Καστελόριζο το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας ( video)

kastelorizo_b

Σε απόσταση μόλις 1,25 ναυτικών μιλίων από τις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας, βρίσκεται το Καστελόριζο, το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Ονομάζεται επίσης και Μεγίστη, καθώς είναι το μεγαλύτερο νησί σε ένα σύμπλεγμα 14 μικρών νησιών και βραχονησίδων, ενώ το σημερινό του όνομα οφείλεται στο ενετικό κάστρο που δεσπόζει πάνω στον Κόκκινο Βράχο, Καστέλο Ρόσο στα ιταλικά, που παραφράστηκε.

Παρά το μικρό του μέγεθος, το νησί διαθέτει μία τεράστια ιστορία, που ξεκίνησε από τη νεολιθική ακόμη εποχή και έναν πολιτισμό που άκμασε από εκείνη ακόμη την εποχή, γεγονός που αποδεικνύεται από τις ανασκαφές που έφεραν στο φως πολύ σημαντικά τμήματα αρχαίων ναών, τμήματα τειχών, τάφους και άλλα σημαντικά ευρήματα.

kastelorizo1

Το νησί είχε δικό του πολιτισμό, αν κρίνει κανείς από αρχαία ευρήματα, επιγραφές, τάφους, τείχη καθώς και ερείπια του ναού του Απόλλωνος Μεγιστέως, η λατρεία του οποίου ήταν διαδεδομένη στο νησί καθώς και στα κοντινά παράλια της Μικρασίας όπως στα Πάταρα, όπου είχαν στήσει ναό με το άγαλμά του.

Το κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη χτίστηκε το 14ο αιώνα και σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια του κτίσματος τα οποία βρίσκονται πάνω στο Καστέλο Ρόσο, τον κόκκινο βράχο απ’ όπου προέρχεται και η ονομασία του νησιού. Στη δυτική πλευρά του Καστελλόριζου βρίσκεται το σημαντικότερο και αρχαιότερο μνημείο του νησιού, το Παλαιόκαστρο. Πρόκειται για αρχαίο οικισμό με πολλά κτίσματα και δεξαμενές. Στη δωρική ακρόπολη του 3ου αιώνα π.Χ. σώζεται μια επιγραφή που περιλαμβάνει τον όρο Μεγίστη.

kastelorizo6

Στην πλέον περίοπτη θέση του νησιού, πάνω από το Μανδράκι, δεσπόζει ο μεγάλος μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το λαμπρό θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό στολίδι, συνυφασμένο με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του Καστελλόριζου, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για ναό εξαιρετικής τέχνης, σε ρυθμό τρίκλυτης θολωτής βασιλικής, με πλούσια εικονογράφηση, μαρμάρινα τέμπλα και πανύψηλο μαρμάρινο καμπαναριό. Η στέγη της Μητρόπολης αυτής στηρίζεται σε δώδεκα μονολιθικούς γρανιτένιους κίονες που μεταφέρθηκαν από το ναό του Απόλλωνα στα Πάταρα της Λυκίας, στη Μικρά Ασία.

Η Γαλάζια Σπηλιά, γνωστή και με το όνομα «Σπηλιά του Παραστά» ή «Φώκιαλη», καθώς μέσα στην σπηλιά κατοικούν φώκιες, είναι το μεγαλύτερο και ωραιότερο από τα ενάλια σπήλαια της Ελλάδας και ίσως και της Μεσογείου. Είναι γνωστό παγκόσμια για τον πλούσιο σταλακτιτικό στολισμό, που φωτίζεται από τις ακτίνες, παρουσιάζοντας ένα θέαμα μοναδικό.

 

Ακολουθώντας μία κοινή ιστορική πορεία με τα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων, το Καστελόριζο ενώθηκε με την Ελλάδα το 1920, μετά από περίπου 10 χρόνια ιταλικής κυριαρχίας, εποχή όπου γνώρισε τεράστια ακμή, αλλά και πληθυσμιακή έκρηξη, με 15.000 κατοίκους. Αιτία αποτέλεσε η μεγάλη ναυτική παράδοση, που έφερε την εμπορική ανάπτυξη. Το Καστελόριζο υπέστη τεράστιες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου τέθηκε το τέλος στην ακμή του.

Το νησί έγινε γνωστό σε όλη την υφήλιο με αφορμή τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Mediterraneo το 1992, της οποίας οι περισσότερες σκηνές γυρίστηκαν στο Καστελόριζο. Η ταινία έβαλε το νησί στον τουριστικό χάρτη και πλέον το Καστελόριζο αποτελεί έναν πολύ ιδιαίτερο προορισμό που απευθύνεται σε αυτούς που αναζητούν διακοπές χαλάρωσης, με φόντο τις εκπληκτικές ομορφιές του και τη μοναδική φιλοξενία των κατοίκων του.

Στο Καστελόριζο μπορεί να φτάσει κανείς αεροπορικώς στο αεροδρόμιο που διατίθεται, ή ακτοπλοϊκώς, καθώς το νησί συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά και της Ρόδου.

Στα νοτιοδυτικά του νησιού στέκει το μικρό νησάκι Ρω που μπορεί κανείς να προσεγγίσει με ναυλωμένο καΐκι. Το νησάκι είναι γνωστό για την Κυρά της Ρω, τη μοναδική κάτοικο που, που για δεκαετίες φύλαγε το νησί και κάθε πρωί ύψωνε την ελληνική σημαία.

Στο νησάκι Στρογγύλη βρίσκεται ο ναυτικός φάρος και μοναδικοί κάτοικοι του νησιού είναι οι φαροφύλακες.