Αυθεντική Ισπανική Παέγια Θαλασσινών
Η παέγια είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της ισπανικής κουζίνας και ειδικά η εκδοχή με θαλασσινά φέρνει στο τραπέζι τις φρέσκες γεύσεις της Μεσογείου. Με βάση το ρύζι και πλούσια υλικά όπως ψάρι, μύδια, καλαμαράκια και γαρίδες, αυτή η αυθεντική συνταγή παέγιας θαλασσινών αποτελεί μια γευστική πανδαισία που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας. Ακολουθήστε τα απλά βήματα και ταξιδέψτε με κάθε μπουκιά στη ζεστή και ηλιόλουστη Ισπανία. Καλή σας όρεξη!
Υλικά
- 400 γρ. Ρύζι Μεσαίου Καολίνα
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- 1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 κουταλιές της σούπας γλυκιά πάπρικα
- 300 γρ. πεσκανδρίτσα, κομμένη σε κομμάτια
- 250 γρ. μύδια
- 150 γρ. καλαμαράκια (σε ροδέλες)
- 12 γαρίδες
- 1,5 λίτρα ζωμό θαλασσινών
- Αλάτι,νήματα σαφράν
Εκτέλεση
Ακολούθησε τα βήματα αυτής της συνταγής και απόλαυσε τις αυθεντικές μεσογειακές γεύσεις αυτής της Ισπανικής Παέγιας Θαλασσινών.
- Αρχικά, ζέστανε τον ζωμό θαλασσινών μαζί με το σαφράν σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Στη συνέχεια, ζέστανε σε μέτρια-υψηλή φωτιά 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια παέγια διαμέτρου 30 εκ. (ή σε ένα μεγάλο και ρηχό τηγάνι) και σοτάρισε την πεσκανδρίτσα, τις γαρίδες και τα καλαμαράκια για 1-2 λεπτά, έτσι ώστε να μην ψηθούν πλήρως. Βγάλε τα από την παέγια και κράτησέ τα στην άκρη.
- Έπειτα, πρόσθεσε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρισε την κόκκινη πιπεριά και την κομμένη ντομάτα μαζί με το σκόρδο, τον μαϊντανό και την γλυκιά πάπρικα, ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά. Τέλος, μείωσε τη θερμοκρασία, πρόσθεσε το ρύζι και ανακάτεψε ώστε να τηγανιστεί ελαφρώς και να γίνει σπυρωτό.
- Ρίξε τον ζωμό, ζέστανέ τον μέχρι να βράσει και μαγείρεψε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας το ρύζι και περιστρέφοντας το τηγάνι κατά διαστήματα. Μετά από αυτό το διάστημα, πρόσθεσε το ψάρι και τα θαλασσινά, τακτοποιώντας τα ομοιόμορφα στην παέγια, και προσαρμόστε το αλάτι αν χρειάζεται (χωρίς να ανακατέψεις το ρύζι). Τέλος, μείωσε τη φωτιά και συνέχισε να μαγειρεύεις το ρύζι μέχρι να απορροφήσει το υγρό (περίπου για 14 λεπτά). Αν κρίνεις ότι χρειάζεται, μπορείς να προσθέσεις περισσότερο υγρό.
Μόλις η παέγια είναι έτοιμη και έχει απορροφήσει όλο το υγρό, άφησέ την να σταθεί για λίγα λεπτά πριν τη σερβίρεις και την απολαύσεις.