Ανησυχία για αποδυνάμωση της τουρκικής αντιπολίτευσης

Τουρκία
Σύσσωμος ο γερμανικός τύπος συμφωνεί ότι στην καταδίκη του Ιμάμογλου, «η τουρκική δικαιοσύνη απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο πολύ βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΑΚΡ». Η FAZ χαρακτηρίζει το κατηγορητήριο ως «γκροτέσκο», σχολιάζοντας ακόμη πως «η κυβέρνηση Ερντογάν επηρέασε τη δικαιοσύνη και εκείνη είναι επίσης που διέταξε αυτή την ετυμηγορία».

Η SZ εκφράζει την ανησυχία πως η ενότητα της αντιπολιτευτικής Συμμαχίας απειλείται, καθώς αυτή τίθεται αντιμέτωπη «με το δύσκολο ερώτημα με ποιον κύριο υποψήφιο να κατέβει στις εκλογές. Με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, o oποιος κινδυνεύει να αποκλειστεί οριστικά από την πολιτική; Ή με άλλον υποψήφιο που είναι λιγότερο δημοφιλής και επομένως έχει λιγότερες πιθανότητες να κερδίσει».

Από τη μεριά της, η tageszeitung αισιοδοξεί: «Η ετυμηγορία κατά του Ιμάμογλου είναι κάθε άλλο παρά ένα τελικό χτύπημα στον σημαντικότερο αντίπαλο του Ερντογάν. Αντιθέτως, θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής, ακόμη και αν δεν επιτραπεί στον Ιμάμογλου να είναι υποψήφιος την ερχόμενη άνοιξη. Για όλους τους πολίτες που απορρίπτουν την απολυταρχία, είναι σαφές ότι οι επόμενες εκλογές είναι ο καθοριστικός δείκτης για το μέλλον της χώρας και θα κάνουν εκστρατεία υπέρ οποιουδήποτε υποψηφίου προτείνει η αντιπολίτευση».

Dw/ Γιώργος Πασσάς