Η Δημοτική Αρχή απαντά με … Ντοστογιέφσκι

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
Με την φράση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι  «Το να λες ψέματα είναι ένα υπέροχο πράγμα επειδή σε οδηγεί στην αλήθεια.» , απαντά η Δημοτική Αρχή  του Παπάγου – Χολαργού στην ανακοίνωση της παράταξης «Συνεργασία για τις 8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ».

Παραθέτουμε την απάντηση της Δημοτικής Αρχής και στην συνέχεια την ανακοίνωση της παράταξης «Συνεργασία για τις 8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ».

Χολαργός, 14 Μαρτίου 2017

«Το να λες ψέματα είναι ένα υπέροχο πράγμα επειδή σε οδηγεί στην αλήθεια

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, 1821-1881, Ρώσος συγγραφέας

 

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της παράταξης «Συνεργασία για τις 8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ» σχετικά με τους φόρους και τα δημοτικά τέλη με αφορμή τα απολογιστικά στοιχεία του έτους 2016, συνιστούμε στους εμπνευστές και συγγραφείς της ανακοίνωσης να διαβάσουν πιο προσεκτικά τα συγκεκριμένα στοιχεία και να συνδεθούν με την πραγματικότητα αποφεύγοντας τα ψεύδη και τους συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς.

 

Ψέμα 1ο: Σύμφωνα με τις 8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, η δημοτική αρχή εισέπραξε το 2016 από τους δημότες 29,4 εκατομμύρια ευρώ.

Αλήθεια: O Δήμος Παπάγου – Χολαργού εισέπραξε 8.424.812,90 ευρώ το 2016 από ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, και λοιπά τέλη και δικαιώματα. Τα στοιχεία αυτά είναι δημοσιοποιημένα και στη διάθεση των πολιτών στην ιστοσελίδα του Δήμου μας, στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.dpapxol.gov.gr/dimos/dhmotikh-arxh/oikonomika-stoixeia/item/92-oikonomika-stoixeia-d-pap-xol.html σύμφωνα και με την πάγια τακτική της δημοτικής αρχής να δημοσιοποιεί τα έσοδα και τα έξοδα σε μηνιαία βάση ανά κωδικό και κατηγορία δαπάνης.

Η ανάλυση έχει ως εξής:

Ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού 4.398.386,89€
Τέλη υπηρεσιών κοιμητηρίου 653.092,08€
ΤΑΠ 983.223,71€
Άλλοι φόροι και εισφορές* 575.424,98€
Τέλη προηγουμένων ετών που βεβαιώθηκαν για πρώτη φορά 1.652.687,15€
Τέλη και φόροι προηγουμένων ετών 161.998,09€
ΣΥΝΟΛΟ 8.424.812,90

 

*Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται διάφοροι φόροι και εισφορές όπως ο «φόρος ζύθου» που βεβαίως δεν τον επέβαλε η δημοτική αρχή.

Τα 29.571.205,18 ευρώ (και όχι 29,4 εκ. ευρώ) των εσόδων του 2016, προέρχονται κυρίως από άλλες πηγές όπως: αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δήμου, από δωρεές και χορηγίες, από τόκους κεφαλαίων, από τέλη κατάληψης δημοτικών χώρων, από πρόστιμα ΚΟΚ, από τέλη διαφήμισης, από παράβολα και φόρους λειτουργίας επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, από κρατικές επιχορηγήσεις, από επιχορηγήσεις έργων από την περιφέρεια, από ευρωπαϊκά κονδύλια,   από επιχορηγήσεις ΟΑΕΔ για μισθοδοσία συμβασιούχων υπαλλήλων κ.ά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στα 29.571.205,18 ευρώ των εσόδων του 2016, συμπεριλαμβάνεται:

