KATEΡΙΝΑ ΜΑΣΚΑ-Το Σπίτι της Μουσικής και της Τέχνης της Πόλης μας

KATEΡΙΝΑ ΜΑΣΚΑ
KATEΡΙΝΑ ΜΑΣΚΑ
Όπως ο ήλιος δίνει χρώμα στα λουλούδια έτσι και η τέχνη δίνει χρώμα στη ζωή [John Lubbock]
Έχοντας το ρητό αυτό σαν πυξίδα της η Κατερίνα Μάσκα στο Ωδείο της προσφέρει εδώ και 24 χρόνια στην πόλη μας σπουδές μουσικής και ζωγραφικής σε μικρούς και μεγάλους συμβάλλοντας καθοριστικά στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της πόλης μας.

Αγαπητή κα Μάσκα ξεκινώντας αυτή τη συνέντευξη θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας για την σπουδαιότητα της μουσικής αλλά και της ζωγραφικής στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού.

Είναι αδιαμφισβήτητο πως νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η υγεία και ασφάλεια των παιδιών μας. Έπειτα έρχεται η μόρφωση και η παιδεία τους, το σχολείο δηλαδή και τα μαθήματά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, το σχολικό περιβάλλον και φυσικά την οικογένεια διαμορφώνεται η προσωπικότητα του παιδιού. Για την περαιτέρω ανάπτυξη και καλλιέργεια της προσωπικότητας αυτής, όμως, καθοριστικός είναι ο ρόλος της τέχνης. Η μουσική, η ζωγραφική, ο χορός, το σύνολο των τεχνών καλλιεργούν το πνεύμα, δημιουργούν υψηλή αισθητική και συμβάλλουν στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου και πώς μπορεί ένας γονιός να διαγνώσει την κλίση ενός μικρού παιδιού στη μουσική και τη ζωγραφική και πώς εσείς μπορείτε να βοηθήσετε;

Ένας από τους απλούστερους ορισμούς της μουσικής είναι πως πρόκειται για ένα σύνολο, μία αλληλουχία ήχων που ο άνθρωπος προσλαμβάνει με την ακοή. Και η ακοή είναι από τις πρώτες αισθήσεις που αναπτύσσει ένα έμβρυο, ένας από τους τρόπους με τους οποίους επικοινωνεί με τη μητέρα και με το περιβάλλον.

Από αυτήν την άποψη, όλοι έχουμε δυνητικά κλίση στη μουσική. Διότι η κλίση, όπως σωστά επισημάνατε, είναι δεξιότητα και όχι ταλέντο. Αυτό σημαίνει πως μαθαίνεται και καλλιεργείται, εφόσον φυσικά υπάρχει ενδιαφέρον και προσπάθεια. Κι εδώ έρχεται ο ρόλος του δασκάλου, δηλαδή να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα εργαλεία για να μάθει στο παιδί αυτά που πρέπει, αλλά και για να του κεντρίσει το ενδιαφέρον ώστε να προσπαθήσει.

Σε ό,τι αφορά την ηλικία, έχει περισσότερο να κάνει με την προσωπικότητα του κάθε παιδιού αλλά και το όργανο που επιλέγει. Σε κάθε περίπτωση προτείνεται, τα παιδιά να αρχίζουν την εκμάθηση μουσικού οργάνου από τα 4 τους, ενώ στην μουσικοκινητική αγωγή μπορούν να ξεκινήσουν από την ηλικία των 18 περίπου μηνών. Στη ζωγραφική, τέλος, τα τμήματα ξεκινούν από την ηλικία των 4 ετών.    

Στην ιστοσελίδα σας odeiomaska.gr υπάρχουν αναλυτικά τα μαθήματα για αρχάριους και προχωρημένους. Τα μαθήματα αυτά απευθύνονται και σε ενήλικες. Πόσο δύσκολο ή πόσο εύκολο είναι για έναν ενήλικα να ξεκινήσει μαθήματα μουσικής και ζωγραφικής;

Είναι όσο εύκολο ή δύσκολο να «αφεθεί» ένας άνθρωπος. Να αφήσει, δηλαδή, τον εαυτό του ελεύθερο να εκφραστεί. Να μπει σε μία ασυνήθιστη διαδικασία που μόνο καλό μπορεί να του κάνει. Διότι η παιδεία, η καλλιέργεια, η αισθητική αποτελούν αξίες διαχρονικές και δια βίου, δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά κι εφήβους. 

Συμμετέχετε ενεργά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας με τη Χορωδία και τη Φιλαρμονική του Ωδείου σας. Θέλετε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για την συγκρότησή τους και τη δυνατότητα συμμετοχής των συμπολιτών μας σε αυτές;

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας συνιστούν μοναδική ευκαιρία για τους μικρούς χορωδούς μας. Σε αυτές, τους δίνεται η δυνατότητα αφενός να εκπροσωπήσουν την πόλη κι αφετέρου να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε κοινό.

Η Παιδική και Εφηβική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ωδείου «ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΣΚΑ» συγκροτείται από σπουδαστές μας που εκδηλώνουν σχετικό ενδιαφέρον, και όχι μόνο. Μπορούν όλα τα παιδιά του Δήμου μας να συμμετάσχουν, χωρίς απαραίτητα να είναι μαθητές του Ωδείου. Αυτή τη στιγμή, τη Φιλαρμονική στελεχώνουν μικροί μουσικοί,  ηλικίας από 9 ετών και άνω. Σε όλα τα παιδιά παρέχεται όργανο και αίθουσα για τη μελέτη τους και καθοδήγηση από έμπειρους καθηγητές μουσικής. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν άμεσα σε συναυλίες όπου αποκτούν μια μοναδική εμπειρία και γνώση.

