Διεθνής Ημέρα των Γυναικών 2016: «Δέσμευση για Ισότητα»
Γράφει η Χρύσα Παρίση
«Δέσμευση για Ισότητα»είναι το θέμα που επέλεξε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, με σκοπό να ενθαρρύνει τις γυναίκες να κάνουν μεγαλύτερα βήματα για να επιτύχουν την ισότητα μεταξύ των φύλων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι γυναίκες συνεχίζουν να συμβάλλουν στα κοινωνικά, οικονομικά , πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα. Ωστόσο, η πρόοδος προς την ισότητα των φύλων έχει επιβραδυνθεί σε πολλά μέρη.
Παρά το γεγονός ότι η ημέρα αυτή έχει χάσει ίσως το πολιτικό της νόημα, σε πολλές γωνιές του πλανήτη, ο αγώνας για ίσα δικαιώματα παραμένει ισχυρός! Οργανώσεις, κινήματα και σύνδεσμοι που πάσχισαν για τη σωστή αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία, είναι στους δρόμους και εξακολουθούν να μάχονται για όλες εκείνες τις γυναίκες που περιμένουν ακόμα να κερδίσουν μια καλύτερη θέση στην κοινωνία όπου ζουν.
Το θλιβερό είναι, πως παρά τους μακροχρόνιους δυναμικούς αγώνες, η καταπίεση των γυναικών και η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους συνεχίζεται σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Το 2014, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προέβλεψε ότι η ισότητα των φύλων θα επιτευχθεί μέχρι το 2095, όμως ένα χρόνο αργότερα, το 2015,επεσήμανε ότι το χάσμα των φύλων δεν θα κλείσει εντελώς μέχρι το 2133.
Η εκπαίδευση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεραστούν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλοντας να επιστήσει την προσοχή σε αυτό, αφιέρωσε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας , στο ρόλο που διαδραματίζει η εκπαίδευση στην επίτευξη της ισότητας .
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 41 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως εξακολουθούν να μην πηγαίνουν στο σχολείο, πάρα πολλές γυναίκες δεν έχουν βασική υγειονομική περίθαλψη, και πολύ συχνά οι γυναίκες εξακολουθούν να θεωρούνται ανίκανες ή ακατάλληλες για εργασία.
Αξίζει να θυμηθούμε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επιμονής και αγωνιστικότητας την Μαλάλα Γιουσαφζάι , την έφηβη από το Πακιστάν που βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2014, για τον αγώνα της για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση και ενάντια στην καταπίεση των παιδιών και των νέων ανθρώπων.
Απ’ την άλλη, σε πάρα πολλές χώρες, ανάμεσά τους και στη χώρα μας, η μέρα αυτή αποτελεί κυρίως μια ευκαιρία για τους άνδρες, να δείξουν έμπρακτα την αγάπη και το σεβασμό τους στις γυναίκες. Πώς πετυχαίνεται αυτό; Μόνο μέσα από τον αληθινό σεβασμό, όχι μόνο απέναντι στη γυναίκα που έχει ο καθένας δίπλα του αλλά προς όλες τις γυναίκες! Μέσα από την αποδοχή της γυναίκας ως ισότιμης οντότητας στο κοινωνικό, πολιτικό, εκπαιδευτικό, επιχειρηματικό περιβάλλον. Και αναφέρομαι σ’ εκείνο τον σεβασμό που δεν τον επιβάλλει καμία γιορτή, καμία διεθνής ημέρα και κανένας νόμος, αλλά προκύπτει μέσα από τις αρχές και τις αξίες του καθενός.