Βασιλόπιττα. Το γλύκισμα σύμβολο της Πρωτοχρονιάς
H βασιλόπιτα είναι το γλύκισμα – σύμβολο της Πρωτοχρονιάς και συνδέεται με την εορτή του Αγίου Βασιλείου, από τον οποίο πήρε το όνομά της. Κόβεται και μοιράζεται τη νύχτα της παραμονής του νέου χρόνου ή ανήμερα την Πρωτοχρονιά.
Σας προτείνουμε σήμερα μια πολύ εύκολη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
3 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κουτ.γλυκού αλάτι
1 πακέτο Βιτάμ
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
6 κρόκοι αυγών (έβαλα τα 2 αυγά ολόκληρα και 4 κρόκους, για να γίνει πιο αφράτη)
ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού (+ λίγος χυμός από το φρούτο που θα βάλετε, για επιπλέον άρωμα)
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και το ξύσμα (και το χυμό) του πορτοκαλιού ή του λεμονιού. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και το γάλα, μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Αφού βουτυρώσουμε και αλευρώσουμε ένα ταψί για να μην κολλήσει το κέηκ στο ψήσιμο, ρίχνουμε το χυλό (βάζουμε και το φλουρί) και ψήνουμε για περίπου 45′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στην πάνω και κάτω αντίσταση.
Το αφήνουμε να κρυώσει, το τουμπάρουμε σε μια πιατέλα και διακοσμούμε με γλάσο ή ζάχαρη άχνη.
Καλή Χρονιά!