Λάμπρος Κωνσταντέλλος:Never Give Up!

Γράφει ο Λάμπρος Κωνσταντέλλος μαθητής της 3ης τάξης του Λυκείου Παπάγου
Γράφει ο Λάμπρος Κωνσταντέλλος μαθητής της 3ης τάξης του Λυκείου Παπάγου
Never Give Up!
Ακούμε από παντού για τις Πανελλαδικές. Από την πρώτη τάξη του Λυκείου το μόνο που κάνουμε είναι να εφοδιαζόμαστε με γνώσεις που θα μας βοηθήσουν να την βγάλουμε καθαρή και να εξασφαλίσουμε μία θέση στην κατάταξη με τους καλύτερους μαθητές της Ελλάδας. Και τι; Τι κερδίζουμε από αυτό;

Εκπαιδευόμαστε όχι για να μαθαίνουμε, αλλά μόνο και μόνο για να περνάμε τις εξετάσεις. Όλα έχουν μία βασική αρχή. Όχι το πως να μάθεις, πως να γίνεις ένας άνθρωπος σωστός, με αξίες και ιδανικά για να συνεισφέρεις με το έργο σου σε ένα καλύτερο αύριο, αλλά το πώς θα καταφέρεις να μάθεις μόνο εκείνα τα “μισά” που θα σου χρειαστούν για να περάσεις τις εξετάσεις.

Η μάθηση με σκοπό την απόκτηση ενός σφαιρικού επιπέδου γνώσεων, που θα σου διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντές σου, την κριτική σου σκέψη και θα σου δώσει κάποια απαιτούμενα ερεθίσματα παύει να είναι πλέον το ζητούμενο. Εν τέλει όμως τα μόρια που με τόσο κόπο συλλέγουμε μας δείχνουν πόσο καλά γνωρίζουμε την ανύπαρκτη σχεδόν ύλη των τεσσάρων μαθημάτων στα οποία εξεταζόμαστε. Τίποτα παραπάνω. Δεν μας δείχνουν ούτε πόσο επιτυχημένοι άνθρωποι θα γίνουμε στην ζωή μας, ούτε πόσα χρήματα θα καταφέρουμε να βγάλουμε.

“Αν δεν πετύχεις στις Πανελλαδικές, δεν έχεις μέλλον στην ζωή σου”, λένε πολλοί γονείς.

Το μέλλον μας το χτίζουμε εμείς μέρα με την μέρα! Με τις αποφάσεις μας, τα λάθη μας και τις επιλογές μας. Αρκεί να μην το βάζουμε κάτω. Αυτό είναι το λάθος, όταν παραιτείσαι, όχι όταν δεν γράψεις όσο περίμενες στις Πανελλαδικές.

Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις ανθρώπους που φοβούνται να ζήσουν μόνο και μόνο επειδή σκέφτονται το κάτι που μπορεί να πάει στραβά. Πιστεύω πως ο καθένας μας μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά του και να πετύχει τους στόχους του. Αρνούμαι να πιστέψω σε περιορισμούς. Αρνούμαι να πιστέψω πως δεν έχουμε όνειρα, ότι είμαστε στάσιμοι, ότι δεν εξελισσόμαστε. Είμαστε ικανοί να κάνουμε το οτιδήποτε – αρκεί να το θέλουμε! Η διαφορά μεταξύ ενός επιτυχημένου ανθρώπου και των άλλων δεν είναι η έλλειψη δύναμης, ούτε η έλλειψη γνώσης, παρά μόνο η έλλειψη θέλησης. Αν το θέλεις, τότε θα προσπαθήσεις. Αν προσπαθήσεις, τότε θα το πετύχεις. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Αν ήταν θα έχανε την αξία του. Αν είσαι όμως πρόθυμος να μάθεις, να δουλέψεις σκληρά, να πέσεις κάτω και να σηκωθείς πιο δυνατός, να κάνεις βήματα μπροστά μέρα με την μέρα, να είσαι ανοιχτός σε προκλήσεις και τέλος να ακολουθείς την καρδιά σου, τότε τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Πολλοί άνθρωποι, από τον φόβο τους μήπως αποτύχουν, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να προσπαθήσουν. Ως εκ τούτου αποτυχαίνουν από επιλογή. Θυμήσου! Αν θέλεις μία σπουδαία απάντηση, κάνε μία σπουδαία ερώτηση. Αν θέλεις σωστές απαντήσεις, πρέπει να κάνεις σωστές ερωτήσεις. Αν δεν ρωτάς, πώς περιμένεις να πάρεις κάποια απάντηση; Όρισε ως επιτυχία να αισθάνεσαι περήφανος για αυτό που είσαι, για τις επιλογές που έχεις κάνει, και για όσα έχεις καταφέρει. Όπως ακόμη όρισε ως επιτυχία να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις και στη ζωή σου, γιατί πολλοί από εμάς τα θεωρούν δυστυχώς αυτονόητα.

Είμαι 18 χρονών, μαθητής της 3ης Λυκείου και από μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου να αγχώνεται για τα πάντα. Πέρσι το καλοκαίρι κάθισα κάτω και αναρωτήθηκα. Λέω, γιατί αγχώνομαι; Αν ο καθένας μας είναι εντάξει με τον εαυτό του και την συνείδησή του, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για άγχος. Είναι όπως και στον αθλητισμό. Έχεις μία ολόκληρη σεζόν να προετοιμαστείς για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Προπονείσαι, ακούς τις συμβουλές του προπονητή σου και βελτιώνεσαι μέρα με την μέρα.

Ως τριαθλητής, πάντα υπήρχαν στιγμές που μπορεί να είχα απογοητευτεί μετά το τέλος μιας προπόνησης. Μπορεί να μην είχα πετύχει τους χρόνους που στόχευα, να μην ήταν η μέρα μου. Δεν το έβαζα κάτω, συνέχιζα και έβλεπα την βελτίωση μήνα με τον μήνα. Πολλές φορές δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό μας.

Νομίζουμε ότι η προσπάθεια που καταβάλουμε ποτέ δεν θα είναι αρκετή. Ξεχνάμε όμως που ήμασταν όταν ξεκινήσαμε και που έχουμε έως τώρα φτάσει. Και όταν έρθει η μέρα του αγώνα, θα εφαρμόσω ακριβώς αυτά που έκανα τόσο καιρό στην προπόνηση. Και αν διασχίζοντας την γραμμή του τερματισμού, ξέρω ότι έδωσα όλο μου το είναι στον αγώνα, τότε όποια θέση και αν κατακτήσω θα είμαι περήφανος, γιατί θα αντικατοπτρίζει εμένα. Θα αντικατοπτρίζει τις θυσίες και τις ώρες προπονήσεων που αφιέρωσα πάνω στο άθλημα που αγαπώ. Έτσι είναι και με τις Πανελλαδικές.

Παρόλο τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα του ελληνικού συστήματος, οι εξετάσεις είναι ίδιες για όλους μας. Αν είσαι συνεπής με τις ασκήσεις, διαβάζεις και μαθαίνεις από τα λάθη σου δεν πρόκειται τίποτε να πάει στραβά. Είναι απλά τέσσερα διαγωνίσματα, σαν αυτά που γράφεις στο φροντιστήριο και προετοιμάζεσαι κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς.

Η ζωή είναι μπροστά και μπορείς να φτάσεις όσο ψηλά θέλεις, αρκεί να μην το βάζεις κάτω!

 

© 2019 Λάμπρος Κωνσταντέλλος