Αστρολάβoς: πλοηγός στης Τέχνης το Γαλαξία !

Astrolavos Art Galleries
Astrolavos Art Galleries

Γράφει η Χαρίσσα Δημητρακοπούλου
Ιστορικός Τέχνης
Astrolavos Art Galleries
Aπό την Πέμπτη 25 έως και την Κυριακή 28 Μαΐου παρουσιάστηκε στο κλειστό γήπεδο Tae- kwon – Do ( στο Δέλτα Φαλήρου ), η φετινή διοργάνωση της ΑΡΤ – ΑΘΗΝΑ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ίσως γιορτή Τέχνης που πραγματοποιείται για περισσότερο από 25 χρόνια στη χώρα μας και συγκεντρώνει γκαλερί απ’ όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Φέτος η έκθεση επανήλθε ανανεωμένη τόσο από την άποψη των συμμετοχών των γκαλερί και του επιπέδου των παρουσιαζόμενων έργων Τέχνης, όσο και από την άποψη της διαρρύθμισης του χώρου, συγκέντρωσε πλήθος συλλεκτών και φιλότεχνου κοινού, που στις 4 μέρες της έκθεσης έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για να θαυμάσουν όσο και για να αποκτήσουν κάποια από τα πολύ ιδιαίτερα έργα Τέχνης.
Γενική άποψη της φετινής Αρτ-Αθήνα από το επάνω επίπεδο και φαίνονται τα περίπτερα των γκαλερί κάτω,
Γενική άποψη της φετινής Αρτ-Αθήνα από το επάνω επίπεδο και φαίνονται τα περίπτερα των γκαλερί κάτω,
Τα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και multimedia από γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες αλλά και από νεότερους πολλά υποσχόμενους, που μπορούσε να δει ο επισκέπτης της έκθεσης, κινούνταν σε πολύ διαφορετικά στυλ και ύφος. Η διοργάνωση είχε εκτός του κυρίου κορμού με τις γκαλερί και ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη που απεβίωσε φέτος, τον Δημήτρη Μυταρά σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, καθώς και έναν υπαίθριο χώρο με γλυπτικά εκθέματα, το Sculpture Park.
Astrolavos Art Gallerie. Αφιέρωμα στον Δ.Μυταρά
Astrolavos Art Gallerie. Αφιέρωμα στον Δ.Μυταρά

Εμείς επισκεφθήκαμε την γκαλερί ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ ( ΑSTROLAVOS art galleries, Περίπτερο Δ4), όπου επίσης θαυμάσαμε ένα μικρό τιμητικό αφιέρωμα στη μνήμη του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη – συνεργάτη της γκαλερί Δημήτρη Μυταρά, με κάποια ενδεικτικά έργα της δουλειάς του από τις εκθέσεις του στη γκαλερί μέσα στα 30 χρόνια της συνεργασίας του μαζί τους.

Έργα των Γ.Λασηθιωτάκη και Τ.Πατρασκίδη,
Έργα των Γ.Λασηθιωτάκη και Τ.Πατρασκίδη,

Έργα από τις σειρές: Γυναίκες, 40 Ελληνικά Κοχύλια, Παιδική ηλικία της Τέχνης, καθώς και απ’ την τελευταία ενότητα δουλειάς του , τα Καράβια. Μέσα από αυτή μας την επίσκεψη γνωρίσαμε διαφορετικές σειρές έργων του σπουδαίου δημιουργού, που δεν είναι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό και θαυμάσαμε την πολυσχιδία της δουλειάς του και τα διαφορετικά θέματα με τα οποία είχε καταπιαστεί. Έργα στα οποία στέκονταν μικροί και μεγάλοι θαμπωμένοι από τα χρώματα και τη μοναδική σχεδιαστική δεινότητα του κορυφαίου μας δημιουργού.

Astrolavos Art Gallerie.Έργο του Π.Αλεξίου
Astrolavos Art Gallerie.Έργο του Π.Αλεξίου

Στο άλλο μέρος του περιπτέρου της γκαλερί θαυμάσαμε την πρόσφατη δουλειά τριών απ’ τους πιο καταξιωμένους σύγχρονους καλλιτέχνες συνεργάτες της, καθώς και τη δουλειά δύο νεότερων ιδιαίτερα ταλαντούχων.

Γλυπτά του Φ.Πατρικαλάκι
Γλυπτά του Φ.Πατρικαλάκι

Μια σειρά γλυπτών από πηλό, χρώμα και φύλλο χρυσού του σημαντικότατου Φαίδωνα Πατρικαλάκι, με το πριμιτίφ ιδίωμα που παραπέμπει στα αρχέγονα γλυπτά πρωτόγονων πολιτισμών.

Μια σειρά έργων σε χαρτί με ακρυλικά και σινική μελάνη καθώς και ένα έργο σε καμβά του σπουδαίου εξπρεσσιονιστή (πρώην καθηγητή και πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας) Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη, τα οποία εκφράζουν μέσα από το έντονο σχέδιο και τις αδρές δυναμικές πινελιές την ένταση στα συμπλέγματα των μορφών.