 • το ποσό των 457.853,48 ευρώ – αποζημίωση που έλαβε ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού μετά από δικαστική διαμάχη με την Αττική Οδό για απαλλοτρίωση εκτάσεων του Δήμου για τη διάνοιξη της Περιφερειακής Υμηττού,
 • το ποσό των 775.801,72 ευρώ που μεταφέρεται ως χρηματικό υπόλοιπο της προηγούμενης χρήσης.
 • το ποσό των 589.219,02 ευρώ που αφορά σε χρήματα που εισπράττει ο Δήμος υπέρ του Δημοσίου και για λογαριασμό τρίτων και τα οποία αναλόγως μεταφέρει σε αυτούς. Τέτοιοι φόροι και εισφορές είναι: φόροι προμηθευτών, φόροι και εισφορές εργαζομένων, εισφορές σε ΤΣΜΕΔΕ, ΤΕΑΔΥ, ΤΥΔΚΥ κτλ

Δίδαγμα: Για να ενημερώνουμε σωστά τους πολίτες πρέπει πρώτα να μάθουμε να διαβάζουμε τα απολογιστικά στοιχεία βάσει των κωδικών και των κατηγοριών στις οποίες υπάγονται.

Ψέμα 2ο : Σύμφωνα με τις 8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ οι δημότες «πλήρωσαν» το 83% των χρημάτων για τα 18,4 εκατομμύρια ευρώ  έργων και υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν to 2016. Σύμφωνα δηλαδή με τις 8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ οι δημότες πλήρωσαν 15,3 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα του Δήμου.

Αλήθεια: O Δήμος Παπάγου – Χολαργού το 2016 εκτέλεσε έργα και υπηρεσίες προς όφελος των κατοίκων του Δήμου μας συνολικής δαπάνης 18.462.310,27 ευρώ. Την ίδια περίοδο το σύνολο των τελών και εισφορών των δημοτών προς το Δήμο για το 2016 είναι 8.424.812,90 ευρώ, με το 50% περίπου του ποσού αυτού (δηλ.  4.398.386,89€) να αφορά αποκλειστικά σε υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού (ανταποδοτικά τέλη).

Δίδαγμα: Η πραγματικότητα, τα μαθηματικά και οι αριθμοί δεν διαστρεβλώνονται με την περίφημη δημιουργική ασάφεια που έχουν υιοθετήσει οι εμπνευστές και συγγραφείς της ανακοίνωσης των 8ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ. Η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου δεν αρμόζει σε δημοτική παράταξη.

Ψέμα 3ο : Σύμφωνα με τις 8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ η δημοτική αρχή επιβάλει συνεχώς φόρους και τέλη, δεν αποδίδει υπηρεσίες και υποδομές στους δημότες,  και παράλληλα αναβάλλει έργα για την προεκλογική περίοδο.

Αλήθεια: Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού δεν έχει επιβάλει κανένα νέο φόρο. Αντίθετα η δημοτική αρχή στο πλαίσιο του δυνατού και προγραμματισμένα εξομαλύνει και μειώνει φόρους και τέλη (π.χ. μείωση 50% των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού το 2017 για μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, απόρους, μακροχρόνια ανέργους και οικογένειες με μέλος ΑΜΕΑ (≥67%), μείωση τελών κοιμητηρίου από το 2015).

Επιπλέον, ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού έχει διευρύνει και εμπλουτίσει τις υπηρεσίες του προς τους δημότες, τόσο σε επίπεδο κοινωνικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της κρίσης, όσο και σε επίπεδο νέων υπηρεσιών (π.χ. πρόγραμμα «Ασφαλής Γειτονιά» για την καταπολέμηση της παραβατικότητας και την ενίσχυση της ασφάλειας, προγράμματα χωριστής συλλογής απορριμμάτων, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Φροντιστήριο κτλ). Επιπλέον έχουμε δημιουργήσει νέες υποδομές όπως τον 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου, το 1ο Νηπιαγωγείο Χολαργού, τα τέσσερα υπαίθρια γυμναστήρια, τα μονοπάτια περιήγησης στον Υμηττό κ.ά., ενώ καθημερινά συντηρούνται και αναβαθμίζονται αθλητικοί και άλλοι κοινόχρηστοι χώροι.

