Oι Ρομπέν των Δασών του Χολαργού ! ΓΑΣ Χολαργού –Τοξοβολία (video)

Εικόνα3

Τοξοβολία ,ένα άθλημα που η ομάδα του ΓΑΣ Χολαργού και οι αθλητές του  μας έχουν επανειλημμένα δώσει μεγάλη χαρά και περηφάνια  με τις μεγάλες τους διακρίσεις.

Τους επισκεφθήκαμε λοιπόν στο χώρο  της προπόνησης και προετοιμασίας τους και η συζήτησή μας ξεκίνησε με τον προπονητή της Τοξοβολίας κ.Αλέξανδρο Παμβουξόγλου που είναι και προπονητής του Παναθηναϊκού.

Εικόνα10Τι σημαίνει τοξοβολία; Γιατί κάποιος να ασχοληθεί με την τοξοβολία;

Η τοξοβολία είναι μια σειρά κινήσεων που ο τοξότης καλείται να ακολουθεί κατά γράμμα. Είναι ένα είδος διαλογισμού γιατί ο τοξότης κλείνεται στον εαυτό του και προσπαθεί να αποβάλλει  τα συναισθήματα , τις σκέψεις του , τα θέλω του προσπαθεί να τα απομονώσει και να συγκεντρωθεί στον στόχο του. Σε  αυτή την κατάσταση  πρέπει να βρίσκεται ο αθλητής που κατεβαίνει στον αγώνα .

Αυτό το καταφέρνουν οι τοξότες με την εξάσκηση του μυαλού και με την εμπειρία από τους αγώνες. Αυτό είναι η τοξοβολία.

Πολλοί τοξότες έρχονται εδώ για να κάνουν τοξοβολία για να χαλαρώσουνε ενώ άλλοι έρχονται γιατί θέλουν να πετύχουν κάποιους προσωπικούς στόχους.

Έχω παραδείγματα γυναικών σχετικά ηλικίας  50 χρονών π.χ. που θέλουν να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους. Έχουν ασχοληθεί μια ζωή με τα παιδιά τους με την οικογένεια μεγάλωσαν τα παιδιά έφυγαν από το σπίτι και θέλουν να κάνουν πλέον κάτι για εκείνες. Δεν μπορούν πχ να κάνουν στίβο  γιατί δεν υπάρχουν οι βιολογικές αντοχές πλέον αλλά τοξοβολία  μπορούν να κάνουν όλοι. Υπάρχουν τοξότες τυφλοί,  τοξότες χωρίς άκρα που κάνουν τοξοβολία. Έχουμε στην ομάδα μας έναν αθλητή ΑΜΕΑ.

Συμμετέχει στην ομάδα;

Είναι τελείως διαφορετικό. Οι ΑΜΕΑ γράφονται σε ειδικά σωματεία ΑΜΕΑ και γράφονται και σε δικό μας σωματείο. Παίρνουν μέρος στο πρωτάθλημα των αρτιμελών αλλά οι ΑΜΕΑ έχουνε και το δικό τους πρωτάθλημα. Η τοξοβολία δεν ξεχωρίζει τους ΑΜΕΑ από τους αρτιμελείς δεν ξεχωρίζει τους αρχάριους από τους προχωρημένους. Ο κάθε ένας κάνει την δική του προπόνηση.

Εικόνα1

Ο ρόλος του προπονητή ποιός είναι;

Ο ρόλος του προπονητή είναι να μάθει στον αθλητή τους κανόνες ασφάλειας ,συμπεριφοράς στο χώρο, την τεχνική αλλά και να τον καθοδηγήσει για το πώς θα διαχειριστεί το μυαλό του την σκέψη του κάτω από πίεση . Όταν υπάρχει άγχος ο εγκέφαλος μας λειτουργεί αλλοπρόσαλλα όσον αφορά την σκέψη αλλά και από την πλευρά της ανατομίας και της φυσιολογίας. Εκεί ο προπονητής καλείται λόγω της τεχνογνωσίας που έχει αλλά  και της επιστημονικής του κατάρτισης να τα βάλει σε εφαρμογή οπότε η δουλειά μου εμένα είναι να μάθουν την τεχνική έτσι ώστε να μην τραυματίζονται γιατί τα τόξα τα αγωνιστικά που κυνηγάνε πρωταθλήματα έχουν δύναμη τραβήγματος περίπου στα 25-27 κιλά οπότε άμα κάνεις 200 – 300 βολές είναι πολλοί τόνοι που επιβαρύνουν τους ώμους. Η δουλειά μου είναι να φτιάξω το στήσιμο σ το σώμα του τοξότη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τραυματίζεται και παράλληλα να μπορεί να διαχειρίζεται το άγχος του.