Ένα έργο μνημειακών διαστάσεων σε καμβά, η “ Aνάληψη ” και μια σειρά έργων του σε χαρτί, από την πιο πρόσφατη ενότητα της εργογραφίας του καταξιωμένου στο φιλότεχνο κοινό Γιάννη Λασηθιωτάκη, ο οποίος δεν σταματά τη διερεύνηση και τη συνεχή εξέλιξη της δουλειάς του, αυτή τη φορά σε σχέση με τις αναζητήσεις και σύγχρονες τάσεις της γεωμετρικής Τέχνης, με σαφείς αναφορές στη Ρώσικη Πρωτοπορία, μέσα από μια νέα γλώσσα ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα.

Τη ζωγραφική δουλειά της Άννας – Μαρίας Παπαδημητρίου που παρουσίασε έργα μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων, λάδια σε καμβά, με σαφείς αναφορές στη λυρική αφαιρετική τοπιογραφία. Με χρώματα που ξεχειλίζουν και συνομιλούν με το θεατή, φόρμες ρέουσες που διαχέονται σιωπηλά η μία μέσα στην άλλη και έντονο το ποιητικό στοιχείο.

Τις φωτεινές ζωγραφικές Παραλίες και Τοπία του Παναγιώτη Αλεξίου, ενός νέου δυναμικού καλλιτέχνη με εξαιρετικό ταλέντο και διακρίσεις σε διάφορους διαγωνισμούς, ιδιαίτερα  αγαπητού στους εικαστικούς και στο κοινό, που παρουσίασε έργα μεγάλων διαστάσεων σε καμβά, με την χαρακτηριστική άνεση της πινελιάς του, στα πλαίσια της σύγχρονης αναπαραστατικής ζωγραφικής.

Επιδαπέδιο γλυπτό του Π.Λαμπρινίδη απ το Sculpture Park.
Επιδαπέδιο γλυπτό του Π.Λαμπρινίδη απ το Sculpture Park.

Τέλος επισκεπτόμενοι τον χώρο του Sculpture Park της φετινής Αρτ – Αθήνα, διακρίναμε μεταξύ άλλων το έργο του καλλιτέχνη συνεργάτη της γκαλερί, Παναγιώτη Λαμπρινίδη.

Πρόκειται για το γλυπτό με τίτλο: “Αντρέι Ταρκόφσκι – εσωπορτραίτο”, μέσα απ’ το οποίο ο καλλιτέχνης αναφέρεται στον δημιουργό ως εικόνα – προσωπογραφία, αλλά και ως

γεωγραφία του εντός και του εκτός κόσμου του. Με την υπόνοια του παραμυθιού αλλά και την ένταση της ίδιας της πραγματικότητας, η προσωπογραφία αυτή μιλά για το πνεύμα και τον άνθρωπο πίσω από τη δημιουργία του έργου Τέχνης.

Για περισσότερες πληροφορίες: Αστρολάβος – δεξαμενή: Ξανθίππου 11, 10675 Αθήνα,

τηλ. 210 7294342, 3, www.astrolavos.gr, Fb: Astrolavos Art Galleries.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΓΚΑΛΕΡΙ

Astrolavos Art Gallerie
Astrolavos Art Gallerie

Τον Δεκέμβρη του 1986 πρωτολειτούργησε η γκαλερί «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ» στον Πειραιά με στόχο την παρουσίαση ποιοτικών εκθέσεων ποικίλων εικαστικών τάσεων σε μια πόλη που στερούνταν ανάλογων χώρων Τέχνης. Οι σημαντικότερες εκθέσεις που έγιναν είναι αυτές των καλλιτεχνών: Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γιάννη Γαΐτη, Αλέκου Κοντόπουλου, Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου, Γιώργου Μαυροΐδη, Παναγιώτη Τέτση, Κώστα Τσόκλη,  κ.α.

Κατόπιν γενικότερης απαίτησης του φιλότεχνου κοινού, η κυρίως γκαλερί μεταφέρθηκε το 1994 στην καρδιά της Αθήνας, επάνω από την πλατεία Κολωνακίου, στην πλατεία της Δεξαμενής. Σε έναν πολυεπίπεδο χώρο ειδικά σχεδιασμένο για εκθεσιακή δραστηριότητα. Η αίθουσα αυτή, ο «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ-Δεξαμενή» είχε σαν γνώμονα να παρουσιάζει εκθέσεις, τόσο νέων υποσχόμενων καλλιτεχνών όσο και  παλιών καταξιωμένων που άφησαν το στίγμα τους στην Ελληνική Τέχνη. Κάποιες από τις σπουδαιότερες εκθέσεις και καλλιτέχνες που παρουσιάστηκε το έργο τους στον χώρο αυτό είναι οι: Giorgio de Chirico (γλυπτική και χαρακτική), Γιάννης Σπυρόπουλος, Stephen Antonakos, Νίκος Εγγονόπουλος, Θεόδωρος Στάμος, Γιάννης Γαίτης, Δημήτρης Μυταράς, Κώστας Τσόκλης, Chryssa, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Φαίδων Πατρικαλάκις, Γιώργος Γκολφίνος, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, Γιάννης Λασηθιωτάκης κ.α.

Στη γκαλερί εκτός των πρωτότυπων έργων Τέχνης που μπορεί να βρει ο επισκέπτης, υπάρχει μόνιμο πωλητήριο art shop με χαρακτικά, μικρογλυπτά, καλλιτεχνικό κόσμημα και καλλιτεχνικές κατασκευές.

Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην ενίσχυση της σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης προβάλλοντας εκθέσεις διαφορετικών τάσεων και ύφους με κύριο γνώμονα την υψηλή ποιότητα και την άψογη αισθητική.