Επιπρόσθετα, έχουμε προχωρήσει στο σχεδιασμό και την ωρίμανση νέων έργων όπως το ΚΑΠΗ – Πολυιατρείο στη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου, αλλά και στην διευθέτηση ζητημάτων που χρόνια τώρα κωλύουν έργα υποδομών, όπως το Κολυμβητήριο στην περιοχή του Τσακού και η αναβάθμιση του γηπέδου στην Κύπρου. Κανένα ζήτημα επί των ημερών της δημοτικής μας αρχής δεν έχει μείνει στάσιμο, πολύ δε περισσότερο δεν το αναβάλουμε για την προεκλογική περίοδο. Προχωράμε σταθερά, με σχέδιο, δουλειά και επιμονή.

Δίδαγμα: Η ορθή οικονομική διαχείριση, ο σωστός σχεδιασμός με ρεαλιστικά δεδομένα και  η σκληρή δουλειά είναι η απάντηση στην αφοριστική, γενικόλογη και μυωπική προσέγγιση των 8 ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ.  

Ψέμα 4ο: Σύμφωνα με την ανακοίνωση των 8 ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ η δημοτική αρχή «προσφέρει κοινωνικές παροχές αποκλειστικά σε ημέτερους – ψηφοφόρους»

Αλήθεια: Δεν υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που έχει αποκλειστεί από την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Η εκτόξευση λάσπης στον ανεμιστήρα κάποια στιγμή επιστρέφει στους εμπνευστές της.

Θυμίζουμε στην δημοτική παράταξη των 8 ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ότι με πρωτοβουλία της  Δημοτικής Αρχής θεσμοθετήθηκε και  ανασυγκροτήθηκε η Δημοτική Επιτροπή Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου, εντάσσοντας ως μέλη και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, για την ενίσχυση της διαφάνειας, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου μας, λέγοντας σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η συγκεκριμένη επιτροπή λειτουργεί άψογα Επιπλέον, πρόσφατα εγκρίναμε και δαπάνη στον προϋπολογισμό του Δήμου για την μηχανοργάνωση της Κοινωνικής Υπηρεσίας με στόχο την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση του συνόλου των προγραμμάτων και των υπηρεσιών που παρέχουμε στους κατοίκους της πόλης μας.

Δίδαγμα: Η πρακτική των ημετέρων και της ειδικής μεταχείρισης των ψηφοφόρων ουδέποτε υπήρξε πρακτική της δημοτικής μας αρχής. Τέτοιες πρακτικές και συμπεριφορές δεν μας αφορούν, δεν τις επιζητούμε και τις καταδικάζουμε ρητά. Οι ψευδείς κατηγορίες δεν αφορούν κανέναν παρά μόνο αυτόν που τις εκτοξεύει. Ιδίωμα του  συκοφάντη είναι, όλα να τα κατακρίνει και τίποτε να μην αποδεικνύει.

Ψέμα 5ο: Σύμφωνα με την ανακοίνωση των 8 ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ η δημοτική αρχή «δεν μπορεί να επιβάλει βαριά φορολογία για την αποκομιδή των απορριμμάτων και να μην αξιοποιεί τα ανακυκλώσιμα προϊόντα»