Από ποια ηλικία μπορεί κάποιος να φέρει το παιδί του να ασχοληθεί με την τοξοβολία;

Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν από 5 ή 6 χρονών ανάλογα με την μυοσκελετική  ωρίμανση. Έτσι από  μικρή ηλικία μαθαίνουν το σωστό και το λάθος και πως  με την δουλειά πετυχαίνουμε τον στόχο μας  ενώ οι μεγάλοι σε ηλικία μαθαίνουν να χαλαρώνουν και να θέτουν προσωπικούς στόχους.

phoca_thumb_l_p6120201.21675027_std

Ο εξοπλισμός ; Τον αγοράζει ο αθλητής;

Εξοπλισμό παρέχουμε εμείς. Όσοι όμως θέλουν να προχωρήσουν πρέπει να αποκτήσουν εξοπλισμός στα μέτρα τους. Μπορούμε να το παρομοιάσουμε με κοστούμι.

Εσείς πότε ξεκινήσατε τοξοβολία;

Στα 16

Αν σας έλεγαν να αλλάξετε άθλημα τί θα διαλέγατε;

Εγώ είμαι επαγγελματίας γυμναστής όποτε μπορώ να διδάξω όλα τα αθλήματα

Η τοξοβολία είναι ένα ήπιο μέσο άσκησης αλλά σε υψηλά επίπεδα είναι ισάξιο με την προπόνηση ενός τριάθλου. Είναι πολύ βαριά η προπόνηση που κάνουμε .Με γυμναστική βάρη τρέξιμο κολύμπι τα πάντα. Όσοι θέλουν να προχωρήσουν παραπάνω και να ξεχωρίσουν από την μάζα αναγκαστικά πρέπει να κάνουν πολλά και διάφορα πράγματα απ΄τη διατροφή, την νοητική τους εξάσκηση, διαλογισμό, την δύναμη τους, την φυσική τους  κατάσταση

Πόσες φορές την εβδομάδα χρειάζεται προπόνηση;

Αυτός που έχει την τοξοβολία σαν χόμπι προπονείται 2  με 3 φορές την εβδομάδα. Όταν όμως ασχολείται κανείς με αγώνες 20 ώρες δεν φτάνουν.

Προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

Τα προβλήματα στην τοξοβολία είναι πολλά. Δεν είμαστε ποδόσφαιρο δεν είμαστε μπάσκετ. Ο κόσμος δεν γνωρίζει τι είναι τοξοβολία και εμείς καλούμαστε να αποδείξουμε ότι είναι και αυτό ένα άθλημα παρόλο που είναι από τα πρώτα αθλήματα που μπήκαν στους Ολυμπιακούς. Η τοξοβολία εντάχθηκε στους Ολυμπιακούς το 1900.

Πόσους αθλητές έχει ο ΓΑΣ;

Μαζί με τους αρχάριους είναι περίπου 40

Και οι διακρίσεις σας σε αγώνες;

Μέχρι στιγμής έχουμε δυο παγκόσμιες διακρίσεις, έχουμε την Κατερίνα Χρονοπούλου την  καλλίτερη αθλήτρια της Ευρώπης σε μια σειρά Γκραν Πρι που βγήκε το 15.Τον Δημήτρη Λαμπράκη που έχει βγει 4ος  στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Αττάλεια της Τουρκίας και 3ος στο πανευρωπαϊκό νέων ενώ έχουμε πολλούς πρωταθλητές Ελλάδος. Από τα 20 άτομα που είναι το αμιγές αγωνιστικό έχουν πάρει όλοι από ένα πρωτάθλημα.

