Η δική μας Φλωρεντία στο Ναυτικό. Μιλά για τις γυναίκες στις ένοπλες δυνάμεις.

r-SFAKIANOU-large570

Γράφει η Χρύσα Παρίση

Η Φλωρεντία Σφακιανού είναι Υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και υπηρετεί στο ΓΕΕΘΑ. Όμως επίσης η Φλωρεντία είναι και «δικό μας» παιδί, γέννημα θρέμμα του Παπάγου, προερχόμενη από μια υπέροχη οικογένεια.

Την γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια, μια και μέσα από τον προσκοπισμό ήταν κοντά στο οικογενειακό μου περιβάλλον.Ξεχώριζε από τότε και αργότερα διακρίθηκε ως μια άριστη Αρχηγός της Ομάδας Προσκόπων του 2ουΣυστήματος Παπάγου.

Η Φλωρεντία εισήλθε στο Πολεμικό Ναυτικό 2006, με αθλητική διάκριση, ως Ολυμπιονίκης στον υδάτινο στίβο (καταδύσεις) στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004. Παράλληλα πήρε και το πτυχίο της ΑΣΟΕΕ.Σήμερα υπηρετεί ως Υποπλοίαρχος, στο επιτελικό γραφείο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όπου οι προϊστάμενοι της μιλούν με πολύ επαινετικά λόγια.

Εικόνα3

Με πολλή χαρά την καμαρώνουμε και σήμερα, όχι μόνο γιατί είναι ένα στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και διότι συνεχίζει μέσα από τον προσκοπισμό να συμμετέχει δημιουργικά στην κοινωνία του Παπάγου.

Για την Φλωρεντία δημοσίευσε πρόσφατα, σε σχετικό άρθρο της με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, η ιστοσελίδα Huffington Post τα ακόλουθα:

Η υποπλοίαρχος (Οικονομικό) Φλωρεντία Σφακιανού εισήλθε στο Πολεμικό Ναυτικό το 2006, με αθλητική διάκριση ως Ολυμπιονίκης στον υδάτινο στίβο το 2004, και εν συνεχεία τελείωσε την ΑΣΟΕΕ. Κάνει λόγο για πάρα πολύ καλή αντιμετώπιση, τόσο από ανωτέρους, όσο και από ομοιοβάθμους και κατωτέρους. «Δεν έχω αισθανθεί να δημιουργείται κάποια διάκριση λόγω φύλου – όπως στην καθημερινότητά μου, έτσι και στο στράτευμα».

Αν και αναγνωρίζει ότι «στην Ελλάδα, σε πολλές περιπτώσεις, κάποια πράγματα δεν έχουν ολοκληρωθεί ως διαδικασίες», εκτιμά ότι γίνονται πολύ οργανωμένα βήματα ώστε να εξαλειφθούν οι διαφορές. «Οτιδήποτε μπορεί να δημιουργεί κάποια ανισότητα μπορεί να βελτιώνεται και να γίνεται καλύτερο, αυτή είναι η διάθεση. Νομίζω ότι όπου και αν βρίσκεσαι μπορεί να ακούσεις ιστορίες, αλλά η γενική εικόνα είναι καλή, δηλαδή ότι η εικόνα όσον αφορά στην αντιμετώπιση των γυναικών μπορεί να βελτιωθεί, αλλά ήδη βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο».

Όσον αφορά στο αν θα πρότεινε καριέρα στις ένοπλες δυνάμεις σε μια κοπέλα που σκέφτεται κάτι τέτοιο, η υποπλοίαρχος εκτιμά ότι θα της πρότεινε να το σκεφτεί πολύ σοβαρά: «Είναι ένας χώρος με τις ιδιαιτερότητές του, η σταδιοδρομία ενός ένστολου είναι συγκεκριμένη και προδιαγεγραμμένη. Θα της έλεγα να μιλήσει με όσο περισσότερο κόσμο μπορεί που είναι στο στράτευμα και να μοιραστεί εμπειρίες αλλά πιστεύω ότι η στάση μου θα ήταν θετική. Ωστόσο πιστεύω όμως ότι η συγκεκριμένη δουλειά είναι κάτι που θα πρέπει να το θέλεις πολύ για να το ακολουθήσεις».

Η ίδια πάντως, αναγνωρίζει ότι τα πράγματα τα περίμενε πολύ διαφορετικά, «με πολλά στερεότυπα και ίσως πολύ πιο συντηρητικό περιβάλλον, αλλά αυτό που βρήκα είναι πολύ κοινοί τρόποι σκέψης και πολύ θετική αντιμετώπιση».
Όσον αφορά στις αντιδράσεις του κοινωνικού περιγύρου της; «Κάποιοι ενθουσιάζονται, έχουν περιέργεια, θέλουν να μάθουν πώς είναι, να ρωτήσουν τι κάνεις κάθε μέρα. Και φυσικά θα υπάρξουν οι διστακτικοί και επιφυλακτικοί, όπως μπορεί να ήμουν και εγώ πριν, λόγω άγνοιας (“Γυναίκα στον στρατό; Και τι κάνεις εκεί;”). Τους απαντώ ότι όλοι έχουν να προσφέρουν, ανεξαρτήτως φύλου. Το τι είναι αυτό, είναι μια άλλη συζήτηση».

 

Εμείς χαιρόμαστε για όλα αυτά και ευχόμαστε στην Φλωρεντία κάθε καλό στη ζωή της.