Αλεξανδρινό. Πώς να to φροντίσετε για να το διατηρήσετε και μετά τις γιορτές

Αλεξανδρινό
Το Αλεξανδρινό  βρίσκεται παντού κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων! Είναι όμορφο, γιορτινό και εύκολο στη φροντίδα. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται  όλο και περισσότερες ενδιαφέρουσες ποικιλίες για να διαλέξετε. Εάν θέλετε να προσθέσετε αυτά τα δημοφιλή φυτά στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σας, υπάρχουν μερικά κόλπα για να μάθετε πώς να διαλέγετε και να φροντίζετε τα αλεξανδρινά που θα διαρκέσουν σε όλη την εορταστική περίοδο και όχι μόνο. Και αν είστε πρόθυμοι να εργαστείτε για να τα κρατήσετε ζωντανά μέχρι το επόμενο έτος, είναι πιθανό να κάνετε τα αλεξανδρινά σας να ξανανθίσουν εγκαίρως για άλλη μια περίοδο διακοπών.

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο

Τα Αλεξανδρινά μπορεί να φαίνονται βραχύβια επειδή συνήθως αρχίζουν να ρίχνουν τα έντονο χρώμα τους βράκτια (τα τροποποιημένα φύλλα που συχνά μπερδεύονται με πέταλα) και να φαίνονται αραιά αμέσως μετά το τέλος των διακοπών, αλλά οι σημερινές ποικιλίες διαρκούν πολύ περισσότερο από ό,τι μερικές. πριν από χρόνια. Μερικά μπορούν να κρατήσουν το χρώμα τους για μήνες αντί για λίγες εβδομάδες.

Όταν επιλέγετε αλεξανδρινά για να διακοσμήσετε για τις γιορτές, αναζητήστε φυτά που έχουν υγιή πράσινα φύλλα. Δεν πρέπει να είναι κατσαρά, καφέ ή να πέφτουν από το κάτω στέλεχος καθόλου. Επίσης, ελέγξτε τα πραγματικά άνθη στο κέντρο των βρακτίων. Είναι μικροσκοπικά, αλλά για αλεξανδρινά μεγάλης διάρκειας, θέλετε αυτά που είναι ακόμα καλά κλειστά και δεν έχουν ακόμη κίτρινη γύρη.

Κοιτάξτε το φυτό από όλες τις πλευρές πριν το αγοράσετε. Πρέπει να έχει σχήμα που μοιάζει με θάμνο. Ο διπλός έλεγχος για παράσιτα είναι επίσης μια καλή ιδέα. Οι λευκές μύγες και οι αφίδες μπορεί μερικές φορές να εμφανιστούν στο θερμοκήπιο, οπότε ρίξτε μια γρήγορη ματιά κάτω από τα φύλλα του φυτού για να βεβαιωθείτε ότι είναι απαλλαγμένο από παράσιτα.

Αφού αγοράσετε το  Αλεξανδρινό σας, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά προστατευμένο στο δρόμο προς το σπίτι σας. Τα Αλεξανδρινά είναι τροπικά φυτά που προέρχονται από το νότιο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, οπότε αν έχει περισσότερο κρύο από 10ο  έξω, φροντίστε να τα τυλίξετε πριν τα εκθέσετε στον κρύο αέρα. Πάρτε τα κατευθείαν στο σπίτι, επίσης, και μην το αφήσετε να μείνει  σε κρύο αυτοκίνητο περισσότερο από όσο πρέπει, διαφορετικά μπορεί να αρχίσουν να πέφτουν φύλλα.

Για να διατηρήσετε το αλεξανδρινό σας χαρούμενο κατά τη διάρκεια της περιόδου των γιορτών, τοποθετήστε το σε έντονο, έμμεσο φως. Ποτίζετε τακτικά ώστε το έδαφος να παραμένει ομοιόμορφα υγρό. Αλλά μην αφήνετε τις ρίζες να κάθονται σε υπερβολικό νερό γιατί μπορεί να αρχίσουν να σαπίζουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν βάλετε το φυτό  μέσα σε ένα μεγαλύτερο διακοσμητικό δοχείο (γνωστό ως κασπο ) που δεν έχει τρύπες αποστράγγισης. Τοποθετήστε μια στρώση μικρές πέτρες στον πάτο της για να κρατήσετε το αλεξανδρινό σας πάνω από τυχόν επιπλέον στάσιμο νερό.

Διατηρήστε τη θερμοκρασία μεταξύ 15-20ο  και προσέξτε τα ψυχρά ρεύματα γύρω από τα παράθυρα. Εάν το φυτό σας  εκτίθεται σε ρεύματα όταν ανοίγουν οι εξωτερικές πόρτες, το κρύο μπορεί να βλάψει τα φύλλα.

Πώς να κάνετε το φυτό σας να ξανανθίσει τα επόμενα Χριστούγεννα

Τα Αλεξανδρινά είναι σχετικά εύκολο να διατηρηθούν στη ζωή κατά τη σύντομη περίοδο των διακοπών, αλλά το να τα ξανανθίσουν το επόμενο έτος είναι ένα πιο δύσκολο εγχείρημα.

Μόλις τα πολύχρωμα βράκτια ξεθωριάσουν και πέσουν από το φυτό μετά τις διακοπές, κόψτε τους μίσχους ακριβώς κάτω από τα λουλούδια. Μπορείτε να συνεχίσετε να τα μεγαλώνετε σαν φυτό εσωτερικού χώρου, αν θέλετε, αλλά την άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες τη νύχτα είναι τακτικά πάνω από 15ο , μπορείτε να τοποθετήσετε τα αλεξανδρινά σας έξω αν θέλετε. Επιλέξτε ένα σημείο που έχει έντονο, έμμεσο φως (κάπου που σκιάζεται το απόγευμα θα ήταν τέλειο). Θα πρέπει να παρατηρήσετε κάποια νέα ανάπτυξη, αλλά θα παραμείνουν εντελώς πράσινα όλο το καλοκαίρι.

Στις αρχές Ιουνίου, κλαδέψτε  τα φυτά ώστε να έχουν ύψος μόλις 15 εκατοστά και μεταφέρετέ τα σε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο δοχείο με φρέσκο χώμα για γλάστρα. Μία φορά το μήνα βάλτε  υγρό λίπασμα μισής ισχύος. Τον Αύγουστο, κόψτε περίπου ένα εκατοστό από κάθε αναπτυσσόμενη άκρη για να ενθαρρύνετε τα φυτά  να διακλαδιστούν. Εάν έχετε γλάστρες σε εξωτερικούς χώρους, φροντίστε να τις φέρετε μέσα στο τέλος του καλοκαιριού πριν οι θερμοκρασίες τη νύχτα πέσουν κάτω από τους 15ο .

Στη συνέχεια, για περίπου οκτώ εβδομάδες, τα φυτά σας θα χρειάζονται περίπου 14-15 ώρες αδιάκοπου σκοταδιού κάθε μέρα και νυχτερινές θερμοκρασίες γύρω στους 18ο .

Εάν τα καταφέρετε, θα πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε τα αλεξανδρινά σας να αναπτύσσουν χρώμα από τις αρχές έως τα μέσα Νοεμβρίου. Μόλις τα βράκτια αρχίσουν να γίνονται κόκκινα, μπορείτε να αρχίσετε να τα φροντίζετε κανονικά όπως κατά τη διάρκεια της περιόδου των γιορτών.