Άγχος στη δουλειά; Δείτε πώς θα το αντιμετωπίσετε

Άγχος στη δουλειά
Άγχος στη δουλειά

Της Ειρήνης Γαβαλά-Χαρδαλιά (*)

Κλάμα στο γραφείο, στην τουαλέτα, δύσπνοια. Το άγχος απειλεί σοβαρά την απόδοσή μας στη δουλειά αλλά και την υγεία μας.

Η 28 χρονη  Μπέλλα Δ/ντρια Μάρκετινγκ θυμάται μια κρίση πανικού στη δουλειά της «Ήταν μια Τρίτη πρωί. Θυμάμαι πως κοίταξα το ρολόι και συνειδητοποίησα πως δεν είχα αρκετό χρόνο να τελειώσω  τη δουλειά και τότε άρχισα να χάνω την αναπνοή μου. Έτρεξα σε ένα άδειο δωμάτιο και κάθισα στο πάτωμα. Ένοιωθα να πνίγομαι και το στήθος μου να ξεκολλάει απ΄το σώμα μου μαζί με τα πόδια και τα χέρια μου. Μετά από 8 λεπτά άρχισα να συνέρχομαι. Επέστρεψα στο γραφείο μου και είπα στους συναδέλφους μου πως είχα μια κρίση αλλεργίας»

Οι κρίσεις άγχους και πανικού έχουν τελευταία πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Μια τελευταία έρευνα στην Αγγλία δείχνει πως 52% του πληθυσμού έχει τουλάχιστον βιώσει μια τέτοια κρίση. Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε 46 εκατομμύρια  κρίσεων πανικού δηλαδή 120.000 καθημερινά και βασικός υπαίτιος αυτών των κρίσεων είναι η πίεση στη δουλειά.

Πολλές γυναίκες τελευταία έχουν υποστεί τις συνέπειες του στρες στη δουλειά αποτέλεσμα των ατέλειωτων ωρών εργασίας, της προσπάθειας να κάνουν πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Και δυστυχώς ο αριθμός τους αυξάνει καθημερινά.

Όπως στην  περίπτωση της 32 χρονης δημοσιογράφου που βίωσε τρεις κρίσεις πανικού στη δουλειά της ,βρίσκοντας καταφύγιο στις τουαλέτες ,λουσμένη στον ιδρώτα και με εξανθήματα στα χέρια. Μια τρομακτική εμπειρία. Μερικές γυναίκες έχουν κρίσεις πανικού ακόμα και καθοδόν προς το γραφείο τους.

Tί λένε όμως οι ειδικοί ;Ο  Άγγλος ψυχοθεραπευτής Dr.San εξηγεί  πως μια κρίση άγχους είναι μια προειδοποίηση που συνδέεται με το πρωτόγονο ανθρώπινο ένστικτο της επιβίωσης. Είμαστε ,λέει ,ψυχολογικά  έτσι φτιαγμένοι για να αντιδρούμε στις απειλές με τα ίδιο τρόπο που θα αντιμετώπιζε ένας πρωτόγονος άνθρωπος μια τίγρη. Μόνο που τώρα η απειλή είναι το εξοντωτικό ωράριο ,ο σκληρός προϊστάμενος, το ότι συχνά αισθανόμαστε υποβαθμισμένοι.

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να νοιώσουμε τι μας συμβαίνει και όχι να το πολεμήσουμε. Μόλις πάψουμε να το πολεμάμε ,το σώμα μας θα αποκαταστήσει την ισορροπία. Πρακτικά θα βοηθήσει πολύ η καταγραφή σε ένα ημερολόγιο όλων των παραγόντων στη δουλειά σας που σας επηρεάζουν αρνητικά .Το ημερολόγιο αυτό θα σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε.

Αν πάντως και αυτό δεν σας βοηθήσει θα πρέπει να σκεφθείτε να απευθυνθείτε σε ψυχοθεραπευτή.

Ο Dr Moresi μας αναλύει τη μέθοδό του λέγοντας πως λέει στους πελάτες τους στη αρχή της συνεδρίας να ταξιδέψουν νοερά σε ένα αγαπημένο τους τόπο, σε μια ακρογιαλιά, σε ένα πάρκο εκεί που αισθάνονται άνετα και χαλαρά. Όταν λοιπόν αρχίσουν να αγχώνονται τους λέω να πηγαίνουν στον αγαπημένο τους τόπο .

Μια απλή οδηγία που όλοι μας μπορούμε να ακολουθήσουμε σε δύσκολες στιγμές.

Η σωστή αναπνοή επίσης πολύ βοηθάει  και κάποια χόμπυ όπως το πλέξιμο, ένα χλιαρό μπάνιο ,μια βόλτα με τον σκύλο.

Τα συμπτώματα

Είναι πολύ βασικό να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της κρίσης πανικού προκειμένου να την αντιμετωπίσετε .Και αυτά είναι

-Ταχυπαλμία

-Εφίδρωση

-Τρέμουλο

-Δύσπνοια

-Αίσθημα πνιγμού

-Ναυτία

-Ζαλάδα

-Βοή στα αυτιά

-Μούδιασμα χεριών

Τι πρέπει να κάνετε-χρήσιμα tips

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πείτε στον εαυτό σας ναι περνάω κρίση πανικού αλλά θα περάσει

Διώξτε κάθε αρνητική σκέψη

Αποκτήστε επαφή με το περιβάλλον σας ,αγγίξτε έναν τοίχο, το παράθυρο, πράγμα που θα σας κάνει να εστιάσετε στο σώμα σας και όχι στο κεφάλι σας.

Αναπνεύστε σωστά. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη, κρατήστε τη μέχρι να μετρήσετε ως το τρία και εκπνεύστε από το στόμα .Επαναλάβετε μέχρι που να βρει η αναπνοή σας τον κανονικό της ρυθμό.

Όταν περάσει η κρίση βγείτε από το γραφείο ,πηγαίνετε για μια βόλτα .Επειδή η αδρεναλίνη σας έχει χτυπήσει κόκκινο πρέπει να ηρεμήσετε την υπόλοιπη μέρα.

Ακολουθήστε τις οδηγίες των ειδικών και αν οι κρίσεις άγχους συνεχιστούν παρολαυτά απευθυνθείτε σε ψυχοθεραπευτή!

(*)Η κ. Ειρήνη Γαβαλά – Χαρδαλιά είναι Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων & Συμπαραγωγών. Σύμβουλος έκδοσης στην ιστοσελίδα www.kosmonea.gr.

(kosmonea.gr)