Αλήθεια: Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού είναι ο μόνος Δήμος στη χώρα με δεκαετές Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Είναι επίσης από τους λίγους δήμους που εφαρμόζει προγράμματα χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών ήδη από το 2016,  ενώ παράλληλα αποτελεί τον  κύριο συντονιστή και εκπρόσωπο της μοναδικής διαδημοτικής συνεργασίας για την συλλογή και διαχείριση αποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής, καταθέτοντας συγκεκριμένη και με μετρήσιμα αποτελέσματα πρόταση προς τον Ενιαίο Διαβαθμικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (φορέας διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής) και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Επιπλέον, τονίζεται ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι περιοριστικό για την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων, καθώς οι ΟΤΑ δεν μπορούν να έχουν εμπορική δραστηριότητα και οι προσπάθειες ορθής διαχείρισης των ανακυκλώσιμων χωρίς αυτή συνήθως αποβαίνουν ζημιογόνες. Ωστόσο, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του Δήμου μας σε συνδυασμό με την υλοποίηση της διαδημοτικής συνεργασίας μας δίνουν τα εχέγγυα να περάσουμε σε μια νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων, με οικονομικά, κυρίως όμως περιβαλλοντικά οφέλη για το Δήμο και τους δημότες μας.

Δίδαγμα: Η πρόταση πολιτικών διαχείρισης απορριμμάτων εκτός του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και την διαχείριση των απορριμμάτων αυτή καθαυτή, δεν μπορεί να αποτελεί ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη εναλλακτική πρόταση. Αντίθετα, η ολοκληρωμένη στρατηγική όπως αυτή αποτυπώνεται στο Τοπικό Σχέδιο που εκπονήσαμε , αλλά και στην σύναψη της διαδημοτικής συνεργασίας που προωθήσαμε για την διαχείριση των απορριμμάτων συνιστούν μια ολοκληρωμένη λύση με αρχή μέση και τέλος. Σας παραπέμπουμε άλλωστε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου όταν συζητήθηκε το θέμα της διαδημοτικής συνεργασίας για την διαχείριση των σύμμεικτων, των ανακυκλώσιμων, των πράσινων και των βιο-αποβλήτων, όπου ο κ. Κουγιουμτζόπουλος υπερψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής κάνοντας μάλιστα λόγο για «ιστορική μέρα».

Ψέμα 6ο: Σύμφωνα με την ανακοίνωση των 8 ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ η δημοτική αρχή «πρέπει να καταλάβει ότι η τοπική αγορά έχει ανάγκη από στήριξη και πρωτοβουλίες ανάπτυξης και όχι από ευχές»

Αλήθεια: H δημοτική αρχή με στόχο την ενίσχυση της τοπικής αγοράς έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

 • Αναβάθμισε την ΚΑΡΤΑ ΔΗΜΟΤΗ και ήδη επικαιροποιείται ο κατάλογος των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε αυτή. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα θα εξελιχθεί και η ανάλογη καμπάνια, ώστε να προβληθεί η τοπική αγορά.
 • Ήδη στην Μελέτη Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που είναι σε εξέλιξη έχουν προταθεί σενάρια κυκλοφοριακών και άλλων ρυθμίσεων για την διευκόλυνση της πρόσβασης στα κύρια εμπορικά σημεία του Δήμου (παράδρομος Μεσογείων κ.ά.).
 • Επιπλέον προωθείται (συνδυαστικά με τα αποτελέσματα της Μελέτης Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) η Δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου με στόχο την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων με την ανάδειξη ενός τοπικού εμπορικού κέντρου με

πολλαπλά οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους δημότες. Σας παραπέμπω δε στις αντίστοιχες δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμους μας (δράσεις 1.3.2.1 και 3.2.1.1 σελίδες 301 και 399 του ΕΠ). Μάλιστα το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί και στην πρόταση της ΟΧΕ των Δήμων του βορείου τομέα Αττικής.

Δίδαγμα:         Καλό είναι πριν εκφέρουμε άποψη για τις ενέργειες και τη δράση της δημοτικής αρχής να παρακολουθούμε και να μελετάμε τα βασικά κείμενα και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου μας.

Ψέμα 7: Σύμφωνα με την ανακοίνωση των 8 ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ η δημοτική αρχή «οφείλει να προσφέρει υπηρεσίες στήριξης στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και στους συνταξιούχους συνολικά και όχι σε μια παρέα προνομιούχων με εκδρομές και ταβέρνες».

