώματα πάγου και να ανασύρουν στην επιφάνεια τα απολιθωμένα μαμμούθ.

Είναι μια παράνομη και επικίνδυνη επιχείρηση που όμως αποδίδει πολλά αν στεφθεί από επιτυχία μια και κάθε χαυλιόδοντας μαμμούθ κοστίζει 35.000 δολάρια όταν ο μηνιαίος μισθός των λαθρεμπόρων είναι 500 δολάρια.

Αγοραστές είναι Κινέζοι έμποροι που τα μετατρέπουν σε κοσμήματα και τα μοσχοπουλούν.

Όμως η ζωή των κυνηγών αυτών θυμίζει πολύ τη ζωή των χρυσοθήρων στο Φαρ Ουέστ, πολύ αλκοόλ, άγριοι καυγάδες που μπορεί να καταλήξουν και σε θάνατο, άθλιες συνθήκες ζωής και το χειρότερο από όλα ανεπανόρθωτη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Οι εκπληκτικές φωτογραφίες που ακολουθούν είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης που επικρατεί εκεί.

(*)Η κ. Ειρήνη Γαβαλά – Χαρδαλιά είναι Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων & Συμπαραγωγών. Σύμβουλος έκδοσης στην ιστοσελίδα www.kosmonea.gr.

 

(kosmonea.gr)