Κορονοϊός: Έντονη Ανησυχία στον ΕΟΔΥ λόγω Αυξημένων Κρουσμάτων κατά τις Γιορτές

Κορονοϊός
Σε κατάσταση έντονης ανησυχίας βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και αναπνευστικών λοιμώξεων επιδεινώνεται, αποδίδοντας την έξαρση στον συγχρωτισμό κατά τη διάρκεια των γιορτινών τραπεζιών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, καταγράφηκαν 229 νέες εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού μόνο τις προηγούμενες 24 ώρες, με 64 εκ των νέων κρουσμάτων να καταγράφονται στην περιοχή της Αθήνας. Παράλληλα, 142 άνθρωποι πήραν εξιτήριο, ενώ συνολικά 1.395 ασθενείς με covid νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και 83 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε νοσοκομεία της χώρας.

Οι ειδικοί εκφράζουν μεγάλη ανησυχία, χαρακτηρίζοντας την έξαρση φέτος ως πιο δυναμική σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποιεί ότι ο κορονοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί και υπογραμμίζει την ανάγκη να μάθουμε να ζούμε παράλληλα με αυτόν.

Ο ΕΟΔΥ εκφράζει τη σύσταση για τον άμεσο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και επιμένει στη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση συμπτωμάτων, προτείνεται η άμεση αναζήτηση ιατρικής συμβουλής.

Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.