Κούλουμα την Καθαρή Δευτέρα Σχεδόν σε όλους τους Δήμους Γιατί όχι και στο Δήμο μας;

Κούλουμα
Κούλουμα

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Όπως είναι ίσως γνωστό, με την ονομασία κούλουμα χαρακτηρίζεται ο υπαίθριος πανηγυρισμός της «Καθαρής Δευτέρας».

Αν και δεν έχει εξακριβωθεί η αρχαία προέλευση της γιορτής αυτής που αποτελεί θρησκευτική γιορτή και κατ΄αυτή γιορτάζεται η αμέσως μετά το τέλος της Αποκριάς,  έναρξη της Τεσσαρακοστής. Οι γιορτάζοντες τα «Κούλουμα» τρώνε άζυμο άρτο «λαγάνες» ενώ καταναλώνουν κυρίως νηστίσιμα φαγητά που τα λέμε σαρακοστιανά όπως π.χ. ταραμά, ταραμοσαλάτα, θαλασσινά, ελιές, κρεμμύδια, διάφορα λαχανικά, χαλβά κ.ά.

       Αν κάποιος παρακολουθήσει τις μέρες αυτές τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο διαφόρων δήμων της χώρας, θα διαπιστώσει ότι πάρα πολλοί δήμοι απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους δημότες και κατοίκους τους. Να θυμίσουμε μερικούς Δήμους της Αττικής όπως: Αθηναίων, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Γλυφάδας, Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Πεντέλης, Περιστερίου, Πετρούπολης κ.ά.

Με αυτή την πρόσκληση τους καλούν να παρευρεθούν στο χώρο που θα γιορτασθούν τα κούλουμα, για να διασκεδάσουν, να απολαύσουν παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα, να χορέψουν και να τραγουδήσουν, ξεφεύγοντας έστω και για λίγο από τη δύσκολη  καθημερινότητά τους.

Τα κούλουμα μπορεί να συνδυασθούν ταυτόχρονα και με άλλες δραστηριότητες όπως κατασκευή παραδοσιακού χαρταετού και πέταγμά του, μικρό αγώνα δρόμου (δωρεάν) ή και δενδροφύτευση.

Είναι απορίας άξιο γιατί δεν γιορτάζονται και στο Δήμο μας τα κούλουμα. Θα ήταν μια όμορφη ανάσα στους δημότες μας μέσα στα τόσα και τόσα που καθημερινά βιώνουν. Τα κούλουμα δεν είναι μια συνήθης εκδήλωση γιατί πέραν των άλλων προσφέρεται δωρεάν διασκέδαση και φαγητό.

Ο Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας επί κεφαλής της παράταξης και τα στελέχη της Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης προτείνουμε να γιορτάζουμε και στο Δήμο μας τα κούλουμα. Χρήματα υπάρχουν αλλά και ανάγκη παροχής τροφής υπάρχει σε πάρα πολλές οικογένειες στο Δήμο μας. Η άποψη ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν στο δήμο μας δεν ισχύει πλέον.  Ήδη από το Κοινωνικό Παντοπωλείο περιμένουν φέτος τρόφιμα πλέον των 270 οικογενειών ενώ πέρυσι οι οικογένειες αυτές ήταν 220.

Candia News ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ | ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΛΑΣΙΘΙ, ΧΑΝΙΑ        Πρόβλημα ουσιαστικό για τη διοργάνωσή τους δεν υπάρχει, πέραν της έλλειψης βούλησης της Δημοτική Αρχής. Το προτείναμε και πέρυσι και δεν καταδεχθήκατε να βρείτε ένα λόγο να μας πείτε «Γιατί όχι;». Τολμήστε το έστω τώρα.

 

Δέσμευσή μας

Θα το κάνουμε πραγματικότητα εμείς εάν δεν θελήσετε να το

κάνετε εσείς ως παρούσα Δημοτική Αρχή.

 

Ο Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας

Κώστας – Πολυχρόνης Τίγκας

 

Τα μέλη Δ.Σ. Νομικών Προσώπων

ΔΟΚΜΕΠΑ                         : Λουκάς Ρίζος

ΔΟΠΑΠ                              : Ελένη Ευαγγελοπούλου

 

Α΄θμια Σχολική Επιτροπή : Αναστάσιος Φούντας

Β΄θμια Σχολική Επιτροπή : Ελευθέριος Πέππας