Γιατί είναι σημαντική η ψυχική μας υγεία;

ψυχική υγεία

Γράφει η Ελένη Αλεξανδροπούλου (*)/ Ψυχολόγος – Συγγραφέας/ info@readmebyeleni.com
Γράφει η Ελένη Αλεξανδροπούλου (*), Ψυχολόγος – Συγγραφέας, info@readmebyeleni.com
Η ψυχική υγεία είναι ένας όρος, ο οποίος περιλαμβάνει τη συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική μας ευημερία. Επηρεάζει το πως σκεφτόμαστε, συμπεριφερόμαστε και ενεργούμε και επίσης καθορίζει το πως διαχειριζόμαστε το στρες, πως σχετιζόμαστε με τους άλλους και πως παίρνουμε αποφάσεις. Απ’ότι φαίνεται, η ψυχική υγεία έχει άμεση επίδραση στην καθημερινότητα μας, και παίζει το δικό της ρόλο σε κάθε στάδιο της ζωής μας, τόσο στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία, όσο και στην ενηλικιώση μας.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις και όταν κλωνίζεται η ψυχική μας υγεία, σημαίνει πως επηρεάζεται η σκέψη μας, η συμπεριφορά μας και η διάθεση μας. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρέαζουν τη ψυχική υγεία ενός ατόμου, όπως βιολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, καθώς επίσης και οι διάφορες εμπειρίες που βιώνει το άτομο στην πορεία της ζωής του όπως για παράδειγμα η κακοποίηση ή κάποιο τραύμα.

Όταν η ψυχική μας υγεία δε βρίσκεται σε ευημερία, ασθενεί και τότε χρησιμοποιείται ο όρος ψυχική ασθένεια. Ως  ψυχική ασθένεια, χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε ασθένεια ή διαταραχή του νου συμπεριλαμβανομένης ψυχιατρικής, κύριας διαταραχής ή διαταραχή διάθεσης (Mental Health Act, 1983). Οι ψυχικές ασθένειες ή διαταραχές δεν είναι τόσο σπάνιες, όσο νομίζουμε και η αλήθεια είναι πως οι δύσκολες και αναπάντεχες καταστάσεις, είναι σε θέση, κάποιες φορές, να θέτουν υπο αμφισβήτηση τα θεμέλια της ψυχικής μας υγείας, αν δεν είναι γερά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές είναι η κατάθλιψη, το άγχος/στρες και οι διαταραχές ύπνου. Ακόμη, 1 στους 4 ανθρώπους  βιώνουν κάθε χρόνο κάποια ψυχική ασθένεια, νιώθοντας ντροπή να μιλήσουν γι’αυτή, με αποτέλεσμα η σιωπή την οποία επιλέγουν, να είναι το ίδιο άσχημη για την υγεία τους, όσο η ίδια η διαταραχή.Και τέλος, περίπου το 30% των ενηλίκων, θα αντιμετωπίσει μια διαταραχή άγχους κάποια στιγμή στη ζωή του και 1 στους 8 νέους ανθρώπους  θα βιώσουν κάποια ψυχική ασθένεια.

Άρα, οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι ούτε τόσο σπάνιες, ούτε τόσο μακριά μας, ούτε αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους ή αποκλειστικά κάποια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Είναι κάτι που μας αφορά όλους! Είναι κάτι συνηθισμένο! Είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε! Είναι κάτι το οποίο όταν συμβεί θα επηρέασει την καθημερινότητα μας και θα κάνει τη ψυχή μας να νοσεί. Δεν είναι ντροπή να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε ότι η ψυχή μας χρειάζεται φροντίδα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να επανέλθουμε ολοκληρωτικά από μία ψυχική ασθένεια.

Ας δώσουμε περισσότερη σημασία στη ψυχική μας υγεία και την ευημερία της. Χωρίς αυτήν δε γίνεται να είμαστε τόσο λειτουργικοί στην καθημερινότητα μας, όσο θα θέλαμε. Όσο δεν υγιαίνουμε ψυχικά, δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε το δυναμικό μας και να το χρησιμοποιήσουμε, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις στρεσογόνες καταστάσεις, να είμαστε παραγωγικοί και να συνδεόμαστε με τους άλλους ανθρώπους ποιοτικά και βαθιά.

 

(*)Η Ελένη Αλεξανδροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Όνειρό της ήταν να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας. Κυνήγησε και τα δύο, παρόλο που αρχικά ξεκίνησε με διαφορετικές σπουδές κι άλλη καριέρα. Μέσα από το δικό της ταξίδι στην αυτογνωσία και αυτοβελτίωση, πλέον έχει αλλάξει πορεία και εργάζεται ως Ψυχολόγος. Μέσα από το blog και κανάλι της, readmebyeleni (readmebyeleni.com), έχει στόχο να οδηγήσει τους ανθρώπους στην ανακάλυψη του εαυτού τους.

Το βιβλίο «Η καρδιά μου πού ανήκει;» είναι το πρώτο της παραμύθι, το οποίο έχει κερδίσει Β’ Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας στον 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ).

Ελπίζει, μέσα από τα βιβλία της κι όσα κάνει, να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν και μία άλλη οπτική, που ίσως να μην είχαν σκεφτεί.