Καθαριότητα στην πόλη: Μια πρόκληση που απαιτεί τη συμμετοχή όλων

Καθαριότητα στην πόλη
Η καθαριότητα στην πόλη αποτελεί σημαντικό δείκτη της ποιότητας ζωής και του πολιτισμού που απολαμβάνουν οι κάτοικοι της. Η καθαρή πόλη προσφέρει υγιεινό περιβάλλον, προάγει την ψυχολογική ευεξία και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Συνηθίζουμε να επικρίνουμε διάφορα πράγματα που δεν κάνουν οι αρμόδιες αρχές – το κράτος, τα υπουργεία, η τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ. – ή να παραπονιόμαστε για ότι στραβό συναντάμε στο δρόμο μας, στη γειτονιά μας, ακόμη και στο πεζοδρόμιο μας.

Θα πρέπει ωστόσο να αναρωτηθούμε πόσο εμείς οι ίδιοι φροντίζουμε  για όλα αυτά στο μέτρο που μας αφορά και μπορούμε;

Πόσοι  από εμάς δείχνουμε ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει έξω από την πόρτα του σπιτιού μας;

Η φροντίδα για το άμεσο περιβάλλον μας ξεκινά από τον καθένα μας. Από το πού πετάμε τα σκουπίδια μας, από τα κατοικίδια μας, από το παράδειγμα μας προς τα μικρά παιδιά.

Είναι γεγονός ότι πολλοί συνδημότες μας  αποτελούν  θαυμάσιο παράδειγμα φροντίδας και συνειδητής συμμετοχής στη διατήρηση της καθαριότητας και του ευπρεπισμού της πόλης μας.

Αναφέρομαι σε αυτούς τους πολίτες που αναλαμβάνουν την ευθύνη να φροντίζουν τα πεζοδρόμιά τους, να διασφαλίζουν ότι τα φυτά στις αυλές τους δεν εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών, να διατηρούν τον χώρο τους καθαρό από σκουπίδια και να εφαρμόζουν την ανακύκλωση με συνέπεια.

Ωστόσο, σε αρκετές  περιπτώσεις βλέπουμε το ακριβώς το αντίθετο. Έλλειψη μέριμνας και αδιαφορία για την καθαριότητα των πεζοδρομίων και του δημόσιου χώρου γενικότερα. Αυτή η συμπεριφορά επηρεάζει αρνητικά την εικόνα της πόλης μας και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών.

Η φροντίδα της πόλης μας είναι κοινή ευθύνη της δημοτικής αρχής  και των κατοίκων.

Ας φροντίσουμε λοιπόν την πόλη μας για να ομορφύνουμε την ζωή μας.

Χρύσα Παρίση

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης

Κοινότητας Παπάγου