Αλήθεια: O Δήμος Παπάγου – Χολαργού προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και όχι μόνο, χωρίς αποκλεισμούς. Απόδειξη αυτού ότι το ΚΑΠΗ του Δήμου μας αριθμεί άνω των χιλίων μελών, ενώ τα δημοτικά πολυιατρεία εξυπηρετούν ετησίως και εντελώς δωρεάν πάνω από 12.000 περιστατικά ετησίως.  Αν η παράταξη των 8 ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ θεωρεί τους ωφελούμενους «παρέα προνομιούχων» και θέλει να ευτελίζει την λειτουργία των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων, συμβουλεύουμε τους εμπνευστές της ανακοίνωσης να επισκεφθούν το ΚΑΠΗ ή καλύτερα να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, γιορτές κ.ά.) και το συνολικό πρόγραμμα του ΚΑΠΗ ώστε να διαμορφώσουν άποψη. Επιπλέον θυμίζουμε ότι θέλοντας να επεκτείνουμε και να εμπλουτίσουμε τις υπηρεσίες μας προς τους πολίτες, η δημοτική αρχή προωθεί την κατασκευή του ΚΑΠΗ – Πολυιατρείου στη δημοτική κοινότητα Παπάγου (αναμένεται η οριστική μελέτη του έργου).

Δίδαγμα: Η δημοτική αρχή και η παράταξη «Μαζί για την Πόλη μας» δεν λειτουργεί με κλειστούς κύκλους ανθρώπων, δεν έχει προνομιακούς συζητητές και δεν λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον ή ακόμα και τις ανάγκες κάποιων, αλλά απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της πόλης μας. Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια.

Ψέμα 8: Σύμφωνα με την ανακοίνωση των 8 ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ η δημοτική αρχή «δεν μπορεί να αγνοεί τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα»

Αλήθεια: H δημοτική αρχή στην πρώτη περίοδο λειτουργίας της έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

 • Επανασυστήσαμε το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης για την αξιοποίηση και διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
 • Αποδελτιώσαμε και συνδέσαμε τις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου με αντίστοιχα μέτρα και δράσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ωριμάζοντας παράλληλα έργα προτεραιότητας, ώστε να πετύχουμε την ένταξή τους σε αντίστοιχα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.
 • Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού συμμετέχει στο έργο «ISO 50000 & 1 SEAPS» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την πιστοποίηση του Δήμου κατά το πρότυπο ISO
 • O Δήμος Παπάγου – Χολαργού βραβεύτηκε για την υλοποίηση του προγράμματος Waste2Bio στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Life+.
 • Εξασφαλίσαμε για τα επόμενα τρία χρόνια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων 840,00 ευρώ και επτά (7) άτομα επιπλέον προσωπικό, για την εύρυθμη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Φαρμακείου και του Κέντρου Κοινότητας, της νέας δομής που θα λειτουργήσουμε άμεσα (είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού). Σημειώνεται δε ότι τα χρήματα αυτά θα προστεθούν στα ήδη προϋπολογισθέντα ποσά που αναφέρονται στην κοινωνική δράση του Δήμου μας.
 • Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού έχει υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ στην αντίστοιχη πρόσκληση του ΕΣΠΑ.
 • Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού έχει υποβάλει πρόταση για την αναβάθμιση του γηπέδου του Τσακού ύψους 000,00 ευρώ σε αντίστοιχη πρόσκληση του ΕΣΠΑ.
 • O Δήμος Παπάγου – Χολαργού συμμετέχει στo έργο Rn²ZEBRenewables for the renovation towards nearly zero energy buildings που έχει υποβληθεί προς έγκριση στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης του προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την προώθηση κατασκευής κτιρίων μηδενικών εκπομπών και για την αναβάθμιση υπαρχόντων δημοτικών κτιρίων σε ανώτερη ενεργειακή κλάση.