Εικόνα2

Συνεχίζουμε την κουβέντα μας με την κα Βάνα Ξένου Πρόεδρο του ΓΑΣ και τον κ.Ζαντιώτη μέλος του Δ.Σ  του ΓΑΣ ,υπεύθυνου για την τοξοβολία.

Αλήθεια τι  θα θέλατε να βελτιώσετε στο χώρο ,τις υποδομές ;

Να υπήρχε ο κατάλληλος χώρος και κλειστός και ανοιχτός, εδώ κάτι γίνεται βέβαια αλλά το μεγάλο μας πρόβλημα είναι τα φώτα Εδώ έχουμε εξωτερικό χώρο που από άποψη διαστάσεων είναι κατάλληλος όμως έχουμε πρόβλημα με τον φωτισμό.

Όσον αφορά τον κλειστό χώρο χρησιμοποιούμε αυτόν του 2ου Γυμνασίου. Σαν χώρος είναι μια χαρά οι ώρες όμως είναι απαγορευτικές για τα μικρά παιδιά  δηλ μετά τις 7.30 – 8 δεν μπορούν να κάνουν προπόνηση γιατί είναι πολύ αργά.

Και οικονομικά πως συντηρείστε;

Από τις συνδρομές, και από την επιχορήγηση του Δήμου. Επίσης μέσα στο 2015 πήραμε αναδρομικά και μια επιχορήγηση από την Ομοσπονδία .

Είχαμε στη συνέχεια τη χαρά να συνομιλήσουμε κα με ορισμένους διακεκριμένους τοξοβόλους που είχαν έρθει για να προπονηθούν

Εικόνα9

Γιάννης & Δημήτρης Λαμπράκης πατέρας και γιός. Μέλη και οι δύο της Εθνικής Ομάδας.

Ο πατέρας μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ( αναπληρωτής έφορος) έχει διακρίσεις: 2η Ομαδική στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α.Χ. κατηγορία Ανδρών Σύνθετου τόξου και  8η Ατομική Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α.Χ. κατηγορία Ανδρών Σύνθετου τόξο Το 2014 τιμήθηκε από την ομοσπονδία με το βραβείο του «ευ αγωνίζεσθαι».

Ο γιός Δημήτρης Λαμπράκης, μέλος Εθνικής Ομάδας,  Πολυνίκης  Ανδρών Σύνθετου τόξου 2015 έχεις τις διακρίσεις:  3η Ομαδική Ευρωπαϊκό Κύπελλο Σύνθετο τόξο Ανδρών, 1η Ατομική Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α.Χ. κατηγορία Νέων Ανδρών Σύνθετου τόξου, 1η Ατομική Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α.Χ. κατηγορία Ανδρών Σύνθετου τόξου, 1η Μικτή Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ.Χ. Σύνθετου τόξου, 2η Ατομική Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ.Χ. κατηγορία Ανδρών Σύνθετου τόξου, 2η Ομαδική Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α.Χ. κατηγορία Ανδρών Σύνθετου τόξου, 5η Ατομική Κύπελλο Ελλάδος κατηγορία Ανδρών Σύνθετου τόξου.

Στο φετινό πρωτάθλημα που έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας κέρδισε την 6η θέση στον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης πριν από τρία χρόνια, ήταν ο πρώτος που έλαβε το βραβείο «Νους Υγιής εν σώματι υγιεί¨ από τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού ως ο καλλίτερος μαθητής και αθλητής. Ήταν ο πρώτος που το πήρε.

Να τι μας είπαν:

Γιάννης Λαμπράκης

Εικόνα12

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την τοξοβολία;

Από τον χειμώνα του 2004.

Μαζί με τον γιο;

Ο γιός ήρθε αργά ήρθε πριν από 2011

Γιατί διαλέξατε την τοξοβολία;

Η τοξοβολία μου άρεσε από παιδί . Βασικά είναι ένα άθλημα το οποίο το έχει ο καθένας μέσα του Αν δώσεις σε ένα μικρό παιδάκι ένα τόξο  θα βάλει το βέλος ενστικτωδώς εκεί που πρέπει. Είναι ένα αρχέγονο ένστικτο. Μου άρεσε. Μια μέρα είδα που προπονούνταν κάποια παιδιά, ρώτησα και έτσι ξεκίνησα . Το 2005 έκανα και ένα πανελλήνιο ρεκόρ. Στην Πάτρα πήρα το ασημένιο μετάλλιο στους Πανελλήνιους αγώνες από κει και πέρα ξεκίνησε η πορεία μου .Μου άρεσε πολύ το τόξο γιατί είναι ένα μοναχικό άθλημα, είσαι εσύ, το τόξο και  ο στόχος σου .Μπορεί να  φαίνεται βαρετό στους άλλους αλλά εάν το αγαπάς είναι πάρα πολύ καλό σαν άθλημα. Θέλει αυτοσυγκέντρωση και πρέπει να το αγαπάς.