Η Παιδική Χορωδία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, από την άλλη, είναι επίσης ανοιχτή σε όλους τους κατοίκους της περιοχής μας, και μάλιστα δωρεάν. Μπορεί να συμμετάσχει οποιοδήποτε παιδί ηλικίας 8-17 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 6527081 ή στο email: odeiokaterinamaska   @gmail.com.  Με πορεία 20 ετών στα καλλιτεχνικά δρώμενα, η Παιδική Χορωδία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού  εκπροσωπεί το σύνολο την πόλη μας σε πολιτιστικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, συχνά στο πλευρό σημαντικών μουσικών και συνθετών.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της Χορωδίας έχει το Ωδείο «ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΣΚΑ».

Τη διεύθυνση της Χορωδίας και της Παιδικής Φιλαρμονικής την έχει η κα Χαρά Βλάχου.

Μαθήματα διασκεδαστικά για γονείς και μικρά παιδιά και μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής για μικρά παιδιά όπου η μουσική παίζει πρωταρχικό ρόλο. Θέλετε να μας δώσετε μια εικόνα του τι περιλαμβάνουν;

Η μουσικοκινητική αγωγή είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα μουσικής εκπαίδευσης για παιδιά από 18 μηνών έως 3 ετών και τους γονείς τους. Από αυτή την άποψη, συνιστούν μία εξαιρετική διαδραστική δραστηριότητα. Το μάθημα περιλαμβάνει παιχνίδια με απλά μουσικά όργανα, αλλά και τα δάχτυλα, τα χέρια, ολόκληρο το σώμα. Επίσης, υπάρχουν τμήματα από 3 έως 6 ετών καθώς και η παιδική Ορχήστρα, χωρίς την παρουσία γονέων. Στόχος, είναι η γνωριμία με τον όμορφο κόσμο της μουσικής και η ανάπτυξη νοητικών, συναισθηματικών και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων.

Μουσική και ηλεκτρονικοί υπολογιστές μια συνύπαρξη απαραίτητη για όσους ασχολούνται με τη σύνθεση στην εποχή μας ;Και πόσο το σχετικό μάθημα στο Ωδείο σας συμβάλλει στην εξέλιξη των σπουδαστών σας;

Ορισμένοι από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες έχουν ενσωματώσει εδώ και χρόνια την τεχνολογία στη μουσική τους. Για να μην πάμε πολύ μακριά ας αναφέρω μόνο τον δικό μας, Βαγγέλη Παπαθανασίου. Και φυσικά η τεχνολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με όλα τα είδη της μοντέρνας μουσικής, rock, pop, R&B κ.ο.κ. Το να κατεβάσει κανείς ένα ή δύο μουσικά προγράμματα στον προσωπικό του υπολογιστή, βέβαια, δεν συνιστά μουσική τεχνολογία. Και σε αυτό το μάθημα, λοιπόν, ευθύνη των καθηγητών είναι να κατευθύνουν σωστά τους σπουδαστές χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέσα διδασκαλίας.

Επίσης, η μουσική τεχνολογία είναι κάτι που όλοι οι μαθητές μας διδάσκονται από μικρή ηλικία, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα υποχρεωτικά θεωρητικά μαθήματα.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους καθηγητές σας;

Είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας στην Ελλάδα. Διότι παρόλο που η διδασκαλία της μουσικής έχει παραγκωνιστεί στα σχολεία, προσφέρεται ποιοτική εκπαίδευση αφενός στα Ωδεία κι αφετέρου στα πανεπιστήμια, κυρίως θεωρητική στη δεύτερη περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι όσοι και όσες πραγματικά ενδιαφέρονται, έχουν την «κλίση» που συζητήσαμε νωρίτερα και την καλλιεργούν, μπορούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη διδασκαλία της μουσικής. Άρα, η προσφορά δεν λείπει. Προσωπικά, ενδιαφέρομαι περισσότερο για το χαρακτήρα των καθηγητών που διδάσκουν στο Ωδείο «ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΣΚΑ» και τη «χημεία» που δημιουργούν με τους μαθητές, παρά για το βαθμό που αναγράφεται στο πτυχίο τους. Αυτό λοιπόν είναι και το βασικό κριτήριο για την επιλογή τους.

 

Και τέλος αφού σας ευχαριστήσουμε για τη συνέντευξη αυτή και σας ευχηθούμε ό,τι καλύτερο για την πορεία των μαθητών σας θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε ποιος ή ποιοι είναι οι επόμενο στόχοι ,τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μια και μπήκαμε στη νέα χρονιά θα ήθελα κι εγώ από πλευράς μου, αφού σας ευχαριστήσω, να ευχηθώ σε εσάς και τους αναγνώστες σας ένα ευτυχισμένο 2019, με υγεία και επιτυχίες. Οι δικοί μου στόχοι για τη νέα χρονιά, και όχι μόνο, είναι το Ωδείο «ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΣΚΑ» να παραμείνει στη συνείδηση των συμπολιτών μας ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός. Ένας φορέας που προσφέρει στην πόλη και παρέχει ποιοτική εκπαίδευση σε μικρούς και μεγάλους. Και ως δασκάλα και μουσικός η ίδια, εύχομαι στους σπουδαστές μας κάθε ηλικίας να συνεχίσουν να αγαπούν αυτό που κάνουν, να συνεχίσουν να εκφράζονται μέσα από αυτό.

 Στοιχεία επικοινωνίας

ΩΔΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΣΚΑ 

Βερσή 49, Παπάγου, Τ.Κ. 15669 τηλ: 210 6527081

Mail: odeiokaterinamaska@gmail.com

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Αγίου Ιωάννου 39, Τ.Κ. 15342, τηλ: 210 6004224

Mail: katerinamaska2@gmail.com

Site: www.odeiomaska.gr