Η Μύκονος του Νομπελίστα John Steinbeck

Μύκονος

Από την Ειρήνη Γαβαλά

H Μύκονος τα τελευταία 60 χρόνια έχει πλέον αναδειχθεί ως η τουριστική  Μέκκα του Μεσογειακού Τουρισμού αφού κατακλύζεται από τους πιο διάσημους στο παγκόσμιο life style επισκέπτες.

‘Όμως πολλά χρόνια πριν  το σχετικά άγνωστο τότε  Νησί των Ανέμων είχε επισκεφθεί η τότε Πρώτη Κυρία της Αμερικής  Jackie Kennedy.

Τον Μάιο του 1962 ο γνωστός και μετέπειτα Νομπελίστας συγγραφέας  John Steinbeck (1902–1968) ,στο απόγειο της καριέρας του αλλά με διαρκώς φθίνουσα την κατάσταση της υγείας του επισκέπτεται την Μύκονο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής του περιοδείας’

Παρόλο το έμφραγμα που υπέστη στο Μιλάνο αποφάσισε να συνεχίσει το ταξίδι του .Επιβιβάστηκε στο πλοίο και από το  Mπάρι  διέσχισε το Ιόνιο Πέλαγος όπου όταν έφτασε στην Αθήνα έδωσε μια διάλεξη στο Αμερικανικό Κολλέγιο και συναντήθηκε  με παλιούς φίλους ανάμεσα στους οποίους και η Κατίνα Παξινού και ο Αλέξης Μινωτής.Τότε Βασιλείς της Ελλάδος του υποσχέθηκαν πως αν συνεργαστεί με τον Ηλία Καζάν  θα του διαθέσουν ένα ολόκληρο νησί για τα γυρίσματα!

Μετά την επίσκεψή του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης που τον συγκίνησε βαθιά και με τους δυο γιους του να δακρύζουν φέρνοντας στο μυαλό τους τα κλεμμένα  Μάρμαρα του Παρθενώνα που είχαν δει στο Βρετανικό Μουσείο,συνέχισε την κρουαζιέρα του  στο Αιγαίο και φυσικά στη Μύκονο από όπου και οι σπάνιες φωτογραφίες!

Μία επίσκεψη που του έφερε τύχη μια και όχι μόνο  η υγεία του βελτιώθηκε αλλά κέρδισε και το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας [1962]

 

Πηγή *Dr. Ilias Chrissochoidis is a researcher at Stanford University and the editor of Spyros P. Skouras, Memoirs (1893–1953).