Έχετε κερδίσει αγώνες προπονείστε τακτικά;

Μετά τα μετάλλια,  λόγω δουλειάς, πήγαινα μόνο σε αγώνες και όταν μπήκε ο γιος μου ξαναμπήκαμε μαζί και οι δύο. Είμαστε στη Εθνική Ομάδα και οι δύο. Ο γιος έχει έρθει 6ος στο κόσμο  .Φέτος στη Τουρκία στο πρωτάθλημα των νέων ήρθε 6ος στον κόσμο .

Στο Πανευρωπαϊκό που έγινε πέρυσι στον Μαραθώνα ήμουν ο μεγαλύτερος σε ηλικία από όλες τις εθνικές ομάδες και ο γιός μου ο μικρότερος.

Οι επιτυχίες που οφείλονται; Εκτός από τους αθλητές εννοώ

Έχουμε πολύ καλό κλίμα σαν Σύλλογος, έχουμε καλό προπονητή, έχουμε καλή διοίκηση. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τρεις τελευταίες χρονιές ήμασταν πρώτοι σαν Σύλλογος.

Δημήτρης Λαμπράκης

Εικόνα14

Γιατί τοξοβολία;

Έκανε ο πατέρας μου τοξοβολία ερχόμουν μαζί του και έτσι ξεκίνησα

Σε ποια σχολή είσαι;

Είμαι στο δεύτερο έτος στο Φυσικό

Σε βοήθησε η τοξοβολία στα μαθήματα, στις πανελλήνιες;

Βασικά το ένα βοηθάει το άλλο και το διάβασμα σε βοηθάει να συγκεντρώνεσαι αλλά και η τοξοβολία σε μαθαίνει να συγκεντρώνεσαι.

Ετοιμάζεστε για κάποια μεγάλη διοργάνωση;

Τον Απρίλιο του 2017 για το Πανευρωπαϊκό . Ανέλαβε  η Ελλάδα τη διοργάνωση .Θα γίνει στον Μαραθώνα και ήδη προετοιμαζόμαστε .

Κατερίνα Ορφανίδου

Εικόνα15Κάτοχος Πανελληνίου ρεκόρ στα 18μ.,Μέλος Εθνικής Ομάδας, έχει τις εξής διακρίσεις:7η Ατομική  Ευρωπαϊκό Κύπελλο, 2η Ομαδική Ευρωπαϊκό Κύπελλο με Νέο Πανελλήνιο Ρεκόρ,2η Ατομική Κύπελλο Ελλάδος κατηγορία γυναικών Σύνθετου τόξου, 8η Ατομική Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α.Χ. κατηγορία Γυναικών Σύνθετου τόξου, 6η Ατομική Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ.Χ. κατηγορία γυναικών Σύνθετου τόξου.

Ασχολούμαι με την τοξοβολία ,μας λέει,εδώ και 12 χρόνια. Με τράβηξε το ότι δεν έχει ηλικία. Εγώ ξεκίνησα τοξοβολία στα 30μου.Ειδα στους Ολυμπιακούς τους αγώνες τοξοβολίας στο Καλλιμάρμαρο το 2004 και μου άρεσε πάρα πολύ αυτό που έβλεπα. Το έψαξα και έτσι ξεκίνησα

Πόσες ώρες προπονείστε;

Όχι αρκετές. Εργάζομαι και μπορώ μόνο τα απογεύματα και όχι κάθε μέρα. θεωρητικά πρέπει να κάνω όσο μεγαλύτερη προπόνηση

