ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΙΣ: Δωρεάν Laptop και Εκπαίδευση στην Τεχνολογία των Υπολογιστών για τους Μαθητές στην Ελλάδα

Εικόνα2

Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΙΣ βασίζεται στην ιδέα του “crowdsourcing” και έχει ως στόχο να συγκεντρώσει δωρεές και να προμηθεύσει όλους τους μαθητές των δημοτικών σχολείων και γυμνασίων με δωρεάν φορητούς υπολογιστές. Ο σκοπός της είναι να προωθήσει την μετάδοση της τεχνολογίας και να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να μπορέσουν να δουν τα πραγματικά πλεονεκτήματα του διαδικτύου και της πληροφορικής πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα παιχνίδια και τα video.

Το όραμά μας είναι να προωθήσουμε την καινοτομία και να βοηθήσουμε τους ταλαντούχους νέους να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους. Ακόμη θέλουμε να δώσουμε τα εργαλεία σε κάθε μαθητή για να κατανοήσει πως οι υπολογιστές και το διαδίκτυο μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε μη τεχνολογικές δραστηριότητες.

Στόχοι

  •  Η κινητοποίηση των εταιρειών και ιδιωτών ως προς την δωρεά παλαιών φορητών υπολογιστών.
  •  Η συνεχής βελτίωση του διαθέσιμου εκπαιδευτικού λογισμικού.
  • Η εκπαίδευση και πιστοποίηση των εθελοντών που θα συμμετέχουν στην δράση και θα επισκευάζουν φορητούς υπολογιστές.
  •  Η δωρεά φορητών υπολογιστών σε μαθητές και δασκάλους σε δημοτικά σχολεία και γυμνάσια στην Ελλάδα.
  •  Η προώθηση εξωσχολικών εκπαιδευτικών δράσεων σχετικών με την τεχνολογία μέσω της μετάδοσης της τεχνογνωσίας και της διοργάνωσης διαγωνισμών για την εξεύρεση ταλαντούχων μαθητών.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ

Συλλογή Δωρεών Εξοπλισμού

Λόγω των συνεχώς αυξανόμενων απαιτήσεων της τεχνολογίας, η ωφέλιμη περίοδος χρήσης ενός φορητού υπολογιστή έχει περιοριστεί στα 3 με 5 χρόνια καθώς μετά δεν χρησιμοποιείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και τελικά καταλήγει στην ανακύκλωση.

Ιδιώτες και εταιρίες θεωρούν αυτονόητο, όταν οι φορητοί υπολογιστές πάψουν να τους είναι χρήσιμοι, ότι πρέπει να γίνονται πρώτη ύλη για ανακύκλωση. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ούτε παραγωγικό ούτε οικολογικό καθώς η ανακαίνιση και επαναχρησιμοποίηση της συσκευής είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον. Ιδιώτες και εταιρίες έχουν ηθικά, κοινωνικά και φορολογικά κίνητρα για να πραγματοποιήσουν δωρεές.

Σκοπός μας είναι να κάνουμε την ιδέα της κοινωνικής ανακύκλωσης ευρέως γνωστή στο κοινό.

Δράσεις: Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΙΣ συνεργάζεται ήδη με 11 μικρές επιχειρήσεις πληροφορικής που διαθέτουν αφιλοκερδώς τις εγκαταστάσεις τους και ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να γίνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια καθώς και η επισκευή του εξοπλισμού που έχει δωριστεί.

Ο στόχος μας είναι η επέκταση αυτού του δικτύου σε όλη την χώρα. Επιπλέον, η Γενική Ταχυδρομική έχει ήδη προσφέρει τις υπηρεσίες της, στη περίπτωση που υπάρχουν δωρητές σε περιοχές όπου δεν υπάρχει συνεργαζόμενο κατάστημα.

Εκπαιδευτικό Λογισμικό

Έχουν ήδη δημιουργηθεί 62 εφαρμογές που είναι πιστοποιημένες από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι εφαρμογές αυτές δημιουργήθηκαν από μεγάλο αριθμό εθελοντών και σκοπός μας είναι μελλοντικά να συντονίσουμε και να συνεχίσουμε την διαδικασία αυτή.

Δράσεις: Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΙΣ έχει ήδη συγκεντρώσει μία ομάδα προγραμματιστών που θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά στην βελτίωση του εκπαιδευτικού λογισμικού.

Επισκευές Εξοπλισμού και Εθελοντισμός

Στόχος μας είναι να οργανώσουμε πιστοποιημένα σεμινάρια για ιδιώτες και σπουδαστές που θέλουν να προσφέρουν εθελοντική εργασία. Οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν πιστοποίηση ενώ θα έχουν την ευκαιρία για δύο εβδομάδες να μάθουν στην θεωρία αλλά και στην πράξη να επισκευάζουν φορητούς υπολογιστές.

Επιθυμούμε να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό δίνοντας πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές δωρεάς, την κοινωνική ανακύκλωση αλλά και τα σεμινάρια εθελοντών.

Δράσεις: Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΙΣ έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Αθήνας και του Πειραιά για την συμμετοχή των φοιτητών τους σε εθελοντική βάση.

Δωρεές Υπολογιστών σε Μαθητές και Δασκάλους

Μετά την διαδικασία διαλογής και επισκευής, οι φορητοί υπολογιστές δωρίζονται σε μαθητές και δασκάλους δημοτικών σχολείων. Αρχικός σκοπός είναι να καλύψουμε όλους τους μαθητές, ενώ απώτερος σκοπός είναι να μπορούμε κάθε Σεπτέμβριο να καλύπτουμε όλους τους νέους μαθητές έτσι ώστε οι δάσκαλοι να μπορέσουν να εξελίξουν τις εκπαιδευτικές τους δράσεις βασιζόμενοι στο δεδομένο ότι υπάρχει σε κάθε σπίτι ένας υπολογιστής με το κατάλληλο εκπαιδευτικό λογισμικό.

Δράσεις: Έχουμε επικοινωνήσει με πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για δωρεές αλλά και για συμμετοχή στην δράση

Περαιτέρω Εκπαίδευση

Σε δεύτερο στάδιο σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να διαθέτουμε σε μαθητές, γονείς και δασκάλους τα εργαλεία και τον εξοπλισμό για την βασική αλλά και την πιο εξειδικευμένη γνώση της πληροφορικής.

Αυτό θα επιτευχθεί με διαγωνισμούς με την συμμετοχή εταιρειών που θα δίνουν ποικιλία επάθλων με σκοπό την ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών και την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Διεθνώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα μαθητών που επωφελήθηκαν από επαγγελματικές δράσεις και στην συνέχεια διέπρεψαν. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη έλλειψη της σύνδεσης ανάμεσα στην εκπαίδευση και την παραγωγή και σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε να γεφυρωθεί αυτό το κενό.

Δράσεις: Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΙΣ έχει ήδη συγκεντρώσει πηγές με εκπαιδευτικό υλικό υψηλής ποιότητας από τα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και τη Silicon Valley το οποίο είναι κατάλληλο για μαθητές γυμνασίου και λυκείου που κατέχουν μια ισχυρή βάση στην πληροφορική.