Γιορτή του Πατέρα σήμερα. Tιμάται η πατρότητα και η προσφορά του πατέρα

Γιορτή  του Πατέρα
Γιορτή του Πατέρα

Γράφει η Χρύσα Παρίση

Τιμώνται ο πατέρας, ο παππούς ,ο προπάππους  και για την ακρίβεια τιμάται  η πατρότητα και η προσφορά του πατέρα  στην οικογένεια και στο κοινωνικό σύνολο.
Οι περισσότεροι σκεφτόμαστε τι δώρο να προσφέρουμε. Όμως στην πραγματικότητα  η Ημέρα του Πατέρα είναι μια γιορτή των δώρων που μας έδωσαν οι πατέρες μας.

Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας. Γιορτάστηκε πρώτη φορά στις 19 Ιουνίου 1910 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Ο εορτασμός αναγνωρίστηκε επισήμως  το 1972 με μια πράξη του Κογκρέσου που καθόρισε μόνιμα την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε εθνικό επίπεδο.

Στη χώρα μας καθιερώθηκε ως γιορτή από τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών, εξαιτίας της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια αναφορικά με την επιμέλεια των παιδιών κατόπιν διαζυγίων.

Ο ρόλος που διαδραματίζει ο πατέρας στην ζωή του παιδιού είναι πολύ σημαντικός. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν στενή σχέση με τον πατέρα τους έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Παρουσιάζουν λιγότερη κατάθλιψη και είναι λιγότερο επιρρεπή στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Τα παιδιά και των δύο φύλων χρειάζονται ένα ισχυρό μοντέλο αρσενικού ρόλου στη ζωή τους.

Σήμερα, οι μπαμπάδες, όλο και περισσότερο συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών, και ακόμη κι αν λόγω δουλειάς τα βλέπουν το Σαββατοκύριακο, προσπαθούν να περνάνε χρόνο μαζί τους και μάλιστα ποιοτικό.

Χρειάζεται χρόνος, φροντίδα και δέσμευση για την προώθηση στενών σχέσεων, αλλά τα αποτελέσματα αξίζουν την προσπάθεια.

Στους μπαμπάδες που γιορτάζουν σήμερα και που μοχθούν και προσπαθούν,  ευχόμαστε χρόνια πολλά!