Δίδαγμα: Δεν αντιμετωπίζουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα ως ένα εργαλείο προβολής ή αυτό-επιβεβαίωσης. Καταγράφουμε τις ανάγκες, ιεραρχούμε τα έργα και τις δράσεις,  σχεδιάζουμε και στη συνέχεια διεκδικούμε χρηματοδότηση.

Επίσης, ακόμα περιμένουμε την πρόταση της παράταξης των 8 ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ όπως αυτή είχε παρουσιαστεί στο Δήμαρχο πριν από αρκετούς μήνες από τον κ. Κουγιουμτζόπουλο για τη συμμετοχή του Δήμου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Καλό είναι, αν θέλουμε να βοηθήσουμε την πόλη μας και να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, να στεκόμαστε με αίσθημα ευθύνης απέναντί τους.

Τα ψέματα, η συκοφαντία και η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών.

Η δημοτική αρχή επιζητεί την κριτική, τη συνεργασία και τον διάλογο με όλες τις παρατάξεις και όλους τους πολίτες με μοναδικό στόχο το καλό της πόλης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας.

Η κριτική μας κάνει καλύτερους, το ψέμα και η συκοφαντία δεν μας αφορούν.

Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων

 

Η Ανακοίνωση της παράταξης  «Συνεργασία για τις 8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ»

Βαριά και αδικαιολόγητη η φορολογία για τους δημότες

Με αφορμή την έκθεση αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού του 2016 που παρουσίασε η οικονομική υπηρεσία του Δήμου μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, διαπιστώσαμε για μια φορά ακόμη το βαρύ τίμημα με το οποίο πληρώνουν οι δημότες μας την ανεπάρκεια, την ανικανότητα και την συντηρητική ελιτίστικη αντίληψη της δημοτικής αρχής.

Η δημοτική αρχή εισέπραξε το 86% των φόρων και των τελών που προϋπολόγιζε να εισπράξει από τους δημότες (29,4 εκατομμύρια ευρώ) και εκτέλεσε μόνο το 54% των έργων και των υπηρεσιών που προϋπολόγιζε να τους προσφέρει (18,4 εκατομμύρια ευρώ).

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το ποσοστό που κατόρθωσε να εισπράξει για επενδύσεις από το κράτος ανέρχεται μόνο στο 17% (το υπόλοιπο το κάλυψαν απ’ ευθείας οι δημότες) και ότι από το έργο που εκτελέστηκε μόνο το 9% αφορούσε επενδύσεις, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο στοιχίζει η Μαρία Αντουανέτα στους δημότες Παπάγου Χολαργού και γιατί λιμνάζουν 11,5 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του Δήμου, από την υπέρογκη φορολογία των δημοτών και από την ανικανότητα παραγωγής έργου.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι η δημοτική αρχή πρέπει να βγει από την γυάλα της και να καταλάβει ότι οι Έλληνες όπως και οι δημότες μας, ζουν σε συνθήκες σκληρής οικονομικής κρίσης. Δεν μπορεί να επιβάλει συνεχώς φόρους και τέλη και να μην τους αποδίδει υπηρεσίες και υποδομές και να αναβάλει τα έργα για την προεκλογική πρίοδο.

Πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί πια να αποκλείει, με έξοδα συμμετοχής, κανέναν συνδημότη μας από τις υποδομές και τις εκδηλώσεις του δήμου.

Πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί πια να προσφέρει κοινωνικές παροχές αποκλειστικά σε ημέτερους – ψηφοφόρους, και ότι πρέπει να ανοίξει την κοινωνική στήριξη σε όλους όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη.

Πρέπει να καταλάβει ότι η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να εξαντλείται στην φιλανθρωπία, αλλά πρέπει να απευθύνεται σε ευρύτερη βάση κλιμακωτών ελαφρύνσεων και να βασίζεται στην επανένταξη.

Πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να φορολογεί και να μαζεύει εκατομμύρια στα ταμεία και την ίδια στιγμή να ζητά να πληρώσουν οι γονείς γραφική ύλη και φωτοτυπίες στα σχολεία που είναι υποχρέωσή της.

Πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να φορτώνει τα έξοδα του αθλητισμού στους γονείς των παιδιών.

Πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να προγραμματίζει με πρακτικές του παρελθόντος, έργα βιτρίνας αποκομμένα από συνολικές πολιτικές, αλλάζοντας πλακάκια και βάφοντας γήπεδα και την ίδια στιγμή να αγνοεί τις οικονομικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των νοικοκυριών.

Πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να επιβάλει βαριά φορολογία για την αποκομιδή των απορριμμάτων και να μην αξιοποιεί τα ανακυκλώσιμα προϊόντα και να μην εξορθολογίζει τς υπηρεσίες της.

Πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να αγνοεί όλα τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας και να επιδίδεται μόνο σε εκδηλώσεις προβολής.

Πρέπει να καταλάβει ότι η τοπική αγορά έχει ανάγκη από στήριξη και πρωτοβουλίες ανάπτυξης και όχι από ευχές.

Πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να λειτουργήσει με διαφάνεια στις κοινωνικές δομές και να σταματήσει να τις χρησιμοποιεί ως εκκολαπτήριο εκλογικής πελατείας.

Πρέπει να καταλάβει ότι οφείλει να προσφέρει υπηρεσίες στήριξης στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και στους συνταξιούχους συνολικά και όχι σε μια παρέα προνομιούχων με εκδρομές και ταβέρνες.

Πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να αγνοεί τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα διότι αυτά είναι χρήματα που τα έχουν πληρώσει με τους φόρους τους οι δημότες μας και τα δικαιούνται.

Η δημοτική αρχή πρέπει επιτέλους να δει τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας μέσα στην περίοδο της κρίσης και να καταλάβει ότι αυτή δοκιμάζεται σκληρά και ότι δεν έχουν όλοι πλούσιους συγγενείς και κληρονομιές για να στηρίζονται, αλλά οι περισσότεροι ζουν μέσα στην ανασφάλεια και βιώνουν μια καθημερινή αγωνία επιβίωσης, όπου δεν περισσεύει ούτε ευρώ.

Η δημοτική αρχή θα πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει και να καταλάβει ότι η ψηλή φορολογία και τα υπέρογκα λιμνάζοντα διαθέσιμα στα ταμεία αποτελούν ακραίες αρνητικές επιδόσεις λιτότητας και ελιτίστικη αντικοινωνική συμπεριφορά που μόνο ο Σόϊμπλε και οι ομοϊδεάτες του θα μπορούσαν να επιβραβεύσουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments (1)

Καλησπέρα, Είμαι κλειδαράς γλυφάδα ξέρετε άνοιγμα πορτών στη γλυφάδα και άνοιγμα αυτοκινήτων στη γλυφάδα. Πραγματικά η ειδησεογραφία σας είναι αυτή που ταιριάζει σε εμένα.

Πως θα μπορούσα να λαμβάνω ειδήσεις για  κλειδαρά Αργυρούπολη ή κλειδαράς Ελληνικό και κλειδαρά Άλιμος Κλειδαράς Βούλας?

 

 

 

“Το να λες ψέματα είναι ένα υπέροχο πράγμα επειδή σε οδηγεί στην αλήθεια”. Είναι ότι καλύτερο έχω ακούσει σαν φράση η οποία έχει αληθινή υπόσταση. Όπως γράφω παραπάνω έχω Προϊόντα Herbalife και πραγματικά ζω όλη τη παράλογη δυσφήμηση των προϊόντων από ανταγωνιστές. Με τα προϊόντα διατροφής και υγείας ή τα προϊόντα ελέγχου βάρους υπάρχει πραγματικό πρόβλημα στη δυσφήμηση.