 Παναγιώτης Ξιαρχογιαννόπουλος

Εικόνα11Μέλος Εθνικής Ομάδας, Πολυνίκης Ν. Ανδρών 2015, έχεις τις εξής διακρισεις:1η Ατομική Κύπελλο Ελλάδος κατηγορία Νέων Ανδρών Ολυμπιακού τόξου, 1η Ατομική Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α.Χ. κατηγορία Νέων Ανδρών Ολυμπιακού τόξου, 2η Ατομική Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ.Χ.  κατηγ. Νέων Ανδρών Ολυμπιακού τόξου, 7η Ατομική Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α.Χ. κατηγορία Ανδρών Ολυμπιακού τόξου

Πες μας λίγα πράγματα για σένα

Είμαι 20 χρονών, είμαι φοιτητής και σπουδάζω 3D animation

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την τοξοβολία;

 Ασχολούμαι από το 2010

Κάνεις τακτικές προπονήσεις;

Αθλούμαι κανονικά 2 με 3 ώρες την ημέρα.

Φίλιππος Θεμελής

Εικόνα13

Είναι 12 ετών και έχει τις εξής διακρίσεις:2η Ατομική Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α.Χ.  κατηγορία Παμπαίδων  Σύνθετου τόξου, 5η Ατομική Κύπελλο Ελλάδος κατηγορία Εφήβων Σύνθετου τόξου, 5η Ατομική Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ.Χ. κατηγορία Εφήβων Σύνθετου τόξου

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την τοξοβολία Φίλιππε;

Ασχολούμαι τα τελευταία 7 χρόνια.

Με το σχολείο τι γίνεται δε σε αποσπά από τις υποχρεώσεις σου;

Όχι  καθόλου, με ευχαριστεί και με χαλαρώνει. Έρχομαι 3 φορές την εβδομάδα. Επίσης ασχολούμαι και με το κολύμπι.

Έχω πάρει αρκετά κύπελλα σε αναπτυξιακούς αγώνες. Τελευταία σε αναπτυξιακούς  αγώνες πήρα ασημένιο μετάλλιο

 Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος

Εικόνα6

Εσείς γιατί ασχολείστε με την τοξοβολία;

Ξεκίνησα πριν από δυόμισυ χρόνια γιατί είναι πάρα πολύ βολική και  χαλαρή άσκηση και για το σώμα και για το μυαλό. Έχω συμμετάσχει σε 6 ή 7 αγώνες .Οι αγώνες για μένα είναι συμπληρωματικοί αυτό που μετράει είναι η προπόνηση. Είναι μια πολύ καλή άσκηση και για το σώμα και για το μυαλό λειτουργεί και σαν ηρεμιστικό.

Τοξοβολία, ένα άθλημα πανάρχαιο στο οποίο οι αρχαίοι Έλληνες εξασκούνταν από πολύ μικρή ηλικία ,όπλο και αγώνισμα άσκηση πνεύματος και σώματος .Ιδανική για μικρούς και μεγάλους.

Στη διάρκεια της κουβέντας μας μια μικρή αλεπού έκανε την εμφάνισή της πίσω απ΄το νταμάρι. Και όχι κανείς από τους τοξοβόλους δεν διανοήθηκε να πάρει το τόξο του…

Η ομάδα Τοξοβολίας με τις πολυάριθμες και σημαντικές πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις της  προβάλλει την πόλη και τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο και με αφορμή αυτό το μικρό μας αφιέρωμα θέλουμε θερμά να τους ευχαριστήσουμε και να τους διαβεβαιώσουμε πως θα είμαστε δίπλα τους για να τους στηρίξουμε με τις όποιες δυνάμεις διαθέτουμε.

Όσοι από εσάς λοιπόν θέλετε να πετυχαίνετε πάντα τον στόχο σας μην διστάζετε απευθυνθείτε στο Σύλλογο των Πρωταθλητών της Τοξοβολίας !

 

 

Στοιχεία επικοινωνίας

2ο Γυμνάσιο Χολαργού

Αριστοτέλους 47 Χολαργός 15562

Και

Διεύθυνση: Ζακύνθου 2, Χολαργός 155 62

Τηλέφωνο: 21 0652 2954

 Αίτηση εγγραφής: www.gas-holargos.gr/images/doc/toxovolia/Aithsh_tx.pdf

Εικόνα8 Εικόνα7

Εικόνα4

Εικόνα1